Buitenland

Rusland verbiedt import genetisch gemodificeerd voedsel uit VS: “Grote klap voor Amerikaanse graankartel”

Help mee door dit artikel met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Sinds 15 februari is het in Rusland verboden om genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) te gebruiken in de landbouw. Dit tot grote frustratie van Monsanto en het Amerikaanse graankartel.

Rusland heeft ook een verbod ingesteld op de import van sojabonen en maïs uit de Verenigde Staten. De Russische voedselveiligheidsautoriteit Rosselkhoznadzor liet weten dat maïs uit de VS vaak aangetast is door droogrot.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Het verbod is een grote klap voor de Amerikaanse landbouwindustrie. Decennialang domineerde het Amerikaanse graankartel – ADM, Cargill, Bunge – de wereldhandel in sojabonen en maïs.

Tumoren

De Amerikaanse historicus F. William Engdahl wijst erop dat het landbouwbeleid in de EU niet zozeer wordt bepaald door Europese boerenorganisaties, maar vooral door de Amerikaanse landbouwreuzen zoals Monsanto, DuPont, Syngenta en Cargill.

Bij ratten die meer dan zes maanden transgene sojabonen of maïs kregen, werden tijdens een onafhankelijk experiment tumoren geconstateerd. Vandaag de dag zijn vrijwel alle sojabonen op de wereldmarkt genetisch gemodificeerd. Ze zijn vooral afkomstig van Monsanto, aldus Engdahl.

Het Russische verbod is voor zover hij weet de eerste klap voor het machtige kartel. De VS, Argentinië en Brazilië produceren 85 procent van alle sojabonen. Het overgrote deel daarvan bevat ggo’s.

Gezondheid boven belangen van de industrie

Sojabonen bevatten veel eiwitten en worden gebruikt voor vrijwel al het industriële voedsel, van chocoladerepen (lecithine) tot sojamelk. Ondanks het feit dat een meerderheid van de EU-lidstaten, waaronder Duitsland, het gebruik van ggo’s heeft verboden, kunnen ADM en Cargill vanwege een maas in de wet onbeperkt transgene sojabonen of maïs laten importeren.

Het Amerikaanse graankartel, onder leiding van Cargill en Monsanto, heeft ervoor gezorgd dat het landbouwakkoord van de Wereldhandelsorganisatie, dat is geschreven door oud-vicepresident van Cargill Daniel Amstutz, het recht op vrije handel boven voedselveiligheid en gezondheid plaatst.

De Russische autoriteiten laten zien dat ze de gezondheid en veiligheid van hun burgers boven de belangen van de landbouwindustrie plaatsen, benadrukt Engdahl, toevoegende dat Rusland mede dankzij de ‘dwaze Amerikaanse sancties’ de VS voorbij is gestreefd als grootste graanproducent ter wereld.

[New Eastern Outlook]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Nu nog de rest van de wereld…

Arnold
Arnold
8 jaren geleden

Slimme jongens die Russen. Wat anders dan Mark Rutte en co. en niet te vergeten ‘Brussel’ !!!

Bewust
Bewust
8 jaren geleden

Er zijn wereldwijd al honderdduizenden boeren die zelfmoord gepleegd hebben ( vooral in Azie ) , omdat ze de kosten van de zaden niet meer konden opbrengen , die ze jaarlijks opnieuw moesten kopen , omdat de Monsantogewassen geen vruchtbare zaden droegen . Bovendien zijn varkens vies van Monsantogewassen , maar ze moeten wel , want er is geen andere keus .
Je moet dus wel ballen hebben om aan deze satanische monsters de oorlog te verklaren .
Gelukkig hebben we daar het lichtend voorbeeld van Poetin , die er een stokje voor weet te steken , omdat hij ook de mazen in de wet heeft ontdekt om het tij ten goede te keren ( hij was immers ook contractueel gebonden )
Logisch dat hij verguist wordt ,want de kassa moet rinkelen .
Wanneer komt Europa met een algeheel verbod ????
Of moeten er nog meer kankergevallen komen , want ook deze kassa moet rinkelen ……..

reality check
reality check
8 jaren geleden

Hoera……nu Europa nog!
Wanneer zouden de slappelingen daar dit aandurven?

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x