Natuur en Milieu

In een moestuin je eigen groenten en kruiden kweken kan iedereen. Doe jij het al?

Help anderen door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wat is er nu lekkerder dan een onbespoten verse tomaat, geplukt van je eigen tomatenplant, en die heerlijk oppeuzelen? Of een radijsje uit de grond trekken, of een komkommer oogsten, en ervan genieten in plakjes gesneden op een snee brood of door de salade.

Vroeger werd ‘moestuinieren’ gebracht alsof het iets ingewikkelds was. Werken met tuinindelingen, zaaikalenders, handboeken… al voordat je begonnen was had je het gevoel aan een wiskundige opgave te beginnen, met als gevolg dat velen het hoofd op voorhand al lieten hangen en de groenten maar weer bij de groenteboer of supermarkt haalden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Inmiddels zijn we ons steeds bewuster aan het worden van de kwaliteit van groenten die je doorgaans in de winkel koopt, of moeten we zeggen het ‘gebrek aan kwaliteit’… We willen steeds vaker biologisch eten, onbespoten, vrij van chemicaliën en zijn vaker bereid meer geld te betalen voor ons eten als we denken dat het gezonder of beter is. En daarnaast gaan er steeds meer mensen aan de slag met het zelf kweken van groenten en kruiden wat, naast dat het smaakvoller en gezonder voedsel oplevert, ook nog eens leuk om te doen is en rustgevend kan zijn (behalve dan waarschijnlijk als je tomaten niet willen groeien of er een slakkenplaag op je sla zit).

Voor diegenen die nog twijfelen of ze zelf aan de slag zullen gaan hebben we een paar eenvoudige adviezen, zodat je vandaag nog kunt beginnen. Doe je mee?

  • Zorg dat de grond waar je gaat zaaien of planten van goede kwaliteit is. Meng humus en compost door de aarde, zodat er voldoende voedingsstoffen in de grond zitten waar je plantjes van kunnen groeien. Zonder voedingsstoffen in de grond kun je een goede oogst wel op je buik schrijven. Een goed begin is het halve werk geldt dus ook hier.

 

  • Maak een keuze wat je wilt gaan zaaien of planten, en ook óf je wilt gaan zaaien of dat je direct planten koopt. Kies in beide gevallen voor producten van biologische oorsprong, zodat je zeker weet dat je oogst straks vrij van chemicaliën is. Om het jezelf makkelijk te maken (en een grotere slagingskans te hebben) kun je biologisch gekweekte plantjes kopen.

 

  • Een eenvoudige planning maken kan heel handig zijn. Er zijn tal van kruiden en bloemen die insekten weren, wat je planten en oogst ten goede komt. Zet bijvoorbeeld goudsbloemen om de plantenbedden tegen bladluizen en witte vliegjes. Basilicum helpt om ongenode gasten te verjagen bij tomaten en aubergine, bieslook houdt schimmels weg en lavendel en munt zorgen dat mieren en bladluizen uit de buurt blijven. (Met munt overigens oppassen, die gaat woekeren, dus altijd afgeschermd in een pot plaatsen, tenzij je graag een tuin vol munt wilt). Zodra je weet wat je wilt gaan kweken aan groenten en/of kruiden kun je dit soort kennis handig gebruiken om een indeling te maken wat je op welke plek gaat neerzetten.

 

  • Maak gebruik van natuurlijke middelen om je planten gezond te houden en blijf ver uit de buurt van chemische toestanden. Hiervoor noemden we al een paar planten die helpen bij het weren van diverse insekten en schimmels, toch kun je nog meer doen. Bijvoorbeeld door mulch te gebruiken als bedekking van de grond om je planten heen. Mulch is halfverteerd organisch materiaal dat door het verdere verteren langzaam voeding geeft aan de bodem.

    Tevens is het een walhalla voor o.a. wormen (die houden de grond lekker los waardoor de voeding overal kan komen, en hun uitwerpselen zijn ook weer voeding). Ook zorgt mulch ervoor dat slakken je planten met rust laten. En tenslotte heb je door de laag mulch op de bodem veel minder last van onkruid, doordat er weinig tot geen licht bij eventuele zaden kan komen waardoor die niet kunnen kiemen. Natuurlijk kunnen er wel zaden bovenop de mulch terecht komen, maar de eventuele plantjes die daaruit groeien kun je eenvoudig weghalen.

 

  • Verder moet je natuurlijk elke dag even checken of je plantjes voldoende water hebben, vooral ’s zomers. Niet teveel water, zorg ervoor dat de grond vochtig is, in plaats van drijfnat. En haal eventueel onkruid* geregeld weg, omdat het anders voedingsstoffen weghaalt die je liever voor je planten en je uiteindelijke oogst wilt benutten.

 

Het groei- en bloeiseizoen is inmiddels al in volle gang, toch kun je elke dag beginnen met je eigen groenten en kruiden kweken. En maak het jezelf gemakkelijk: begin klein. Neem groente of kruiden die je graag eet en begin daarmee. Geniet van het proces dat je plantje ondergaat, van een paar sprietjes of blaadjes naar uiteindelijk de oogst en vervolgens een overheerlijke maaltijd op je bord of iets dat je lekker zo uit het vuistje kunt eten (wortel, radijs, tomaat etc.).

En als het goed gaat doe je het volgend jaar gewoon weer en dan kun je het uitbreiden, je bent dan immers al ervaren!

Maak het jezelf makkelijk

Zelf zijn we enorm enthousiast over het ‘square-foot-gardening’-systeem. Een eenvoudige methode van (moes)tuinieren op een vierkante meter, die inmiddels ook op scholen wordt ingezet en waar je het hele jaar door een hele leuke opbrengst aan groenten en kruiden mee kunt behalen. In Nederland heeft een jongeman, Jelle Medema, zich hier vanaf zijn 14e helemaal in verdiept en dit heeft geresulteerd in een boek, waarin hij enthousiast precies vertelt wat je wel en niet moet doen en hoe je op de makkelijkste manier je eigen groenten kunt kweken. Hij noemt het de ‘Makkelijke Moestuin‘ en wij spreken uit eigen ervaring: het is inderdaad makkelijk én leuk!

Laat je ons in de reacties even weten of jij een moestuin(tje) hebt en hoe jij dat doet?

* Wist je dat er eigenlijk geen onkruid bestaat? Een betere benaming zou ‘wildkruid’ zijn. De meeste planten die we tegenwoordig als ‘onkruid’ beschouwen, hebben een medicinale werking waar je gebruik van kunt maken. Meer daarover in een later artikel.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x