Homepagina » Gezondheid » Er zit hoogstwaarschijnlijk plastic in je tafelzout en kraanwater. Dit is wat je moet weten
Er zit hoogstwaarschijnlijk plastic in je tafelzout en kraanwater. Dit is wat je moet weten

Er zit hoogstwaarschijnlijk plastic in je tafelzout en kraanwater. Dit is wat je moet weten

De hoeveelheid plastic in ons voedsel begint zorgwekkend te worden. Uit recente studies blijkt dat je potje tafelzout hoogstwaarschijnlijk vol piepkleine stukjes plastic zit.

Onderzoekers kochten in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zout in de winkel en kwamen tot de ontdekking dat tafelzout in de meeste gevallen plastic bevat.

Ze troffen vooral stukjes plastic afkomstig van waterflessen aan. Onlangs bleek uit een artikel in Nature dat er verrassend grote hoeveelheden plastic in vis zitten, wat bij deze dieren tot allerlei gezondheidsproblemen leidt.

Veel meer

Uit het nieuwe onderzoek, dat is uitgevoerd door Sherri Mason van de State University of New York in Fredonia, blijkt dat Amerikanen elk jaar alleen al via zout 660 stukken plastic binnenkrijgen.

Aangezien de meeste Amerikanen veel meer zout eten dan de aanbevolen hoeveelheid, krijgen ze waarschijnlijk een stuk meer plastic binnen.

Onderzoek naar de impact van plastic op de gezondheid is lastig, omdat er simpelweg geen controlegroep kan worden samengesteld.

Vuilniswagen vol

De plasticvervuiling is zo erg dat wetenschappers geen mensen kunnen vinden die er niet aan zijn blootgesteld.

Uit een studie uit 2013 blijkt dat de stof bisfenol A, die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de productie van plastic, in de VS in 95 procent van de urinemonsters is aangetroffen.

Ieder jaar wordt naar schatting acht miljoen ton plastic in onze oceanen gedumpt. Dat is iedere minuut een vuilniswagen vol met plastic.

Drinkwater

Daarnaast worden elke minuut één miljoen plastic flessen verkocht, waarvan de meeste niet worden gerecycled.

De productie van plastic zal tegen 2050 waarschijnlijk verviervoudigen.

Afgelopen week bleek dat ook het drinkwater plastic bevat. Onderzoek toonde aan dat 83 procent van de verzamelde monsters vervuild was.

Meest

In de VS is het drinkwater het meest vervuild. Daar werd in 94 procent van de monsters plastic aangetroffen.

In Europese landen waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk bevatte 72 procent van de watermonsters plastic deeltjes.

[Guardian]


Vond je deze informatie interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Ga vlug naar onze shop en profiteer nog tot en met 8 juli van 15% korting! KLIK HIER!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Het is natuurlijk de treurigheid zelf wat de mens allemaal voor elkaar krijgt…..zo is de cirkel weer rond, de mens produceert rotzooi dat komt weer terug in de voedsel keten en we eten het weer op…….Er is ook onderzoek geweest in de wateren voor de Amerikaanse kust ……nu blijkt dat die lui zoveel antidepressiva slikken dat het in de hersenen van de vissen zit… en in ons drinkwater ook lekker hoor al die gratis medicijnen die ik probeer te vermijden………Er wordt nog al eens gesproken over een verschuiving van bewustzijn van 3 naar 4/5 maar volgens mij zakt het grootste gros naar 2………….

  20 likes
 2. Daarom hebben we hempplastic nodig, afbreekbaar…

  8 likes
 3. Hmm, ¨plastic in zout¨ dat moet dan zeezout zijn. Het lijkt mij onmogelijk dat zout uit ondergrondse mijnen ook plastic bevat.

  Overgaan op afbreekbare plastics zou veel beter zijn, maar voordat deze techniek in de arme landen wordt gebruikt is het mogelijk al te laat…
  https://qz.com/1004589/80-of-plastic-in-the-ocean-can-be-traced-back-to-asias-rivers-led-by-china-indonesia-myanmar-a-study-by-netherland-based-the-ocean-cleanup-found/

  4 likes
  • En Laat nu net China (en vele andere ontwikkelingslanden in oost Azië en Afrika) in het ¨akkoord van Parijs¨ de komende 8 jaar geen enkele verplichting worden opgelegd om iets aan het milieu te doen.

   1 likes
 4. Water?

  Google> Berkey

  2 likes
 5. Vooropgesteld ik ben tegen plastic dumping en voor afbreekbare alternatieven, maar je kunt jezelf ontdoen van de binnengekregen plastics. Drink dagelijks een groot glas thee van gelijke hoeveelheden olijfblad, koningskaars, fenegriek en citroenmelisse. Een eetlepel van dit mengsel op een groot glas volstaat. Ontgift je lever met een glas water met daarin het sap van 1 citroen. Drink dit ‘s morgens op nuchtere maag een half uur voor het ontbijt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kraanwater

Kraanwater niet zo veilig als gedacht: vele duizenden kankergevallen in de EU. Loopt u gevaar?

Een chemische stof in kraanwater veroorzaakt in ...

thunberg

Time verkiest boze klimaatactrice Greta Thunberg boven echte wereldverbeteraar als persoon van het jaar. Maak kennis met Morgan Vague

Het prestigieuze weekblad Time heeft de spijbelende ...