Gezondheid

Hoe de voedingsindustrie ons voortdurend bedondert

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Veel mensen beseffen niet dat welvaartsziekten als diabetes type 2 worden veroorzaakt door te veel suiker. Het is tijd voor eerlijke informatieverschaffing.

Dat stelt gastblogger van Elsevier Peter Riezebos. Hij spreekt van onduidelijke, bedrieglijke etiketten. De voedingsindustrie verspreidt volgens hem doelbewust verwarring zodat de consument niet meer weet wat wel of niet gezond is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Diabetes is de meest voorkomende ziekte in Nederland en veroorzaakt onder meer hart- en vaatziekten, nierfalen en slechtziendheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het aantal Nederlanders met diabetes tussen 2000 en 2011 met ruim de helft is gestegen.

Onbegrijpelijke benamingen

De voedingsindustrie probeert de schadelijke effecten van suiker al jaren te verbloemen. Zij ondermijnt de regelgeving en gaat voorlichting tegen. Deze suikermaffia zette 1 miljard euro opzij om transparante etikettering tegen te gaan.

Onbewuste aankopen leiden steeds vaker tot langdurige gezondheidsklachten en dat is onder meer te wijten aan onkunde, aldus Riezebos. Hij noemt suiker, een uiterst verslavende stof, als één van de grote boosdoeners.

Consumenten kunnen bijna niet achterhalen hoeveel suiker er in een product zit. Fabrikanten verschuilen zich achter onbegrijpelijke benamingen. Uit een analyse in 175 landen is gebleken dat suiker elf keer vaker diabetes veroorzaakt dan reguliere calorieën.

Witte goud

Dit ‘witte goud’ is in de mate waarin we het vandaag de dag consumeren een dodelijke substantie. Als suiker morgen zou worden uitgevonden, kwam het waarschijnlijk op de lijst met verboden middelen.

Riezebos legt uit dat de suikerinname bepalend is voor de ontwikkeling van diabetes type 2, niet de afwezige fysieke activiteit, overgewicht of obesitas. Studies die dergelijke beweringen ontkrachten, zijn vaak gefinancierd door de industrie zelf.

Hoe kan de consument zich een gezonde levensstijl aanmeten als zij in de supermarkt al wordt bedonderd?

Bron: Elsevier.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

41 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeroen van Gestel
Jeroen van Gestel
10 jaren geleden

Het is nochtans heel simpel.
Verse groenten, geen potjes.
Vers fruit, geen fruit achtige drinks/yoghurts
Geen gemarineerd vlees, geen fa(s)tfood.
Geen frisdranken, alleen water.
Zwarte koffie eventueel met echte melk geen poeder.

Alles vers, en geen vervangproducten.
Het liefst rechtstreeks van de boer, bespaar je ook nog wat centen.

Jacqueline Smit
Jacqueline Smit
10 jaren geleden

Dit is toch zeker het topje van de ijsberg mbt de voedingsindustrie………daarin hebben we nog GMA, aspartaam,MSG en het fijne nieuwe product wat misschien de aspartaam overneemt de geraffineerde stevia….Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

gewoon niet meer kopen die pruttel,regelmatig kom ik zo,n vetkwab tegen in de supermarkt dat mens ( en dat is niet de enige er zijn er meer van dat soort) staat dan bij de kassa af te rekenen en wat er op de band ligt is niets anders dan zakken en zakken met chips en litersss en litersss cola en pizza,s en ook nog een paar van de blerende kids die zeuren om een ijsje, het is niet alleen ongezond maar ook walgelijk om te zien zo,n vetkwab voor je aan de kassa ,,en je ziet niet wat haar voor of achterkant is om maar te zwijgen over de zweetlucht die zo,n walrus bij zich heeft ,nohh vreet ze.

Jopie
Jopie
10 jaren geleden

Het kan nog veel eenvoudiger. Doe op alle ziekmakende producten een huizenhoog accijns en biedt de consument betaalbare goede voeding aan. Moet je eens zien hoe snel onze gezondheid zal verbeteren. Ook het begrotingstekort wordt dan door de juiste” personen opgelost.

Back to top button
41
0
We lezen graag je reactie!x