Gezondheid

Doorbraak: Belgische wetenschappers bestrijden kanker met zuurstof

Help door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat zuurstoftekort in tumorcellen bijdraagt tot de groei van kanker. Een verbetering van de zuurstoftoevoer naar de tumoren maakt kankercellen minder vatbaar voor groei.

De wetenschappers toonden op basis van een onderzoek bij 3000 tumoren van patiënten aan dat zuurstoftekort een belangrijke rol speelt bij hypermethylering; een proces dat de buitensporige groei van kankercellen stimuleert.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De onderzoekers ontdekten dat een betere zuurstoftoevoer de ontwikkeling van kanker tegenging. Aan de hand van proeven op muizen werd aangetoond dat de aanvoer van zuurstof het proces van hypermethylering kan stoppen.

Enorm vooruithelpen

Het onderzoek heeft ingrijpende gevolgen, want het toont aan dat een betere zuurstoftoevoer naar tumoren de woekerende cellen minder vatbaar maakt voor groei. “Onze bevindingen kunnen het kankeronderzoek enorm vooruithelpen,” zei hoogleraar Bernard Thienpont van de KU Leuven. Hij hoopt dat de patiënt er snel baat bij zal hebben.

Doorbraak: Belgische wetenschappers bestrijden kanker met zuurstof
Otto Warburg (Wikicommons)

“Een slechte toevoer van zuurstof zorgt ervoor dat de kanker zich agressiever en sneller ontwikkelt,” ging hij verder. “Intuïtief zou je denken: laat ze stikken en sterven. Maar dat is niet het geval. Een tumor die te weinig zuurstof krijgt, heeft de neiging om uit te breken.”

Otto Warburg

Dokter Otto Warburg (1883-1970) toonde in 1924 al aan dat alle vormen van kanker een primaire oorzaak hebben: een tekort aan zuurstof in de cel. Voor zijn onderzoek naar kanker kreeg hij in 1931 een Nobelprijs.

Is het werk van Warburg al die jaren onderschat, onvoldoende verder onderzocht of gewoon geheim gehouden? Zijn al die onderzoeksfondsen gedurende vele jaren besteed aan onderzoeken die niet ter zake deden en had men dit al die tijd al kunnen weten?

Het onderzoek van de Belgische wetenschappers is gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke vaktijdschrift Nature.

Boekentip: Het verzwegen verhaal over kanker

[VIB]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
leendert
leendert
7 jaren geleden

Niet onderschat waarschijnlijk. Een patent op zuurstof is lastig….

enkidoe
enkidoe
7 jaren geleden

Erg oud nieuws, in Belgisch Limburg(Bilzen) zit een arts die al meer dan 10 jaar zuurstofbehandelingen(via infuus) gebruikt bij de behandeling van zijn kanker patiënten.

onbekend
onbekend
7 jaren geleden

Hoe meer mensen tegen zichzelf beschermd worden (anti-drugswetten, sociaal vangnet (lees: nucleaire bescherming van o.a. A. Einstein), hoe groter de roddel.
De beste bescherming voor de sociale vrede, is de medogenloze wapenwedloop.

Namaste
Namaste
7 jaren geleden

Heeft het hoge CO2 uitstoot dan een bijdrage aan de hoge kankercijfers?
Of staat dit niet in verbinding met elkaar?

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x