Universum

Hoe ver NASA gaat om maansteen uit het publieke domein te houden

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De NASA deed eerder dit jaar in het Amerikaanse Riverside County een inval in een restaurant om een korrel maansteen te bemachtigen. Dat meldt de Associated Press.

Vijf maanden nadat NASA-onderzoekers en politieagenten de inval deden is er geen aanklacht ingediend, wil NASA niets kwijt en lijkt de zaak op slot te zitten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Verdachte en grootmoeder Joann Davis zei dat ze geld wilde inzamelen voor haar zieke zoon en voegde toe dat de maansteen haar eigendom is. Naar eigen zeggen heeft ze het gesteente in de zeventiger jaren van haar toenmalige echtgenoot gekregen. Deze ontving het materiaal op zijn beurt uit handen van Neil Armstrong.

“Het is erg vernederend en alles is gelogen,” zei Davis tegenover de Associated Press. NASA achtervolgt iedereen die materiaal afkomstig van de Maan verkoopt omdat ‘het wordt gezien als eigendom van de regering en dus niet vanuit commercieel oogpunt kan worden verkocht’.

Ironisch genoeg heeft NASA honderden monsters gedoneerd aan landen, staten en invloedrijke mensen, maar enkel nadat ze hadden verklaard dat het materiaal eigendom bleef van de regering. De inspecteur-generaal van de NASA houdt zich bezig met het arresteren van mensen die proberen het materiaal te verkopen.

Op 10 mei jongstleden stuurde Davis een email naar een uitvoerder van NASA om een koper te vinden voor het minuscule stuk gesteente en een zeer klein deel van het hitteschild dat de Apollo 11 beschermde op het moment van terugkeer na de eerste bemande Maanmissie.

Haar man werkte als ingenieur voor North American Rockwell, een bedrijf dat tijdens het Apolloprogramma werd ingehuurd door NASA. Davis wilde het stukje maansteen voor $1,7 miljoen verkopen aan NASA om een erfenis voor haar drie kinderen na te laten en voor haar zieke zoon te zorgen.

Het was een valstrik. Op het moment dat het steentje verkocht zou worden in het restaurant verschenen uit het niets zes hulpsheriffs met kogelvrije vesten en NASA-onderzoekers. De oude vrouw werd hardhandig meegenomen en twee uur lang ondervraagd.

Woordvoerster van de inspecteur-generaal van NASA Renee Juhans zei dat ze niets kon zeggen over een lopend onderzoek. Uiteindelijk mocht Davis terugkeren naar huis, maar zonder maansteen en zonder dat er een aanklacht werd ingediend. De officiële verklaring luidt dat Davis gestolen eigendom van de regering in bezit had, maar het bewijs is nooit openbaar gemaakt.

“Dit gedrag van de federale regering kan niet worden getolereerd,” zei Peter Schlueter, advocaat van Davis. Hij overweegt juridische stappen te nemen. – Wdrb.com

Versteend hout

Een stukje maansteen dat jaren geleden aan het Rijksmuseum werd geschonken door de nabestaanden van Willem Drees, blijkt na onderzoek helemaal geen maansteen te zijn. Dat staat te lezen in Oog, het tijdschrift van het Rijksmuseum dat deze maand helemaal gewijd is aan vervalsingen.

Hij was er erg trots op, zegt de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Nederland William Middendorf, die Drees in 1969 het stukje maansteen cadeau deed. Dat gebeurde op de dag dat de drie astronauten van de eerste maanlanding, Neil Armstrong, Michael Collins en Edwin Aldrin, ons land bezochten.

Steendeskundigen van de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzochten de steen en wisten binnen een half uur dat het niet echt een maansteen is. Maar wat is het dan wel? “Het is een stuk versteend hout, dat overal vandaan kan komen, maar beslist niet afkomstig is van de maan,” zegt Wim van Westrenen van de Vrije Universiteit.

De steen werd door het museum jarenlang gekoesterd als het meest exotische object in de collectie, het is ooit verzekerd voor 100.000 gulden. Nu is het bijna niks meer waard. Een mooi stuk versteend hout brengt niet meer op dan 50 euro. – NOS.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
awe130
awe130
10 jaren geleden

Ja het is inderdaad een verhaal, hier is een nieuws video waarin de Dame die dit overkwam haar verhaal doet. NASA zegt kilo’s en kilo’s maan stenen te hebben. Waarom dan deze belachelijke actie?
http://www.awe130.com/index.php/the-latest-news/149

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x