Homepagina » Bewustzijn » Hoe werkt liefde precies?
Hoe werkt liefde precies?

Hoe werkt liefde precies?

Ben jij verliefd? Op ieder gegeven moment zal de helft van alle volwassenen zeggen verliefd te zijn. De meesten beweren dat liefde een wonderlijk gevoel geeft. Toch zullen net zoveel mensen zeggen dat liefde pijn doet.

Ondanks dat het zo’n krachtige emotie is, weten de meeste mensen weinig tot niets over de aard, oorsprong en functie van liefde.

Er zijn al talloze boeken en films verschenen over liefde. Neurologen zijn ook geïnteresseerd geraakt in liefde en onthullen met behulp van MRI-scans welke netwerken actief zijn wanneer iemand liefde voelt.

Door de scans te vergelijken hebben ze ontdekt dat er vijf verschillende soorten liefde bestaan: narcistische liefde of zelfliefde, altruïstische liefde, moederliefde, romantische liefde, seksuele liefde en toegewijde liefde. Daarnaast zijn er vier belangrijke ingrediënten voor liefde:

Oxytocine

Oxytocine is een hormoon en neurotransmitter. Deze zogeheten nonapeptide wordt geproduceerd in de neurohypofyse. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Het speelt een centrale rol bij moederbinding, vriendschappen en romantische interacties, evenals bij seksualiteit.

Het hormoon, in 1909 ontdekt door de Britse pharmacoloog Henry Dale, wordt tijdens sociale interactie en seksuele activiteit vrijgemaakt uit de hypothalamus en wordt opgevangen in het emotionele centrum van het brein.

Bij hogere niveaus is er sprake van een hogere weerbaarheid tegen stress en verslaving en komt het lichaam sneller tot rust. Ook kan men beter omgaan met angst. Antidepressiva remmen het vrijkomen van oxytocine.

Vasopressine

Vasopressine is en een hormoon en neurotransmitter en lijkt qua structuur erg op oxytocine. Vasopressine wordt geproduceerd door de hypothalamus en aan de bloedbaan afgegeven in de achterkwab van de hypofyse.

Vasopressine of antidiuretisch hormoon (ADH) zorgt ervoor dat er minder water in de urine terechtkomt en houdt de bloeddruk op peil. In het brein is vasopressine de drijvende kracht achter seksueel genot voor een orgasme. Een gebrek aan vasopressine kan worden veroorzaakt door alcohol en cafeïne.

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die onder meer invloed heeft op emotie, zelfvertrouwen, stemming en seksuele activiteit. Serotonine leidt bij lage niveaus tot obsessieve gedachten en gedrag. De serotoninespiegel gaat omlaag wanneer iemand verliefd wordt en de neurotransmitter draagt bij aan obsessieve gedachten aan de geliefde.

Dopamine

Dopamine is een neurotransmitter die een grote rol speelt bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. In de hersenen zijn zenuwbanen aanwezig die gevoelig zijn voor deze transmitter zoals de voorhoofdskwab en de basale ganglia.

Drugs als cocaïne en verschillende medicijnen vertragen de recyclering van dopamine, waardoor een overstimulatie van de dopaminebanen plaatsvindt. Mensen met de ziekte van Parkinson hebben een tekort aan dopamine.

Bron: Viewzone.com

Gerelateerd:

 Vond je deze info belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

19 reacties

 1. Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instorten, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te vullen voor wat je bent.

  0 likes
  • Liefde , ik zag hem of haar en ik dacjt die is leum liefde is jezelf gek maken, ons brein werkt zo, denk niet aan een roze olifant maar Door er dan juist wel aan te denken vergroot je de aantrekkingskracht en word je in het moment gezogen en vergeet de rest om je heen, hoe rrg passen jullie bij elkaar das er ook een, en de verleiding , maar ook de moeder en vaderliefde zie je terug, allemaal losse delen van je brein, als je de smaal te pakken hebt, heerlijk, enjouw probleem word ons probleem, het eeuwig disvuseten maar wetend dat jij niet weggaat, een uitlaat klep ben jij, maar ook een spiegel en bedrog of ben jij er toch, zal kennis jou tegengaan of moet je juist bouwen ? want zodra je je realiseert dat je in een moment zit, ,,,, I’d t weg OxO De baby, de man, de vrouw het kind, kan het allemaal zo goed zijn. De liefde. maar echt ik ben jouw perfecte ik, de tijd staat still en ik voel het leven door mij stromen. Maar dat is alleen het moment, onze tijd samen, hoe ben jij hier gekomen, bij mij ? Dat is een raadsel of niet, nee hoor echt niet hoor de wereld neemt je heus wel mee, iedereen wil liefde en de strijd is alleen met jezelf want uiteindelijk is alles toch een, een geluid een gekuig en plezier, wat een tuig. voel je je te hoed of te slecht, kan niet maakt niet yit, want er zit altijd wel iemand in dezelfde schuit 😉

   0 likes
 2. Er zijn zeker allerlei vormen van Liefde, en toch wordt Liefde vaak aan relaties gekoppeld, er gaat veel mank in deze vorm van Liefde want zij is meestal niet alleen gevend maar wil ook ontvangen daar is op zich niet zoveel mis mee, mits er geen weegschaal wordt gebruikt. Omdat ze vaak relatie gebonden wordt gezien vergeet men dat b.v. aandacht en begrip ook vormen van Liefde zijn, evenals waardering en respect. Met de juiste instelling naar iemand toe is dit zeker Liefdevol.

  Onvoorwaardelijk Liefde dat is:
  Liefde die wil zijn
  Liefde die wil stromen
  die zich in alles wil manifesteren
  Liefde die je echt laat voelen
  laat voelen dat je mag zijn
  zijn zoals je bent
  zoals jij bent geboren uit de Bron
  geboren uit de Bron van deze Liefde,
  De Levenskracht; ons geboorterecht!!!

  0 likes
 3. Liefde is een stukje van de Goddelijke vonk in ons. Het leert ons de ander onvoorwaardelijk lief te hebben, zonder daar iets voor terug te vragen.
  Liefde is gevend. De hoogste vorm van liefde is het je zelf op offeren voor de ander; zoals bijv. Jezus gedaan heeft. De liefde leert ons dat we door te geven, meer ontvangen, dan dat we vanuit een egoistisch perspectief(hebben,meer hebben)ooit zouden kunnen krijgen.
  Het kost wel tijd en inspanning en afsterven aan ons ‘oude eigen ik’ om tot dit niveau te komen.

  Dit artikeltje is slechts een opsomming van een aantal biologische processen die fysiek meetbaar zijn, maar die over de liefde zelf weinig zeggen.

  0 likes
 4. [quote name=”Juul1″]Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instort, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid kunnen genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te voelen voor wat je bent.[/quote]
  (ik heb mijn eigen fouten gecorrigeerd, ik vond het slordig staan,bu)

  0 likes
 5. Hoe werkt verliefd zijn!

  Als je verliefd word op iemand dan betekend dit dat je verliefd word op een deel waarvan je jezelf nog niet bewust bent dat je dit deel al in je hebt.
  bv je bent zelf een beetje onzeker en hebt deze dualiteit nog niet binnen jezelf in balanse , maar je ontmoet iemand die heel zeker overkomt en op dat deel word je dan verliefd.
  Je gaat dan een relatie met die persoon beginnen maar naar verloop van tijd ga je steeds meer zien dat deze zekerheid ook een andere kant heeft, dus heel zeker heeft ook de andere kant die onzeker is, en je kan je dan gaan irriteren aan dit gedrag dat eigenlijk een spiegel is voor jou zelf.
  En zo hebben we heel veel dualiteiten die gespiegeld worden in alle dagelijkse dingen zoals relatie`s vrienden, ouders broers zussen, werk, situatie`s die zijn er allemaal voor jou om al deze dualiteiten gewoon in balans te brengen .
  Je kan bv boos worden als iemand jou beschuldigd of gewoon uitscheld, in plaats van de confrontatie aan te gaan zou je ook eens kunnen kijken wat jou deze situatie zegt en vooral waarom je boos word als iemand iets zegt of doet.

  0 likes
 6. wil je meer weten over liefde?
  Breng ware LIEFDE in je relaties

  Alles in het leven is: RELATIES. Daarom is het fijn wanneer je je relaties op orde hebt met je ouders, je familie, je geliefde, je kinderen, buren, collega’s, dieren, de natuur, met iedereen die je ontmoet, met alles wat je doet. Niets staat je dan nog in de weg om je leven in een vrije stroom te beleven.

  Tijdens de interactieve lezing ervaar je dat de RELATIE met JEZELF de basis vormt voor alle relaties. Christien Boosten laat zien hoe je een liefdevolle relatie opbouwt met jezelf. Elk mens dat zichzelf helemaal leert kennen, aanvaarden en liefhebben, is een vrij mens en raakt niet meer uit balans door kwetsuren en conflicten. Je bent in staat om andere mensen te ZIEN en te ERVAREN, zonder dat oordeel, mening of verwachting je nog beïnvloeden. Je laat iedereen werkelijk vanuit je hart in de eigen waarde. Je liefdesrelatie groeit en bloeit als nooit tevoren!

  Voor wie?
  Interessant voor man en vrouw, die op zoek is naar geluk, harmonie en liefde. Zowel in gezin en familie als op het werk. (als met honden) ha grapje van mij))

  Centrum Goud, Hondevoort 18 Eibergen
  Vrijdag 22 maart 2013
  19.30-22.00 uur
  €10,- per persoon
  Informatie: http://www.centrumgoud.nl
  Aanmelden: [email protected]
  Boek te koop tegen lezingkorting

  0 likes
 7. Och jee nu moeten we uitkijken want de wetenschappers gaan onderzoeken welke hersengedeelten liefde herberger. Mogelijk dat men net als in het boek 1984 pogen om dit op te wekken voor de meest beroerde dictator (big brother) terwijl het beter en gezonder zou zijn om die te haten.

  0 likes
 8. [quote name=”Rene.H”]Liefde is een stukje van de Goddelijke vonk in ons. Het leert ons de ander onvoorwaardelijk lief te hebben, zonder daar iets voor terug te vragen.
  Liefde is gevend.[/quote]

  Zie liefde als een karaf wijn (water mag ook) eens is die karaf leeg toch ? Je kunt niet blijven geven als daar geen (wederzijdse) liefde voor terug in de plaats komt ?

  Ligt de basis voor liefde niet in de buik van de moeder ? Een groeiend kindje is één en al voelen. Door de hand op de buik te leggen leg je een soort basis van gevoelsmatige band. Na de geboorte begint het lief knuffelen van het kindje. Bij het opgroeien van het kind hoort dan ook luisteren naar je kind en je kind gevoel van veiligheid en geborgenheid geven.
  Een stukje tekst uit de bijbel vind ik hier helemaal op zijn plaats mbt tot de basis voor die liefde.

  Liefde is geduldig. Liefde is vriendelijk. Liefde doet niet gewichtig. Liefde kwetst niet. Liefde is niet egoïstisch. Liefde is niet blij met onrecht. Liefde beschermt altijd.

  Als je dit weet over te brengen op je kind dat zal het opgroeien tot een stabiele volwassene die liefde en respect hoog op de lijst zal hebben staan.

  Een kind dat geen liefde krijgt zal op latere leeftijd moeite hebben met liefde geven. Hebben geen zelfrespect en ontwikkelen geen respect voor anderen. Het wordt een liefdeloze volwassene. Een bodemloze put waar je oneindig veel liefde en aandacht in kunt stoppen maar waarvan niks terugkomt.

  Ik zelf denk dat in een bestaande relatie waar liefde maar van een kant komt gedoemd is om te mislukken ondanks de woorden iemand onvoorwaardelijk lief hebben. Liefde is niet alleen geven. Liefde is ook nemen. Liefde is geven en nemen. Liefde is samen.

  0 likes
 9. [quote name=”Juul1″]Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instorten, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te vullen voor wat je bent.[/quote]

  Dat is nu juist de sluwe hersenspoeling je identiteit laten vallen en je “overgeven”. Iedere keer hetzelfde liedje bij deze sekteachtige praatjes. Het is een soort psychische slachting. Onvoorwaardelijke liefde is een grote leugen en een hersenspoeling die niet bestaat. Vijanden liefhebben is niet gezond dat is zelfondermijnend. Een hekel aan vijanden hebben of ze mijden is gezonder.

  0 likes
 10. Aardbewoner, dat is de haat jezelf.
  Het is een bewezen feit, als je een crimineel steeds liefdevol tegemoed komt, dan komt er een omslag bij deze persoon.
  Een crimineel als vuil behandelen en hij zal nooit anders worden integendeel.
  Kijk ik kan dat ook niet, maar het is wel de enige manier om weer een vriendelijk mens te scheppen, met verrot slaan zal je niets berijken.

  0 likes
 11. Liefde is eerst aandacht aan het andere schenken, daar word je zelf gelukkig van!

  0 likes
 12. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Juul1″]Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instorten, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te vullen voor wat je bent.[/quote]

  Dat is nu juist de sluwe hersenspoeling je identiteit laten vallen en je “overgeven”. Iedere keer hetzelfde liedje bij deze sekteachtige praatjes. Het is een soort psychische slachting. Onvoorwaardelijke liefde is een grote leugen en een hersenspoeling die niet bestaat. Vijanden liefhebben is niet gezond dat is zelfondermijnend. Een hekel aan vijanden hebben of ze mijden is gezonder.[/quote]

  Beste Aardebewoner; Het doet mij veel verdriet jou reactie te lezen. Een uiting van angst. Angst dat verlamd, zelfs om de logica te zien van onvoorwaardelijke liefde welke niet alleen bestaat wel, maar het is het Leven zelf. Jou hart klopt uit onvoorwaardelijke liefde zoals al je organen en cellen hun functies perfect doen. De zon komt op, zaadjes worden groenten en fruit zo dat we ons zelf kunnen voeden, uit onvoorwaardelijke liefde. Als je dan toch zo leeg van liefde denk te zijn dat je niet kan uitdelen, beoordeel niet een ander die liefde in overvloed bezit om te verspreiden, hij heeft zich niet zijn hersens laten spoelen door een manipuleerbare maatschappij maar heef zich bezig gehouden met dankbaarheid.

  0 likes
 13. [quote name=”nella”]Liefde is eerst aandacht aan het andere schenken, daar word je zelf gelukkig van![/quote]

  Grote waarheid.

  0 likes
 14. Manly P Hall, een mysticus kan dit ook mooi vertellen

  0 likes
 15. [quote name=”Juul1″][quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Juul1″]Dus, als je de moed hebt om de idee te laten vallen van een eigen identiteit, en jij in onvoorwaardelijke liefde instorten, zal je leven niet alleen gelukzalig zijn maar zal je ook een zeer goede gezondheid genieten.Liefde die pijn doet is geen echte Liefde maar een product van een overheersende ego. De mooiste van verlief zijn is juist een zalige gevoel van vrijheid, vertrouw en je geaccepteerd te vullen voor wat je bent.[/quote]

  Dat is nu juist de sluwe hersenspoeling je identiteit laten vallen en je “overgeven”. Iedere keer hetzelfde liedje bij deze sekteachtige praatjes. Het is een soort psychische slachting. Onvoorwaardelijke liefde is een grote leugen en een hersenspoeling die niet bestaat. Vijanden liefhebben is niet gezond dat is zelfondermijnend. Een hekel aan vijanden hebben of ze mijden is gezonder.[/quote]

  Beste Aardebewoner; Het doet mij veel verdriet jou reactie te lezen. Een uiting van angst. Angst dat verlamd, zelfs om de logica te zien van onvoorwaardelijke liefde welke niet alleen bestaat wel, maar het is het Leven zelf. Jou hart klopt uit onvoorwaardelijke liefde zoals al je organen en cellen hun functies perfect doen. De zon komt op, zaadjes worden groenten en fruit zo dat we ons zelf kunnen voeden, uit onvoorwaardelijke liefde. Als je dan toch zo leeg van liefde denk te zijn dat je niet kan uitdelen, beoordeel niet een ander die liefde in overvloed bezit om te verspreiden, hij heeft zich niet zijn hersens laten spoelen door een manipuleerbare maatschappij maar heef zich bezig gehouden met dankbaarheid.[/quote]

  Ja OK dat ervaar ik ook maar de onvoorwaardelijke liefde voor elk mensenwezen vlak mij dan maar af. Niet iedereen !!

  0 likes
 16. [quote name=”kengai”]Aardbewoner, dat is de haat jezelf.
  Het is een bewezen feit, als je een crimineel steeds liefdevol tegemoed komt, dan komt er een omslag bij deze persoon.
  Een crimineel als vuil behandelen en hij zal nooit anders worden integendeel.
  Kijk ik kan dat ook niet, maar het is wel de enige manier om weer een vriendelijk mens te scheppen, met verrot slaan zal je niets berijken.[/quote]

  Dat geloof ik niet er zijn nogal “tappers” van je liefde en lichtenergie. de kastanjeboom (of zo) die je plant is echter een bron van ware liefde. Onder mensen zijn er nogal wat bloedzuigers die je liefdesenergie willen kapen. Pas daar voor op ! Wees dus voorzichtig. Geen liefde naar bijvoorbeeld Dutroux maar wel naar je kippen of kastanjebomen en zo !! LEK NIET !!

  0 likes
 17. [quote name=”kengai”]Aardbewoner, dat is de haat jezelf.
  Het is een bewezen feit, als je een crimineel steeds liefdevol tegemoed komt, dan komt er een omslag bij deze persoon.
  Een crimineel als vuil behandelen en hij zal nooit anders worden integendeel.
  Kijk ik kan dat ook niet, maar het is wel de enige manier om weer een vriendelijk mens te scheppen, met verrot slaan zal je niets berijken.[/quote]

  Dat klopt maar niet sowieso enige gererveerdheid is welkom en veiliger. Er lopen nogal wat energietappers rond. Wees gewaarschuwd !

  0 likes
 18. Aardbewoner, ja dat weet ik en net wat ik al zei, ik kan helaas zelf ook niet volledig in liefde leven, maar dat is wel het beste voor mens, dier en deze planeet.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

euro-2976515_1280

Dit is het beste voornemen voor 2018

Het nieuwe jaar ingaan, gaat altijd gepaard met goede ...

Mysterieuze streep van lichtjes aan Nederlandse hemel leidt tot talloze UFO-meldingen

Mysterieuze streep van lichtjes aan Nederlandse hemel leidt tot talloze UFO-meldingen

In de nacht van vrijdag op zaterdag ...

UFO's en aliens zijn antropologen uit de toekomst. Amerikaanse professor baart opzien

UFO’s en aliens zijn antropologen uit de toekomst. Amerikaanse professor baart opzien

Natuurkundigen kregen het onlangs voor elkaar om ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 2 mei 2019
20:00 uur (CEST)
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.