Homepagina » Gezondheid » Hond beschermt baby tegen infecties

Hond beschermt baby tegen infecties

Baby’s die tijd doorbrengen in de buurt van een hond hebben minder oorinfecties en ademhalingsaandoeningen dan baby’s die in een huisdiervrije omgeving opgroeien, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De studie in het tijdschrift Pediatrics wijst erop dat een hond die vaak buiten komt het immuunsysteem van een kind gedurende het eerste levensjaar kan stimuleren.

Katten lijken baby’s ook in een bepaald opzicht te beschermen, hoewel het effect minder sterk is als bij honden. Tijdens het onderzoek onder 397 Finse kinderen werd de gezondheid van elk kind tijdens het eerste levensjaar bijgehouden door de ouders.

Luchtweginfecties

Baby’s die opgroeiden in een huis met een kat of een hond hadden 30 procent minder kans op symptomen die te maken hebben met luchtweginfecties waaronder hoesten, hijgen, rinitis en koorts. Daarnaast liepen ze de helft minder kans een oorinfectie te krijgen.

De experts van de Universiteit van Kuopio in Finland speculeren dat het contact met dieren het immuunsysteem helpt versterken met onder meer als gevolg dat infecties minder lang duren. Kinderen die tijdens de studie contact hadden met een kat of hond waren veel gezonder, aldus de onderzoekers.

Antibiotica

Het verschil bleek niet te worden beïnvloed door factoren als borstvoeding, crèche, opgevoed door rokers of ouders met astma. Ook werd voor baby’s die in de buurt van een hond opgroeiden minder vaak antibiotica voorgeschreven.

Eerder onderzoek leidde tot tegenstrijdige resultaten. Zo concludeerden sommige studies dat er geen voordelen zijn verbonden aan het contact tussen jonge kinderen en huisdieren terwijl andere aantoonden dat het contact met dieren bescherming biedt tegen verkoudheid en maagaandoeningen.

De auteurs zeiden dat hun onderzoek verschilt van eerdere analyses omdat tijdens de studie enkel is gekeken naar het eerste levensjaar en niet naar oudere kinderen.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie belangrijk? Deel het dan met iedereen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

20 reacties

 1. Huisdieren werken altijd genezend. Dit is overigs al heel lang bekend als volkswijsheid. Mensen leven ook langer als ze een gezelschapsdier in huis hebben. Zelf heb ik een kat gekregen nadat ik een brand had overleefd. ( Ik ben slachtoffer geworden van brandstichting.) Dankzij dat dier ben ik nu voor 90 % hersteld.
  Als dat huisdier niet gehad had, dan had ik nu niet meer geleefd. Dus wat boven staat klopt echt wel en niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen en ouderen.

  0 likes
 2. Volgens mij komt het door dat honden spanning verminderend werken op het kind.
  Waardoor minder spanning uitgezet wordt op de gebruikelijke plekken in het lichaam van het kind.
  Door fysiek contakt kan het kind spanning laten afvloeien.
  Denk maar aan spannings klachten als middenoorontstekingen, luioog, brongitis.
  die direkt te maken hebben met te veel spanning in het gezin.
  De rede waarom een hond beter werkt dan een kat heeft te maken met dat de hond de laagste is in de rangorde.De kat kan door zijn solitaire houding ook spanning veroorzaken.
  De kat daarintegen kan opgedane spanning weer autonoom van zich aflaten vloeien. Een hond heeft daar de aangeboden struktuur voor nodig is die onvoldoende aanwezig dan wordt hij ziek.

  0 likes
 3. [quote name=”silversurfer”]…. Denk maar aan spannings klachten als middenoorontstekingen, luioog, brongitis.
  die direkt te maken hebben met te veel spanning in het gezin.
  ……….[/quote]

  Interessante wijsheid. Wellicht gebaseerd op observatie? Heb ik nooit over gehoord, of gelezen .. motiveert tot googlen. Bedankt!

  0 likes
 4. Zeker een interessante wetenschap.
  Zelf heb ik, in de tijd dat ik ME/CVS of (of burnout van 7 jaar de doktoren twijfelden toen nog) een puppy genomen met de gedachte dat ik wel moest opstaan, omdat die naar buiten moest als mijn man en kinderen er niet waren. Ik moest op dat moment naar de tuindeur kruipen, zo krachteloos was ik. Ik ben door onze hond en met een flinke dosis wilskracht bijna helemaal hersteld en niet bedlederig geworden.

  0 likes
 5. Leuke en interessante reacties, maar ze slaan alleen helemaal niet op dit artikel. Dat gaat nl over baby’s tot 1 jaar. Die liggen in hun wiegje of in hun maxicosi en hoeven geen hond uit te laten om actief te blijven.
  Dit gaat over het in aanraking komen met bacteriën en daar immuniteit voor opbouwen, waardoor ze minder last hebben van luchtweginfecties.
  Dit gaat niet over de psychische effecten van het in aanraking komen met een hond, al zullen die op latere leeftijd wellicht wel belangrijk zijn.

  0 likes
 6. ik denk dan gelijk aan onvoorwaardelijke liefde ( die je oa van huisdieren kan krijgen)

  dit is voor mij een bevestiging dat liefde je oa. gezonder houd 😉

  0 likes
 7. Mijn jachthond heeft vannacht geweend, hij had het nog wel zo goed gemeend.
  Hij wou voor ‘t wild een broeder zijn
  maar kreeg een beet van een konijn.

  0 likes
 8. Een hondetong is het schoonste wat er bestaat. Het heeft een hoge desinfecterende werking. Ik ken een vrouw die haar netgeboren baby door haar hond liet aflikken, zij wist het dus 100% zeker anders doe je dit niet.
  Er is een tong nog schoner en dat is die van een kat. Maar die is zo schoon dat hij minder desinfecterend werkt.

  0 likes
 9. Ja Aurelia de meeste kinderen worden te steriel opgevoed, babies mogen helemaal niet met de vieze buitenwereld in aanraking komen, terwijl dat juist cruciaal is voor het opbouwen van antistoffen.

  0 likes
 10. [quote name=”Aurelia”]Leuke en interessante reacties, maar ze slaan alleen helemaal niet op dit artikel. Dat gaat nl over baby’s tot 1 jaar. Die liggen in hun wiegje of in hun maxicosi en hoeven geen hond uit te laten om actief te blijven.
  Dit gaat over het in aanraking komen met bacteriën en daar immuniteit voor opbouwen, waardoor ze minder last hebben van luchtweginfecties.
  Dit gaat niet over de psychische effecten van het in aanraking komen met een hond, al zullen die op latere leeftijd wellicht wel belangrijk zijn.[/quote]

  Wellicht dat dieren wel een grotere invloed hebben, dan alleen het stukje over bacteriën. Meer waarschijnlijk heeft de verbondenheid met alles wat leeft, nog een grotere invloed op groot èn klein.

  0 likes
 11. De kop doet vermoeden dat de hond actief achter bacterien en virussen aangaat. Het is natuurlijk het imuinsysteem van het kind zelf, al dan niet versterkt door het contact met het onhygienische huisdier.

  0 likes
 12. Alex donkers een dieren hater dit lees ik al voor de 2 keer hoe die over dieren denkt schaam u eens dat je hier op nog durft te reageren !!!!

  0 likes
 13. Wij hebben 2 katten en onze zoon is net 4 maand. Dus wij zitten goed 😉

  Nee maar zonder gekheid. Een baby moet juist bloot gesteld worden aan bacillen, virussen, microben en weet ik allemaal wel niet. Sterker nog een baby is daar op ingesteld.

  Juist door een te schone omgeving komt het kind niet in aanraking met ‘viezigheid’ en ontwikkelen kinderen sneller allergieën. Zoals astma bijvoorbeeld.

  0 likes
 14. Huisdieren brengen bij aan geluk van mensen en daardoor zijn ze sterker en ziektevrij.

  0 likes
 15. [quote name=”Sjors”]Een hondetong is het schoonste wat er bestaat. Het heeft een hoge desinfecterende werking. Ik ken een vrouw die haar netgeboren baby door haar hond liet aflikken, zij wist het dus 100% zeker anders doe je dit niet.
  Er is een tong nog schoner en dat is die van een kat. Maar die is zo schoon dat hij minder desinfecterend werkt.[/quote]
  Dat gerucht hoor ik vaker maar als je gebeten wordt door een straathond weet je niet hoe snel je een tetanus prik moet halen. Terwijl als er iets veel in aanraking is met een hondentong het wel hondentanden zijn.

  Verder, als ik kijk waar de tong van mijn eigen hond (inmiddels overleden) mee in aanraking kwam, variërend van dode vogels, poep, urine van andere honden en zijn eigen anus zou ik wel twee of drie keer nadenken voordat ik mijn baby er door liet aflikken.

  0 likes
 16. Nu snap ik waarom ik nooit ziek ben zelfs niet verkouden. Bij ons thuis was het een ware dierentuin mijn moeder nam alles mee naar huis wat ziek was of alleen. En mijn hond sliep altijd bij mij jaren lang. Nooit geweten dit maar erg verhelderend. Namasté 😉

  0 likes
 17. [quote name=”Aurelia”]Leuke en interessante reacties, maar ze slaan alleen helemaal niet op dit artikel. Dat gaat nl over baby’s tot 1 jaar. Die liggen in hun wiegje of in hun maxicosi en hoeven geen hond uit te laten om actief te blijven.
  Dit gaat over het in aanraking komen met bacteriën en daar immuniteit voor opbouwen, waardoor ze minder last hebben van luchtweginfecties.
  Dit gaat niet over de psychische effecten van het in aanraking komen met een hond, al zullen die op latere leeftijd wellicht wel belangrijk zijn.[/quote]

  De reactie moeten slaan op
  een baby die alleen hoeft worden aangeraakt door schimmels en bakterieen voor een goed werkent afweersysteem Hummm…..

  0 likes
 18. ik weet ik weet het het is ruzie maken maar ik heb een 2 honden en 4 katten ik hou veel van hun en ze zijn niet ONHYGIENISCHE ,ik ben een dieren vriend en als je zo iets zegt krijg je mijn tegen , het kan zijn dat Alex een ander geloof heeft ? maar dan nog .

  0 likes
 19. Dit is nou net zo’n voorbeeld als het toelaten dat kleine kindjes ,neus pulken.
  Het lijkt wel heel vies ,maar dit is nou net hoe kinderen immuun worden tegen vele ziektes..ik kan me voorstellen dat kinderen rond dieren ,nog een grotere immuunsysteem opbouwen doordat ze nog meer in aanraking komen met bactieren en virussen.

  0 likes
 20. Wesley 7.47: Je gaat je idd afvragen of die tetanusprik ook geen truc is om aan geld te komen. Want waar een hond ook aan ligt te lebberen, baby’s die met honden opgroeien zijn veel gezonder, hebben minder vaak antibiotica nodig en oor- en luchtwegen infectie komen veel minder voor. Raar toch? Maar we zijn nu een beetje aan het idee gewend dat we grandioos in de maling worden genomen. Laat de goedwillende buitenaardsen maar komen. Ik kan haast niet wachten.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

duitsland

Prijsexplosie! Stroomprijzen rijzen de pan uit in Duitsland door energietransitie: ‘erger dan gevreesd’

De Freie Demokratische Partei (FDP) in Duitsland ...

gemeente

Gemeente in Drenthe ontkent klimaatverandering formeel, maar het duurt niet lang voordat GroenLinks ingrijpt

In de gemeente Aa en Hunze is ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 30 januari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.