Universum

Grijp je kans om een komeet te zien

Help ons door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Morgen en overmorgen heb je de beste kans om een komeet te zien. Het is jaren geleden dat een komeet voor het laatst met het blote oog kon worden waargenomen.

Komeet 2011 L4 Pan-Starrs bereikte zondag zijn grootste helderheid, vergelijkbaar met die van de maan.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De komende dagen is hij meteen na zonsondergang boven de westelijke horizon te zien. De komeet verschijnt dan net iets onder de maansikkel. Na een kwartier duikt Pan-Starrs al onder de horizon. De komeet beweegt nu bij de zon vandaan, wat betekent dat hij steeds minder helder wordt. Tegelijkertijd komt hij hoger boven de horizon en is hij langer na zonsondergang en dus tegen een donkerdere hemel te zien. Pan-Starrs krijgt echter steeds meer last van het sterker wordende licht van de wassende maan.

Twee staarten

Wanneer al deze factoren in ogenschouw worden genomen, zijn morgen en overmorgen de beste dagen om de komeet te zien. Als het weer geen roet in het eten gooit kun je vanavond ook al een poging wagen.

De komeet is vernoemd naar een telescoop op Hawaï, de Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System. Kometen kunnen een doorsnee hebben van 1 tot 50 kilometer. Kometen met relatief korte omlooptijden komen vermoedelijk uit de Kuipergordel. Ruimtestenen met een langere omlooptijd zijn afkomstig uit de hypothetische Oortwolk.

Af en toe wordt de elliptische baan van kometen verstoord en raakt de komeet in een sterk excentrische baan die hem dichter in de buurt van de zon brengt. Kometen hebben vaak twee staarten: een plasmastaart en een stofstaart, die allebei van de zon afgekeerd staan. Bij Pan-Starrs zijn beide staarten zichtbaar.

Kohoutek

Pan-Starrs naderde de zon tot op zo’n 50 miljoen kilometer, dat is ongeveer een derde van de afstand tussen de aarde en de zon. In november zal komeet ISON op slechts 1,5 miljoen kilometer langs de zon scheren.

Kometen kunnen niet vaak met het blote oog worden gezien. De laatste keer dateert van 1997, toen komeet Hale-Bopp aan de hemel verscheen. In 1973 konden mensen getuige zijn van komeet Kohoutek.

Dit is de enige keer dat je de kans hebt om Pan-Starrs te zien. De komeet komt namelijk eens in de honderd miljoen jaar in de buurt van de aarde.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
A.Mateur
A.Mateur
11 jaren geleden

Iemand enig idee op precies welke tijd de komeet langs komt? Alvast bedankt!

Henk001
Henk001
11 jaren geleden

PanSTARRS zal een helderheid hebben vergelijkbaar met een heldere ster, niet die van de (volle?) maan. Voor de liefhebbers: magnitude 1, hoogstens 0. De maan heeft al gauw -12 tot -13. (Dit najaar zal komeet ISON zoals het er nu uitziet wel een paar dagen de helderheid van de volle maan hebben, misschien dat daar verwarring door is ontstaan).

Delfia
Delfia
11 jaren geleden

[quote name=”A.Mateur”]Iemand enig idee op precies welke tijd de komeet langs komt? Alvast bedankt![/quote]
ZICHTBAAR na zonsondergang tot kwartier na zonsondergang.

Charlotte
Charlotte
11 jaren geleden

[quote name=”A.Mateur”]Iemand enig idee op precies welke tijd de komeet langs komt? Alvast bedankt![/quote]

Tekst in bovenstaand artikel:
“De komende dagen is hij meteen na zonsondergang boven de westelijke horizon te zien…”

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x