Binnenland

Waarom staat een klein land als Nederland in de top 10 van grootste wapenhandelaren?

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Nederland staat in de top 10 van grootste wapenhandelaren ter wereld. Hoe corrupt zijn wij en wat zijn de gevolgen van onze rol in de wapenhandel?

Wat betekent het dat er smeergeld door onze banksystemen gaat? En waarom zijn Nederland en het kabinet Rutte nog altijd betrokken bij het JSF-project?

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Wat wij moeten met het duurste gevechtsvliegtuig ooit gebouwd dat veel minder goed functioneert dan het vliegtuig dat vervangen wordt is Andrew Feinstein onduidelijk. Toen hij als parlementariër voor het ANC in Zuid-Afrika een corrupte wapendeal wilde onderzoeken werd hij uit de partij gezet.

Regeringsleiders

Sindsdien volgt hij nauwgezet als journalist en activist de internationale wapenhandel, sprak hij met handelaren, volgde hij het spoor van criminelen en regeringsleiders en bracht hij de wereldwijde wapenhandel in beeld.

Een zieke, corrupte wereld die draait op geld en in stand wordt gehouden door politici, industriëlen en criminelen. Volgens het Zweedse onderzoeksbureau Sipri is de internationale wapenhandel bijna weer op het niveau van de Koude Oorlog. Vorig jaar groeide de wapenhandel met 25 procent naar 30 miljard dollar. De Nederlandse wapenexport groeide met 22 procent naar 408 miljoen euro.

Schaduwwereld

Feinstein beschrijft een schaduwwereld van illegale geldstromen en de schokkende verwevenheid van de zwarte handel met overheden en ontwikkelingsorganisaties. De belangrijkste en enige drijvende kracht van de wapenhandel is geld, heel veel geld. Met vele miljarden kopen handelaren aan de lopende band zeer invloedrijke mensen bij inlichtingendiensten, overheidsinstaties, NGO’s en politieke partijen om. Het verklaart waarom er niets verandert: alle spelers hebben boter op hun hoofd, ook de politieke kopstukken.

Feinstein is bezorgd omdat de wereldwijde corruptie niet wordt aangepakt, er zijn teveel belangen mee gemoeid. Hij pleit voor meer transparantie door officiële instanties zodat burgers zelf kunnen kiezen of er geld wordt gespendeerd aan peperdure wapens.

Bekijk hier de aflevering van Gesprek op 2 waarin Chris Kijne praat met Andrew Feinstein.

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x