Gezondheid

Er zit hoogstwaarschijnlijk plastic in je tafelzout en kraanwater. Dit is wat je moet weten

Help anderen door dit met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De hoeveelheid plastic in ons voedsel begint zorgwekkend te worden. Uit recente studies blijkt dat je potje tafelzout hoogstwaarschijnlijk vol piepkleine stukjes plastic zit.

Onderzoekers kochten in de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Spanje zout in de winkel en kwamen tot de ontdekking dat tafelzout in de meeste gevallen plastic bevat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ze troffen vooral stukjes plastic afkomstig van waterflessen aan. Onlangs bleek uit een artikel in Nature dat er verrassend grote hoeveelheden plastic in vis zitten, wat bij deze dieren tot allerlei gezondheidsproblemen leidt.

Veel meer

Uit het nieuwe onderzoek, dat is uitgevoerd door Sherri Mason van de State University of New York in Fredonia, blijkt dat Amerikanen elk jaar alleen al via zout 660 stukken plastic binnenkrijgen.

Aangezien de meeste Amerikanen veel meer zout eten dan de aanbevolen hoeveelheid, krijgen ze waarschijnlijk een stuk meer plastic binnen.

Onderzoek naar de impact van plastic op de gezondheid is lastig, omdat er simpelweg geen controlegroep kan worden samengesteld.

Vuilniswagen vol

De plasticvervuiling is zo erg dat wetenschappers geen mensen kunnen vinden die er niet aan zijn blootgesteld.

Uit een studie uit 2013 blijkt dat de stof bisfenol A, die hoofdzakelijk wordt gebruikt voor de productie van plastic, in de VS in 95 procent van de urinemonsters is aangetroffen.

Ieder jaar wordt naar schatting acht miljoen ton plastic in onze oceanen gedumpt. Dat is iedere minuut een vuilniswagen vol met plastic.

Drinkwater

Daarnaast worden elke minuut één miljoen plastic flessen verkocht, waarvan de meeste niet worden gerecycled.

De productie van plastic zal tegen 2050 waarschijnlijk verviervoudigen.

Afgelopen week bleek dat ook het drinkwater plastic bevat. Onderzoek toonde aan dat 83 procent van de verzamelde monsters vervuild was.

Meest

In de VS is het drinkwater het meest vervuild. Daar werd in 94 procent van de monsters plastic aangetroffen.

In Europese landen waaronder Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk bevatte 72 procent van de watermonsters plastic deeltjes.

[Guardian]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
peter
peter
6 jaren geleden

Water?

Google> Berkey

Louise
Louise
6 jaren geleden

Het is natuurlijk de treurigheid zelf wat de mens allemaal voor elkaar krijgt…..zo is de cirkel weer rond, de mens produceert rotzooi dat komt weer terug in de voedsel keten en we eten het weer op…….Er is ook onderzoek geweest in de wateren voor de Amerikaanse kust ……nu blijkt dat die lui zoveel antidepressiva slikken dat het in de hersenen van de vissen zit… en in ons drinkwater ook lekker hoor al die gratis medicijnen die ik probeer te vermijden………Er wordt nog al eens gesproken over een verschuiving van bewustzijn van 3 naar 4/5 maar volgens mij zakt het grootste gros naar 2………….

Niveautje
Niveautje
6 jaren geleden

Daarom hebben we hempplastic nodig, afbreekbaar…

Karel
Karel
6 jaren geleden

Hmm, ¨plastic in zout¨ dat moet dan zeezout zijn. Het lijkt mij onmogelijk dat zout uit ondergrondse mijnen ook plastic bevat.

Overgaan op afbreekbare plastics zou veel beter zijn, maar voordat deze techniek in de arme landen wordt gebruikt is het mogelijk al te laat…
https://qz.com/1004589/80-of-plastic-in-the-ocean-can-be-traced-back-to-asias-rivers-led-by-china-indonesia-myanmar-a-study-by-netherland-based-the-ocean-cleanup-found/

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x