Bewustzijn

Ken jij de relatie tussen welzijn, zelfrespect en zelfdiscipline?

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wij mensen leven ieder op een bepaald niveau. Dit niveau kan het laagste van het laagste zijn, zoals we bijvoorbeeld bij dakloze mensen zien. Maar het kan ook één of enkele niveaus daarboven zijn. Laat ik deze niveaus voor het gemak welzijnsniveaus noemen.

Elk mens heeft een bepaald welzijnsniveau. En dit niveau kan variëren. Je kunt omhoog gaan in niveau, maar ook zakken.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Wat je steeds weer ziet bij mensen, is dat hun welzijnsniveau direct gerelateerd is aan hun inkomen. Vaak denken mensen dat hun inkomen eerst komt en dat je van daaruit op een bepaald welzijnsniveau leeft. Met andere woorden: je past je levensstijl aan je inkomen aan. Klinkt logisch, toch?

Hoe hoger je inkomen is, hoe royaler je kunt leven en dus hoe hoger jouw welzijnsniveau is.

Je zou dus denken dat er een verband is tussen deze twee. Een zogenaamd causaal, oorzakelijk, verband. Dit is een oorzakelijk verband. De één is de OORZAAK dat de ander verandert.

Jouw inkomstenniveau is de oorzaak van je welzijnsniveau.

FOUT!

Er is inderdaad een oorzakelijk verband, alleen is deze net andersom dan wat je mogelijk dacht. Het is niet je inkomstenniveau dat je welzijnsniveau bepaalt, maar jouw welzijnsniveau bepaalt je inkomstenniveau!

Huh? Klinkt gek hè? Lees verder om te ontdekken hoe dit zit.

Waar komt je welzijnsniveau vandaan?

Je welzijnsniveau wordt in feite bepaald door jouw mentale instelling. Het is onderdeel van je mentale programmering. Er zijn twee belangrijke sleutelfactoren in jouw brein:

  • Je mate van zelfrespect
  • Je mate van zelfdiscipline
Zelfrespect

Jouw zelfrespect bepaalt feitelijk wat jij als mens accepteert voor jezelf en wat niet. Het is een soort grens. Welk welzijnsniveau accepteer je nog wel en welk niet? Waar ligt jouw (onder)grens?

Op het moment dat door een (externe) situatie je inkomsten te laag zijn voor jouw welzijnsniveau, dan kom je in de zogenaamde ‘paniekmodus’. Deze paniekmodus zorgt ervoor dat je ineens heel erg creatief wordt om het probleem op te lossen. Je lost het probleem op vanuit een innerlijke oerdrive. Het is een overlevingsstrategie die in je geactiveerd wordt.

Je krijgt daardoor een enorme drive om je uit die benarde situatie te krijgen. Het doel is weer op een veilig niveau te komen. Maar dan zul je wel over de juiste zelfdiscipline moeten beschikken.

  • Zelfrespect zorgt ervoor dat je een bepaald lager niveau niet accepteert en dat je in de ‘paniekmodus’ komt.
  • Zelfdiscipline zorgt ervoor dat je de juiste dingen doet en blijft doen, totdat je weer op jouw eigen juiste (veilige) niveau zit.

Wanneer één van beide ontbreekt, of te weinig aanwezig is, zul je je al snel neerleggen bij een mindere situatie en deze vroeg of laat accepteren als nieuw normaal. En een dergelijk nieuw normaal is een onmogelijke basis om uit een ongewenste situatie te komen.

Zie je hoe dit ertoe kan leiden dat je genoegen neemt met minder?

Uiteindelijk is het jouw mentale instelling die je welzijnsniveau bepaalt. En van daaruit zul je er vanzelf voor zorgen dat je het bijpassende inkomstenniveau hebt.

Een paar extreme voorbeelden

Ik zal je twee extreme voorbeelden geven, zodat je het duidelijker ziet.

Neem Donald Trump. Deze man is multimiljardair. Zijn welzijnsniveau ligt extreem hoog. Hij bezit gebouwen, een eigen vliegtuig en leeft een bijzonder rijk leven. Wat denk je dat er zou gebeuren als deze man zijn miljarden kwijt zou raken en hij nog slechts 1 miljoen dollar op zijn rekening zou hebben?

Hij zou zich arm voelen en in paniek raken, want zijn geld is bijna op. Hij zou onmiddellijk in actie komen om te zorgen dat hij zo snel mogelijk weer terug op niveau komt.

En de geschiedenis bewees het. Donald Trump was al multimiljonair (nog geen miljardair) toen hij door onvoorziene omstandigheden failliet ging. Hij had niks meer. Zijn paniekmodus kickte in en slechts enkele jaren later was hij weer terug op niveau. En hij ging verder.

Hij werd van multimiljonair een multimiljardair. En dat is hij nog steeds! Hij nam en neemt geen genoegen met minder! Zijn zelfrespect en zelfdiscipline stuwden hem tot grote hoogte.

Maar nu andersom. Neem Jan Modaal. Door (externe) problemen verloor hij zijn baan. Zijn vrouw verliet hem en uiteindelijk kon hij nergens meer terecht. Hij wist het niet meer en accepteerde de situatie. Uiteindelijk belandde hij op straat als dakloze.

Zijn gebrek aan zelfrespect en zelfdiscipline zorgde ervoor dat hij de situatie accepteerde, ook al zou hij anders willen en was hij er niet blij mee. Jan blijft in zijn situatie hangen, omdat hij niet de juiste mentale instelling heeft om eruit te komen.

Zoek de verschillen tussen Donald Trump en Jan Modaal…

donald trump versus jan modaalKijk eens goed naar het plaatje hiernaast. Twee verschillende mensen. Maar zijn ze wel zo verschillend?

Wat maakt het verschil?

Juist. Datgene dat zich IN hun hoofd afspeelt.

Dát bepaalt hoe ze met situaties omgaan, wanneer ze in actie komen, welke acties ze ondernemen en hoe lang ze het volhouden.

Externe factoren

Natuurlijk zijn er externe factoren die een grote rol spelen in wat je in je leven tegenkomt.

En de twee voorbeelden die ik je gaf zijn extreme voorbeelden.

Maar het maakt wel duidelijk hoe het een en ander werkt. En daar gaat het om!

Het is uiteindelijk jouw mentale instelling die bepaalt wat je met een situatie doet en hoe je ermee omgaat.

Je kunt het stilletjes aan accepteren en denken dat er niets aan te doen is. Maar je kunt er ook voor kiezen om iets te doen.

Alleen… De keuzes die je maakt zijn geen bewuste keuzes. Dat zijn ze in feite nooit, al denk je van wel.

Jouw keuzes worden aangestuurd vanuit je onbewuste programmering. Die programmering bepaalt wát je kiest en gaat doen. En dan zijn het voornamelijk de twee eerder genoemde sleutelfactoren: zelfrespect en zelfdiscipline.

Wanneer jij jouw zelfrespect en zelfdiscipline naar een hoger niveau brengt, accepteer je mindere situaties niet meer. Je zogenaamde ‘paniekmodus’ wordt veel eerder geactiveerd.

Je laat het simpelweg niet meer zover komen. Het stuurt je automatisch naar een hoger inkomstenniveau dat beter past bij je nieuwe welzijnsniveau.

En zo zijn er mensen die van een Jan Modaal-situatie, naar een situatie gegaan zijn waarin ze hun inkomen tientallen keren groter maakten (en zelfs meer).

Wel of niet OK?

Je kunt het ook zo zien: Als je méér wilt, om welke reden ook, dan mág je NIET OK zijn met je huidige situatie!

Zolang jij jouw huidige situatie goed genoeg vindt, zul je niet de juiste innerlijke, mentale drive hebben om er meer van te maken.

Zodra je vervolgens jouw zelfrespect en zelfdiscipline naar een hoger niveau brengt, ga je merken dat je niet meer OK bent met je huidige situatie. Je accepteert het niet meer. Genoeg is genoeg!

En van daaruit ga je vanzelf en onmiddellijk dingen veranderen om jouw nieuwe niveau te bereiken, waar je wel OK mee bent. Het is een mentale shift.

Die verschuiving, en de bijbehorende positieve resultaten, kan enorm snel gaan. Veel sneller dan je je nu wellicht realiseert.

Wil jij ook jouw levensstijl verbeteren en je welzijnsniveau verhogen?

Begin dan bij het omhoog stuwen van je zelfrespect en zelfdiscipline. Het maakt een wereld van verschil!

Er zijn twee sessies die geweldig samenwerken om dit vlug te realiseren bij je. Wanneer je ze doet, zul je elke keer merken dat je iets hoger op de ladder van zelfrespect en zelfdiscipline komt.

Elke keer als je naar deze twee sessies luistert, stijgt je zelfrespect en groeit je zelfdiscipline. Hoe vaker je het doet, hoe sneller je op een nieuw, hoger niveau komt.

Het werkt als een soort snelkoppeling naar een beter leven, met meer mogelijkheden, meer welzijn, meer vrijheid en meer voldoening.

Beide sessies kun je nu downloaden als combi.p

Klik hier voor meer info en downloaden

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
salvar
salvar
3 jaren geleden

mensen worden gedwongen om bepaalde dingen te doen al is het met tegenzin.
stok achter de deur als je niet luistert een boete ven 400 euro , ik denk dat niemand er zin in heeft om dat te betalen.
dan heb je nog de angsthazen omdat ze bang gemaakt dat ze het killer virus krijgen.

bertje en henk
bertje en henk
3 jaren geleden

Geef nog eens voorbeeld wanneer je in Afrika bent geboren..geleuter vanuit kapitalistisch oogpunt is wel erg simplistisch.

Back to top button