Homepagina » Gezondheid » Kan kurkuma ziektes voorkomen en genezen?
Kan kurkuma ziektes voorkomen en genezen?

Kan kurkuma ziektes voorkomen en genezen?

Wetenschappers van over de hele wereld doen onderzoek naar de heilzame werking van kurkuma, een specerij die bij menig Nederlander in de keuken staat. In India en China wordt kurkuma al lange tijd gebruikt tegen buik- en leverproblemen en als ontsmettingsmiddel.

Niemand weet 100 procent zeker wat het actieve bestanddeel van kurkuma is, maar de meeste wetenschappers denken dat het curcumine is. Uit recente studies is gebleken dat curcumine bij ratten helpt bij de behandeling van leverziekte en in sommige gevallen leverschade ongedaan kan maken.

Curcumine helpt daarnaast bij de preventie en behandeling van de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles onderzoeken hoe goed curcumine helpt bij het voorkomen van Alzheimer. Het stofje helpt daarnaast tegen depressie.

Bij ratten helpt curcumine kanker voorkomen en bestrijden, met name darmkanker. Als curcumine wordt gecombineerd met een stof in olijfolie kan het bovendien artritis tegengaan.

Het meeste onderzoek is gedaan met proefdieren en grotere hoeveelheden curcumine dan je normaal gesproken binnenkrijgt via voeding. Curcumine kan schadelijke effecten hebben als je er te veel van neemt en daarnaast kan het je metabolisme verstoren, waardoor bijwerkingen kunnen optreden. Zeer hoge doses curcumine kunnen de kans op longkanker verhogen.

Niemand weet precies wat een ‘te hoge dosis’ curcumine is. Je kunt er in ieder geval niet omheen dat darmkanker en Alzheimer in India opvallend weinig voorkomen. Het is alleen nog moeilijk te zeggen of dit te maken heeft met dieet, erfelijke eigenschappen, leefstijl of een combinatie van factoren.

[Scientific American]


Vind je dit artikel goed? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

10 reacties

 1. Kurkuma is geen wondermiddel. Gezond zijn hangt af van veel aspecten. Hoe dichter bij de natuur, hoe gezonder. En kijk om je heen. We zijn verder van de natuur verwijderd dan ooit.
  We leven in een onnatuurlijk ritme, eten onnatuurlijk voedsel, stellen ons bloot aan onnatuurlijke stralingsbronnen en in een zee van toxische onnatuurlijke stoffen.

  Dus nee Kurkuma kan geen ziektes voorkomen en genezen. Je zult het breder moeten aanpakken. Dat betekent echter dat we een aantal dingen moeten herzien, pijnlijke beslissingen moeten maken en het systeem anders moeten inrichten maar zolang geld en economie als het belangrijkste op deze aardbol wordt gezien gaat dat niet gebeuren.

  We zijn liever materialistisch rijk en geestelijk arm dan geestelijk rijk en materialistisch arm.

  4 likes
  • Ja hoor Kurkuma is wel een wonder middel, het zit in alle Kurry gerechten.
   Het is één van de duizenden wonder middelen ons gegeven door de nauur.
   De wonderen daar zijn we dagelijks door omgeven, en die worden niet gemaakt door die viese stinkfabrieken, met hun plastic boter wat je gezondheid ten goede zou komen, door hun in hun brain f*ck dagelijks gebruikt reclame.
   Eet eens soep van brandnetels, lekker gekruid een lekkernij en heel gezond, of zoek de jonge pisseliet paardebloem blaadjes, voor in de sla, het is zo leuk om dit te ondernemen, er gaat een wereld voor je open, en na een zekere periode ga je weldaad voelen, dat mannetje wat op je wenkbrouwen zit smorgens bij het opstaan, is op eens verdwenen, groet !

   3 likes
 2. Oud worden, en gezond zijn, en blijven, heeft alles temaken met, leef omgeving, voedsel en drinken, en leef ritme.
  De bewijzen zijn er ten over, in India, weinig kanker en ook weinig dementie, zo dus zij doen het goed en wij niet ?, tot nog toe.
  Wij zijn ongeveer 1 jaar bezig, anders te eten, eigen teelt of goeie BIO, weinig of geen vlees of vis.
  Door waar wij wonen eten wij de oud franse keuken van de midi, mix met middenlandse zee
  voedsel, heerlijk ligt voedsel, meer energie, beter slapen, we drinken elke dag volle melk bij de lunch, en wijn bij de avond maaltijd, en gebruiken veel kruiden, verse of gedroogde kruiden.
  Ik klop het even af, het is nog allemaal gezond, mijn familie.
  Het enigste waar je weinig aan kunt doen, is de lucht die je in ademd, mijn kleindochter woond in Paris, en daar wordt de lucht steeds slechter, kost je 10 jaar van je leven of meer.
  Maar je kunt zelf heel veel voor je gezondheid doen, instaleer een groente/fruit pers, sap van groentes en fruit kunnen kanker genezen, zoek het maar op, en goed voor je gezondheid zorgen is ook goed voor je moraal !!!

  5 likes
  • @jenne,

   Jou citaat, Oud worden, en gezond zijn, en blijven, heeft alles te maken met, leef omgeving, voedsel en drinken, en leef ritme.
   De bewijzen zijn er ten over, in India, weinig kanker en ook weinig dementie, zo dus zij doen het goed en wij niet ?, tot nog toe.

   De bewijzen zijn er ten over maar ik heb ze nog nooit gezien of iemand gehoord dat ze er zijn.

   Wat ik wel zeker weet is dat ouder worden te maken heeft met het veranderen van het DNA en het veranderen van iemand zijn DNA gaat niet met het eten van allerlei gezonde dingen. Wat ik ook zeker weet is dat gezonde dingen bij vele een doorslaggevende werking heeft zodat mensen denken dat het alles oplost en dat ze niet meer ziek worden wat totale onzin is.

   0 likes
   • @Bob de Jong schreef: de bewijzen zijn er te over maar ik heb ze nog nooit gezien of iemand gehoord dat ze er zijn.

    Ooit gehoord van The Blue Zones ?

    Dat is denk ik wel het bekendste wereldwijde bewijs dat het wel degelijk kan en dat het bestaat.

    http://www.centrumnatuurlijkwelzijn.nl/de-blauwe-zones-the-blue-zones-het-geheim-om-100-jaar-oud-te-worden/

    1 likes
   • Bob de Jong, echt het kan, hier waar ik woon gaan de mensen net zo goed dood als elders.
    Maar we zijn wijzer geworden, voor velen is dat te laat, maar zo gaat dat.
    In de wijn bouw, en groente en fruit bouw, gaat en ging enorme hoeveelheden vergif om, dat heet bestrijdings middelen, alles moet klok gaaf zijn, en geen verlies van de oogst of een gedeelte daar van.
    Geconstateerd dat mensen die met deze middelen hun hele leven in contact zijn geweest, aantoonbaar, +/- 45% meer dementie ziektes, dat houd in dat ook de omwonende risico lopen.
    Maar door beter voedsel is het aantoonbaar, dat je gezonder bent en blijft.
    Bob zou zeggen verdiep je er in, het gaat uiteindelijk om je gezondheid !
    En geloof mij het smaakt beter, en zo als ik al schreef goed voor de moraal, en een goede moraal hebben we wel nodig in deze tijd, en dat straald dan weer af op je familie, groet en probeer het !

    0 likes
 3. Hoe moet je kurkuma gebruiken.
  Iedere dag en hoeveel van de poedervorm.
  En hoeveel van de wortel.
  DUS DE ALGEHELE.GEBRUIK AANWIJZING .
  ALS U BENT.

  2 likes
 4. Kurkuma is een natuurlijk wonder middel. Daar waar dit natuurproduct vandaan komen hebben de mensen daar heel veel minder van bepaalde ziekten dan hier in West – Europa.

  Dagelijks ongeveer 3 gram per persoon, breng water aan de kook,gemengd met een theelepel plantaardige olie en een ietsje pietsje zwarte peper , al roerend met de kurkuma erbij heb je een prima recept.
  De zwarte peper is voor een betere opname door de organen.
  Drinken of anders door het eten maakt verder niet uit, als je het maar in neemt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

marc de hond

Marc de Hond wenst president Trump kanker toe. Kijk, dit zijn zogenaamd de deugers op de linkse flank

Marc de Hond, de zoon van opiniepeiler ...

chemotherapie

Chemotherapie kan juist leiden tot méér kanker. Dit is hoe het werkt

De behandeling tegen kanker is in de ...