Buitenland

Hoe westerse oorlogspropaganda ervoor zorgt dat de kassa van de wapenindustrie blijft rinkelen

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Terwijl verschillende regeringen en partijen zich in de aanloop naar en tijdens de Eerste Wereldoorlog uit de naad werkten om het patriottisme aan te wakkeren en de inwoners van de vijandige landen voor te stellen als duivels en barbaren, kwamen in heel Europa mensen tot de conclusie: ‘Dit is onze oorlog niet’.

De soldaten in de loopgraven aan beide zijden waren veelal zonen van arbeiders en boeren. Ze hadden nog meer met elkaar gemeen dan met de belangen van diegene waarvoor ze vochten: hun eigen economische en politieke elite.

Hoewel de oorlogen vandaag de dag met andere wapens worden uitgevochten, is de essentie hetzelfde gebleven: het is niet onze oorlog, zo schrijven Johan De Nys en Paul De Belder van Vlinks.

Kassa

Enkele jaren geleden werd de patriottische trom nog geroffeld: we gingen trots ten oorlog om met ‘onze’ F-16’s Libië te bevrijden van een gruwelijke dictatuur. De kassa van de wapenbedrijven rinkelde en peperdure raketten werden afgevuurd op het land.

Net zoals tijdens alle voorgaande oorlogspropaganda was het zogenaamd de perfecte oorlog waar niemand tegen kon zijn. Het resultaat van ‘onze’ oorlog is intussen gekend: het land is vervallen tot totale chaos en de terroristen van IS hebben er voet aan de grond gekregen.

Perfecte oorlog

In het belang van de wapenindustrie was het zeker de perfecte oorlog. En nu moeten we allemaal achter ‘onze’ bombardementen in Irak en Syrië staan. Maar net zoals in Libië wordt er nooit nagedacht over de politieke oorzaken.

‘We’ bombarderen de ene militie om een draagvlak te creëren voor een nieuwe. Ondertussen worden er doelbewust achterpoortjes gecreëerd zodat ‘onze’ wapenbedrijven steeds kunnen blijven exporteren naar conflictgebieden.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
De Overheid
De Overheid
5 jaren geleden

De ILLUSIE maker laat de illusie rinkelen voor diegene die nog niet voor zichzelf kan denken en inziet dat de illusie gemaakt is door een kleine groep. Die kleine groep maakt jullie geld gek en zorgt dat alles om geld draait waar het gros in mee gaat. Helaas denken vele wakker te zijn maar ook hier zijn de slapers in de overgrote meerderheid en denken wakker te zijn.

lekker peuhhh!!

Herman de Graaf
Herman de Graaf
5 jaren geleden

Het militaire apparaat noemen we een vredesmacht.
Die eren we openlijk en zonder schroom.
Het wordt verkocht als een happening waarop we trots kunnen zijn.
In het openbaar. Op radio, televisie en andere media.
Zelfs gedenktekens en ere-lintjes schuwen we niet.
Ook de ellende en de rampspoed die we aanrichten met ons technisch vernuft vermelden met enige trots op foto en video.

Word wakker.

Jaya
Jaya
5 jaren geleden

Allemaal het werk van de Antichrist is dit.

Kapitein Biff
Kapitein Biff
5 jaren geleden

Kielhalen die oorlogshitsers!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

12
0
We lezen graag je reactie!x