Homepagina » Financieel » Varoufakis over basisinkomen: “Star Trek-toekomst waarin we vrij zijn of Matrix-scenario dat ons tot slaaf maakt”
Varoufakis over het basisinkomen: "Star Trek-toekomst waarin we vrij zijn of Matrix-scenario dat ons tot slaaf maakt"

Varoufakis over basisinkomen: “Star Trek-toekomst waarin we vrij zijn of Matrix-scenario dat ons tot slaaf maakt”

Op 5 juni wordt in Zwitserland een referendum gehouden over het basisinkomen. Volgens de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis is het basisinkomen de manier om echte vrijheid te realiseren.

Hij wijst erop dat er als gevolg van de automatisering veel meer banen worden vernietigd dan erbij komen. Daardoor dreigen we in een systeem terecht te komen waarin een steeds kleiner aantal mensen een steeds hoger inkomen heeft.

Star Trek of Matrix

Varoufakis zegt dat er nu twee mogelijkheden zijn. Enerzijds heb je een Star Trek-toekomst, waarin we allemaal gelijk zijn. In die samenleving kan iedereen profiteren van de technologische vooruitgang en nemen de machines het zware werk van ons over. Ondertussen kan de mens het universum verkennen en discussiëren over de zin van het leven.

Anderzijds is er het Matrix-scenario, waarin we tot slaaf worden gemaakt en in illusoire vrijheid leven. Welke toekomst realiteit wordt, hangt af van de politieke keuzes die we maken, stelt Varoufakis.

Fantastische kans

In een door de crisis getroffen land als Griekenland is het lastig om te experimenteren met een basisinkomen. De Griekse overheid kan zelfs kankerbehandelingen op dit moment niet meer bekostigen.

Een rijk land als Zwitserland heeft nu een fantastische kans om te experimenteren met het basisinkomen, aldus de oud-minister. Hij roept de Zwitsers dan ook op in juni ‘ja’ te stemmen.

In onderstaande video geeft Varoufakis tekst en uitleg:

[DeWereldMorgen]


Vond je dit waardevol? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. nu is varoufakis ineens de profeet. ga toch weg

  3 likes
  • Profeet of niet. Hij heeft wel gelijk. Daarnaast hebben we het hier niet over een of andere achterlijke man. Deze man wordt juist niet serieus genomen in Brussel om één reden: hij spreekt de waarheid.

   37 likes
  • nee wolfje, die zitten in Brussel

   17 likes
  • Vind het juist heel mooi, helder en duidelijk wat hij zegt. Woorden van deze strekking ben ik in de Nederlandse politiek nog niet tegengekomen.
   Klinkt fantastisch toch om in een wereld te leven waarin we stilstaan bij wie we zijn, waar we vandaan komen etc. en onze tijd niet meer verdoen met dienen van een systeem?

   14 likes
 2. HET ONVOORWAARDELIJK BASISINKOMEN IS EEN HEEL GOED IDEE

  23 likes
 3. “Een rijk land als Zwitserland…”

  Is het niet geweldig dat een land zonder veel natuurlijke bronnen, anders dan alpenweiden en kaas, zo rijk kan worden ondanks bijv ook zeer hoge kosten tav infrastructuur? En de zwitsers blijven geheel moeiteloos ook altijd gevrijwaard van alle internationale ellende en bemoeienissen. Al staat de hele wereld in brand, Zwitserland kaasfonduet rustig verder. Hoe doen ze dat toch? 😉

  16 likes
 4. We gaan voor een Star Trek-toekomst.

  13 likes
 5. Het onvoorwaardelijk basisinkomen in realiteit haalbaar. Uw stem in 2017 is van belang!

  Partijen die welwillend staan tegenover een vorm van onvoorwaardelijk basisinkomen (OBI), al is het vanuit verschillende perspectieven:

  – Groen Links
  – D66
  – PVV
  – Basisinkomen partij

  Meer lezen over de ontwikkeling van het basisinkomen:
  http://www.basicincome.org
  Een film over dit onderwerp die U niet mag missen:
  https://www.youtube.com/watch?v=ViywrpAyVdY

  Nu zou je wellicht verwachten dat ook een PvdA en SP voorstander zijn van het basisinkomen maar helaas.
  SP heeft onoverkomenlijke moeite dat het basisinkomen voor iedereen geldt en wil alleen aan de “armen” geven. De PvdA is ook tegen, bij monde van Vermeend en Van der Ploeg, de economen van de PvdA die inmiddels meer marktdenken dan de hele VVD samen.

  6 likes
  • http://www.sopn.nl is ook voor een basisinkomen met Johan Oldenkamp.

   2 likes
  • Bij de sp is Paul Ulenbelt tegen en komt met rare idiote uitspraken. Bij een bijeenkomst in Den Haag werd de vraag vaak gesteld over het basisinkomen, maar was geen onderdeel van het programma van de SP. Wanneer vele SP’ers ( en die zijn er) dat wel op het programma willen dan komt het er ook.

   1 likes
   • Beste heer Obdam, laten we het hopen want tot nu toe schuift de SP geheel niet op in haar standpunt over het OBI.

    De SP wil het alleen ten goede laten komen aan de lagere inkomens en het niet voor iedereen laten gelden. En dit laatste is nu juist zo´n belangrijk uitgangspunt !

    Mocht mooi zijn als de SP op wat meer punten zou willen opschuiven zodat een samenwerking (misschien zelfs lijstverbinding) met Groen Links en PvdA mogelijk wordt voor de verkiezingen van 2017.

    Helaas wijst de historie uit dat ter linkerzijde van het politiek spectrum er veel mensen te overtuigd zijn van eigen gelijk en geen water bij de wijn willen doen om samen verder te komen. Iets wat ter rechterzijde veel makkelijker gaat.

    Als de linkse vleugel ook duidelijke uitspraken zou doen over EU, vluchtelingen en migratie dan zouden ze de PVV veel wind uit de zeilen nemen.

    1 likes
 6. beste mensen, op eerste gezicht klink een basis inkomen helemaal geweldig. maar het zal niet de oplossing zijn voor lange termijn. waarom omdat het nog steeds een piramide spel is puur om te profiteren en de mens zoet houden. een Romeins techniek. geef het volk brood en spelen en dan houden ze hun mond. zodat het hiërarchie`s babylonische matrix tot stand wordt gehouden. door middel van ons energie wij zijn het die hun voeden. sterker nog wij zijn het die hun zo sterk maakt.

  er is geen feitelijke macht. Wij hebben zelf de macht, alleen zijn we door al die mind control en cultuur creatie vergeten dat wij zelf feitelijk de macht hebben.

  geld? basisinkomen? ik zeg weg ermee voorgoed verbannen die zooi.
  hoe gaan we het doen met zn allen heel simpel. gewoon hoe we het al doen met elkaar werken voor elkaar niet omdat het moet maar meer vanuit het passie gevoel omdat je ervan houd om datgene te doen voor werk. tuurlijk zullen er heel veel mensen gemakzuchtig, lui, jointjes roken, slapen. etc etc

  maar ik geloof zeer zeker dat er meer dan genoeg mensen zijn die wel zichzelf wil ontwikkelen, ontdekken, en willen werken gewoon omdat ze dat leuk vinden en er van houden wat ze doen. genoeg mensen die het simpelweg gewoon wil delen met de mensheid.

  dit is mijn visie en zou het graag zo willen zien gebeuren. hoe vet zou dat zijn dat ik bijvoorbeeld eindelijk mijn wereld reis kan maken rondje avontuur aarde. dat ik gewoon gratis de vliegtuig kan pakken. dat zou paradijs zijn en nogmaals mensen we doen het al alleen er staat 1 ding in de weg geld elke keer laten we geld voor ons spreken wat beperkend is voor ons allen.

  6 likes
  • We weten niet precies wat er aan de hand lijkt te zijn. Laten we eerlijk zijn, we zijn altijd al geneigd te geloven dat de elites met de scepter zwaaiden en alles onder controle hadden en nog hebben.

   Zou het misschien niet zo kunnen zijn dat er ook krachten zijn van het goede, en die steeds meer terrein winnen en hun invloeden alsmaar sterker worden op deze planeet?

   Kijk eens bijvoorbeeld naar de Mayakalender van Johan Calleman. Tegen het einde van het jaar 2011 kwam de eenheidsbewustzijn tot stand: De donkere helft die ruim 30 jaar geleden ontstond, is overgegaan in licht. We merken er misschien niet zo veel van, maar de kracht van het duister neemt af.

   Beide hersenhelften zijn nu symmetrisch verlicht, en dit is niet zo lang geleden gebeurd. Nu, in de Waterman tijdperk, zijn de eerste tekenen zichtbaar: de elites worden teruggedrongen, maar die willen het niet zomaar opgeven.

   Omdat de krachten op fysieke vlak zijn beperkingen hebben, zien wij niets van wat er op de oppervlakte gebeurt. Niettemin wordt de druk steeds verder opgevoerd en vinden zich achter de schermen enorme veranderingen plaats.

   4 likes
 7. Star Trek of the Matrix ?
  Hmmm …. moeilijk, moeilijk. Maar niet echt.
  Als film vind ik the Matrix (deel I) veel beter; echter, als toekomstscenario, uiteraard Star Trek.

  3 likes
 8. Nou, dan vrees ik als het aan de Massa ligt dat het het slavensysteem wordt!

  Dat accepteren ze nu al en dat zal alleen maar verder gaan.
  Onder luid applaus en gejoel zal de Massa dadelijk hun volledige vrijheid en democratie
  opgeven onder het mom van schijnveiligheid.
  Hoe kan de mensheid anders zijn waar ze nu is?

  3 likes
 9. Het basisinkomen is een superidee om de inflatie aan te wakkeren wat Draghi graag wil. Nu betalen we € 50 per persoon aan boodschappen, als het basisloon ingevoerd word , zal dat in 3 jaar € 200,– zijn. [en dan zullen we het maar niet hebben over de overige prijsverhogingen] het is DE MANIER om inflatie te doen aanwakkeren, en het moderne communisme als een feit doen gelukken….Wie zie de addertjes onder het gras ?? slechts een enkeling.

  0 likes
  • In een economie van relatieve overvloed (zeker in de basisbehoeften) treedt er helemaal geen inflatie op. Dat is ook de reden dat de 80 miljard per maand door de ECB voor geen meter bijdraagt aan het verhogen van de inflatie.

   Er is nu zelf economische groei met deflatie. Dat kan helemaal niet als je bestaande economische modellen volgt. En dat komt omdat uitgaan van overvloed fundamenteel ander modellen oplevert. Maar daar wil de goegemeente nog steeds niet aan, maar dat komt nog wel…. uiteindelijk moet men het wel gaan inzien.

   2 likes
 10. Het belangrijkste bezwaar tegen een onvoorwaardelijk basisinkomen is dat politici er niet met hun vingers vanaf kunnen blijven. Daarmee is zo’n basisinkomen niets anders dan een belastingherziening en derhalve binnen een paar kabinetsperiodes onherkenbaar in een toeslagencircus veranderd

  2 likes
  • Precies, het geld is al besteed voordat je het uit kan geven. Heen en weer schuiven van geld is goed voor de banken. Besteedbaar inkomen zal op een of andere manier toch wel op hetzelfde uitkomen. Basisinkomen voor miljoenen vreemdelingen en een kapot getaxeerde bevolking is het eindresultaat. Daarom moet het plan er zsm door. Onze sociale stelsels dienen opgeblazen te worden.

   0 likes
 11. hij heeft helemaal gelijk!

  1 likes
 12. InterContinentalMaster

  Dus ook Nederland moet snel handelen en het basisinkomen invoeren nu het nog kan anders zal het een chaos worden. De werkloosheid zal alsmaar toenemen dus ook de armoede dus is het basisinkomen een goed alternatief.

  1 likes
 13. Of de Zwitsers zijn buitengewoon intelligent en hebben heel veel geld van allerlei nationaliteiten.
  De Zwitserse franc. de Noorse kroon en de Nederlandse gulden was en zijn de sterkste munten ter wereld in de afgelopen vier honderd jaar.

  0 likes
 14. Het nieuwe Atlantis is er maar voor de enkeling(1 van de 500 miljoen). Ach ja, dromen mag altijd. Iedereen begrijpt toch wel dat technologie de grootste vervuiling aller tijden is en dat dus niet iedereen op deze aarde dat tijdperk mee kan/gaat maken.

  0 likes
 15. Deze soros adept promoot helemaal geen vrijheid maar communisme. De grieken hebben bewust de poorten open gezet. Daar was deze clown instrumentaal in. Eerst europa door de plee spoelen en dan je oplossing aanbieden. De zuidelijke landen moeten lekker met elkaar verder gaan ipv het noorden leeg te zuigen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zwitserland

EU-crisis: Zo bereidt Zwitserland zich voor op eigen ‘Brexit-moment’

Zwitserland houdt binnenkort een referendum over het ...

zwitserland

Zwitserland zet uitrol 5G stop vanwege gezondheidsrisico’s. Kijk, zo kan het dus ook

Zwitserland heeft de uitrol van 5G voor ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.