Gezondheid

Toppsychiater: “Link tussen serotonine en depressie is een mythe”

Help ons door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De link tussen serotonine en depressie is een mythe, zo waarschuwt een toppsychiater. Algemeen wordt aangenomen dat depressie voortkomt uit een laag serotoninegehalte in het brein. Dat is volgens professor David Healy een misvatting. Hij spreekt van ‘de commercialisering van een mythe’. Met andere woorden: verkooppraatjes.

De zogeheten selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s) behoren tot een groep medicijnen die aan het einde van de jaren tachtig populair werden. Toen aan het begin van de jaren tachtig bleek dat kalmeringsmiddelen een verslavende werking hadden, brachten medicijnmakers SSRI’s op de markt voor depressie, hoewel ze minder effectief waren dan de oude antidepressiva.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ze maakten mensen wijs dat depressie een ziekte was die nauw verband hield met angstgevoelens en dat SSRI’s het serotoninegehalte herstelden. “In de jaren negentig wist niemand of SSRI’s het serotoninegehalte verlaagden of verhoogden en dat is nog steeds zo,” aldus Healy. “Er was geen bewijs dat er tijdens de behandeling iets werd gecorrigeerd.”

Iedereen raakte bij de mythe betrokken, stelt de psychiater. Psychologen, tijdschriften, artsen en patiënten. Hij zet in deze context vraagtekens bij de invloed van artsen en anderen. Ondertussen werden effectievere en goedkopere behandelingen weggedrukt.

“Bepaalde producten die we gebruiken, van computers tot magnetrons, worden jaar in jaar uit verbeterd, maar dat geldt niet voor medicijnen,” legt Healy uit. “Nieuwe behandelingen brengen mogelijk veel geld in het laatje, hoewel ze minder effectief en minder veilig zijn dan de oude medicatie.”

[BMJ]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
trackback
BOINNK!!! | Eindtijd en andere nieuwsberichten, verzameld door: Arie Goedhart
8 jaren geleden
Perceptron
Perceptron
8 jaren geleden

“Ze maakten mensen wijs dat depressie een ziekte was die nauw verband hield met angstgevoelens en dat SSRI’s het serotoninegehalte herstelden. “In de jaren negentig wist niemand of SSRI’s het serotoninegehalte verlaagden of verhoogden en dat is nog steeds zo,” aldus Healy. “Er was geen bewijs dat er tijdens de behandeling iets werd gecorrigeerd.”

Oh dear lord. 🙁

Maria
Maria
8 jaren geleden

heb wat wetenschappelijk bewezen medicijnen geslikt maar vooral de antidepressiva hielpen niet of die ene pil wel maar bij elke beweging een lichte schok en m’n hele bioritme in de war want ’s avonds slapen lukte niet meer doordat ik te actief was. Enige voordeel is dat Big Pharma eraan verdiend heeft.
Raar toch, dat depressie ‘psychisch’ wordt genoemd en dan gaan ze wat rommelen met de biochemie van je lijf. Maar het brein is niet je psyche. De hele biochemie van je lichaam wordt wel bepaald door allerlei stoffen en emotionele factoren maar of je dat met één pilletje kan veranderen. En dan moet je, verdoofd door de medicijnen gaan lullen met de psychiater maar dat lukt nauwelijks omdat je vervreemd bent van jezelf.
Denk dat serotonine wel van belang is maar daar zijn ook natuurlijke middelen voor.

Darnia
Darnia
8 jaren geleden

Stel je hebt angst gevoelens en je slikt een tablet dat je rustig maakt en dus in feite verdoofd!
Dan is het toch logisch dat dit helpt tegen angst!
Het neemt geen oorzaak weg.
Dat de oorzaak misschien ligt in iets simpels als voeding, gaat er bij veel mensen niet in. Zeker niet bij mensen die uiteindelijk na jaren godzijdank hun stempeltje kregen.
En wie wil van dat stempel af als men dacht dat men jaren voor gek werd versleten of een zeurder? Toch wil ik hierbij benadrukken dat voeding enorm belangrijk is zeker bij angsten en depressies.
Kleur en smaakstoffen en zoetstoffen pas daarmee op.
Gebruik ze niet of zo min mogelijk, en koop goede voedingsmiddelen.
De arts dacht bij mij ook jarenlang dat ik hyperventilatie had, ik had puur een allergie voor bepaalde kleur en smaakstoffen en zoetstofmiddelen.
Voor je daar achter bent?
Tevens scheen ik hooikoorts te hebben, zonder dit te weten, dus als je keel dichtkneep dankzij hooikoorts, krijg je vanzelf wel hyperventilatie!

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x