Buitenland

Hoe westerse oorlogspropaganda ervoor zorgt dat de kassa van de wapenindustrie blijft rinkelen

Help door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl verschillende regeringen en partijen zich in de aanloop naar en tijdens de Eerste Wereldoorlog uit de naad werkten om het patriottisme aan te wakkeren en de inwoners van de vijandige landen voor te stellen als duivels en barbaren, kwamen in heel Europa mensen tot de conclusie: ‘Dit is onze oorlog niet’.

De soldaten in de loopgraven aan beide zijden waren veelal zonen van arbeiders en boeren. Ze hadden nog meer met elkaar gemeen dan met de belangen van diegene waarvoor ze vochten: hun eigen economische en politieke elite.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Hoewel de oorlogen vandaag de dag met andere wapens worden uitgevochten, is de essentie hetzelfde gebleven: het is niet onze oorlog, zo schrijven Johan De Nys en Paul De Belder van Vlinks.

Kassa

Enkele jaren geleden werd de patriottische trom nog geroffeld: we gingen trots ten oorlog om met ‘onze’ F-16’s Libië te bevrijden van een gruwelijke dictatuur. De kassa van de wapenbedrijven rinkelde en peperdure raketten werden afgevuurd op het land.

Net zoals tijdens alle voorgaande oorlogspropaganda was het zogenaamd de perfecte oorlog waar niemand tegen kon zijn. Het resultaat van ‘onze’ oorlog is intussen gekend: het land is vervallen tot totale chaos en de terroristen van IS hebben er voet aan de grond gekregen.

Perfecte oorlog

In het belang van de wapenindustrie was het zeker de perfecte oorlog. En nu moeten we allemaal achter ‘onze’ bombardementen in Irak en Syrië staan. Maar net zoals in Libië wordt er nooit nagedacht over de politieke oorzaken.

‘We’ bombarderen de ene militie om een draagvlak te creëren voor een nieuwe. Ondertussen worden er doelbewust achterpoortjes gecreëerd zodat ‘onze’ wapenbedrijven steeds kunnen blijven exporteren naar conflictgebieden.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
De Overheid
De Overheid
7 jaren geleden

De ILLUSIE maker laat de illusie rinkelen voor diegene die nog niet voor zichzelf kan denken en inziet dat de illusie gemaakt is door een kleine groep. Die kleine groep maakt jullie geld gek en zorgt dat alles om geld draait waar het gros in mee gaat. Helaas denken vele wakker te zijn maar ook hier zijn de slapers in de overgrote meerderheid en denken wakker te zijn.

lekker peuhhh!!

Herman de Graaf
Herman de Graaf
7 jaren geleden

Het militaire apparaat noemen we een vredesmacht.
Die eren we openlijk en zonder schroom.
Het wordt verkocht als een happening waarop we trots kunnen zijn.
In het openbaar. Op radio, televisie en andere media.
Zelfs gedenktekens en ere-lintjes schuwen we niet.
Ook de ellende en de rampspoed die we aanrichten met ons technisch vernuft vermelden met enige trots op foto en video.

Word wakker.

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Allemaal het werk van de Antichrist is dit.

Kapitein Biff
Kapitein Biff
7 jaren geleden

Kielhalen die oorlogshitsers!

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x