Gezondheid

Hoe tomaten hartaanvallen kunnen voorkomen

Help door deze info met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een kankerbestrijdende stof in tomaten kan ook worden gebruikt om hartaandoeningen en beroertes te voorkomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Lycopeen, een krachtige antioxidant die wordt gevonden in fruit en groenten, blijkt de bloedvaten van hartpatiënten te verwijden.

Hartaanvallen en beroertes doen zich meestal voor na vernauwing van de aderen. In 2012 stierven in Nederland bijna 10.000 personen door coronaire hartziektes. Het grootste deel daarvan stierf als gevolg van een acuut hartinfarct.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Artsen denken nu dat een dagelijkse dosis lycopeen of een ‘tomatenpil’ het risico op hartaandoeningen verkleint door de bloedvaten te verwijden. “We hebben duidelijk laten zien dat lycopeen de functie van de bloedvaten van hartpatiënten verbetert,” aldus hoofdonderzoeker dr. Joseph Cheriyan van de Universiteit van Cambridge.

“Een dagelijkse tomatenpil is geen vervanging voor andere behandelingen, maar kan extra voordelen bieden,” ging hij verder. “We kunnen niet zeggen of het aantal hartaandoeningen hierdoor omlaag gaat, daarvoor zouden we omvangrijkere onderzoeken moeten doen.”

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mensen die het mediterrane dieet volgen minder last hebben van hart- en vaatziekten. Het mediterrane dieet – dat rijk is aan fruit, groenten en olijfolie – wordt beschouwd als één van de gezondste en voorkomt onder andere hart- en vaartziekten.

Onderzoekers schrijven het verband tussen het mediterrane dieet en een lagere kans op hartaandoeningen met name toe aan lycopeen, dat 10 keer krachtiger is dan vitamine E. Het is nog onduidelijk middels welk mechanisme lycopeen leidt tot een kleiner risico op hartproblemen.

De positieve resultaten komen voort uit een testtraject waarbij 36 hartpatiënten en 36 gezonde mensen Ateronon – een supplement dat 7 mg lycopeen bevat – of een placebo kregen. De bloedstroom van de hartpatiënten was als gevolg van de extra lycopeen sterker en tegelijk verbeterde de flexibiliteit van de aderen.

De hartpatiënten slikten allemaal cholesterolverlagende statines. Desondanks werkte hun endotheel – een laagje cellen aan de binnenkant van de aderen – vergeleken met de gezonde vrijwilligers niet naar behoren.

Naast tomaten zijn ook wortelen, pepers, grapefruits en watermeloenen rijk aan lycopeen. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE.

[Express]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
eNdEmiOn
eNdEmiOn
9 jaren geleden

Leuk maar wie gaat er lobbyen voor deze natuurlijke pil tov de dure gepatenteerde medicijnen die natuurlijk volgens de pharma reps worden neergezet als veel beter voor de doelgroep?

Ik betwijfel dus of dit ooit de mensen die er wat aan hebben bereikt.

En anders maar veel ketchup eten 😉

Mark
Mark
9 jaren geleden

Circa 80 procent van de mensen heeft op dit moment een teveel aan urine zuur.
Pas daarom op met rauwe tomaten, wijn een roodvlees.
Deze werken negatief op teveel aan urine zuur.
Alleen gebakken tomaten kan geen kwaad

Pascal
Pascal
9 jaren geleden

Nu ga ik Monsanto maar eens schrijven of ze wat tegen die slaken hebben want het duurt niet lang meer of ik heb geen tomaat meer over.

Back to top button
5
0
We lezen graag je reactie!x