Natuur en Milieu

19 studies: zo’n 8000 jaar geleden stond de zeespiegel METERS hoger dan nu. Bekijk hier het overzicht

Help mee door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het afgelopen jaar zijn er maar liefst 19 studies verschenen waaruit blijkt dat de zeespiegel duizenden jaren geleden meters hoger was dan nu.

Hier heeft u vast uitgebreid kennis van mogen nemen in de media.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Helaas, de media waarschuwen steeds voor de stijging van de zeespiegel.

Steeds verder gedaald

Uit de 19 papers blijkt dat de zeespiegel in vergelijking met duizenden jaren geleden heel erg laag staat.

De zeespiegel stond bijvoorbeeld tussen 6000 en 3000 jaar geleden bij Thailand twee tot drie meter hoger dan nu, schrijven wetenschappers in maart 2019 in Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Ze merken daarbij op dat de zeespiegel sindsdien steeds verder is gedaald.

Langs de kust van India stond de zeespiegel zo’n 6000 jaar geleden zelfs vier meter hoger dan nu, blijkt uit onderzoek dat in mei vorig jaar in het Journal of the Geological Society of India is verschenen.

studies

Negen meter

Een stuk dichter bij huis, bij Schotland, lag de zeespiegel zo’n 6000 jaar geleden circa negen meter hoger dan nu.

Malin Kylander en haar collega’s schrijven in augustus 2019 in tijdschrift Boreas dat de zeespiegel tussen 2000 en 1000 jaar geleden nog steeds 2,2 meter hoger was dan nu het geval is.

Ook langs de kust van Noorwegen stond de zeespiegel pakweg 7600 jaar geleden bijna negen meter hoger.

Pas 5600 jaar geleden begon de zeespiegel langzaam te dalen, schrijven onderzoekers in juli 2019 in Quaternary Science Reviews.

studies

Uitschieters

Een studie in IOP Conference Series: Earth and Environmental Science laat bovendien zien dat de zeespiegel bij Indonesië 5000 jaar geleden meer dan vijf meter hoger lag dan nu.

De papers schetsen hetzelfde beeld: duizenden jaren geleden stond de zeespiegel op tal van plekken op aarde beduidend hoger.

Nog twee uitschieters om mee af te sluiten: in een proefschrift dat in juni vorig jaar is verdedigd, wordt verwezen naar onderzoek uit 2005 waaruit blijkt dat de zeespiegel bij het Antarctisch Schiereiland tussen 5800 en 3000 jaar geleden maar liefst 14,5 tot 16 meter hoger stond dan nu.

Tot slot lag de zeespiegel in het Oostzeegebied (Littorinazee) 7600 jaar geleden 10 meter hoger, blijkt uit onderzoek in tijdschrift The Holocene.

Bekijk hier het hele overzicht van de studies.

[NoTricksZone]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Martin
Martin
4 jaren geleden

Als je de aarde beschouwd als een ballon, kun je je voorstellen dat als je op de ene plaats drukt, hij omhoog gaat op een andere plaats. Dus is het te simpel om alleen de stijgingen te benoemen.

Willem
Willem
4 jaren geleden

Wie bedacht de benaming zeespiegel i.p.v. zee oppervlak want een spiegel is het alleen als het een tijdje helemaal windstil is geweest en dat komt zelden voor. De aarde schommelt door allerlei invloeden eens in de zoveel tijd, of kantelt zo kun je het ook noemen, logisch dat het water zich dan verplaatst.

mike
mike
4 jaren geleden

Misschien is de aarde wel gegroeid… op de ene plek wat meer dan op de andere, terwijl de hoeveelheid water gelijk is gebleven.

Eelke Piers
Eelke Piers
4 jaren geleden

Ook Nederland klinkt elk jaar 1 mm in. Dit hoeft niet alleen door de onderliggende veenlaag te komen maar ook omdat de aardplaat naar onder gedrukt wordt.
Het is dus niet dat de zeespiegel stijgt maar dat het land zakt.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x