Homepagina » Archeologie » Ieren zaten al in Amerika voordat Columbus het continent ontdekte. Waarom is dit reisverslag steeds genegeerd?
Ieren zaten al in Amerika voordat Columbus het continent ontdekte. Waarom is dit reisverslag steeds genegeerd?

Ieren zaten al in Amerika voordat Columbus het continent ontdekte. Waarom is dit reisverslag steeds genegeerd?

Uit een Spaans reisverslag uit 1521 blijkt dat de Ieren in South Carolina al een kolonie hadden gesticht nog voordat de schepen van Christoffel Columbus het Amerikaanse continent bereikten.

Hoewel algemeen wordt aangenomen dat Columbus Amerika heeft ontdekt in 1492, bewijst het reisverslag dat de Ieren hem voor waren.

“Onderzoekers zijn er zeker van dat zich een Ierse kolonie bevond in wat nu South Carolina is, terwijl Columbus dacht dat hij de Nieuwe Wereld had ontdekt,” schreef Richard Thornton voor The Examiner.

Genegeerd

In 1520 werd historicus Peter Martyr d’Anghiera door keizer Karel V aangewezen als kroniekschrijver.

Zijn verslagen werden na zijn dood gepubliceerd in een boek getiteld ‘De Orbe Novo’ (Over de Nieuwe Wereld).

De passages over Georgia en North en South Carolina werden opgenomen in het boek en de vertalingen daarvan, maar steeds genegeerd, aldus Thornton.

Reus

Martyr schreef onder meer dat de Spaanse kolonisten een zeer goede relatie hadden met een nabijgelegen kolonie, die hij Duhare noemde.

De Duhare hadden volgens de Spaanse kolonisten een Europees uiterlijk; rood en bruin haar, blank, grijze ogen en een stuk langer dan de Spanjaarden.

De koning van de Duhare heette naar verluidt Datha en werd door de Spanjaarden omschreven als een reus. Hij had vijf kinderen en een vrouw die net zo lang was als hij.

Heel goed mogelijk

In 1922 publiceerde het Smithsonian Institute een boek over de het werk van Martyr over Duhare.

De gerenommeerde ethnoloog John W. Swanton claimde daarin dat het verhaal niet waar kon zijn en dat de Duhare waarschijnlijk een indianenvolk waren.

Uit recent onderzoek blijkt echter dat het heel goed mogelijk is dat het daadwerkelijk ging om een Ierse kolonie.

Foto: Wellcome Images/Fæ Wikimedia Commons

[IrishCentral]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Columbus (Niet zijn echte Naam) Katholiek / Jezuïet / Vrijmetselaar ! Zijn werkelijke afkomst is onduidelijk maar vol met inteelt, fabricage etc. Een soort Oranje !

  12 likes
 • Louise schreef:

  De hele geschiedenis blijkt niet te kloppen, je zou zeggen met de gegevens van nu dat er wel verandering aan gebracht zal worden, maar nee men houdt alles vast zoals het bekend is, raar eigenlijk… De voorouders van de Indianen kwamen uit Siberië , Azië in de ijstijd kon je van Siberië zo naar wat nu Alaska heet. Wonderlijk wat de mens aan kan met lopen, en dat 10.000 geleden.. En ja veel later zijn de Europeanen naar Amerika getrokken,,,,, Waarom Columbus zo’n hardnekkige rol blijft spelen, ik weet het niet….Misschien vinden mensen het niet interessant genoeg… Wel aardig om te weten is dat mensen overal naar toe gingen, zonder grenzen en culturen door elkaar heen.
  Als je nu naar de geïndustrialiseerde landen met grenzen kijkt, met gemengde culturen zo’n beetje boven op elkaar levend,valt t nog mee dat we elkaar niet vermoorden….” Er is wel heel veel veranderd de laatste pakweg 10.000 jaar…

  12 likes
  • Waarheid schreef:

   Deze andere geschiedenis is dan ook overal als informatie te vinden. De geschiedenis blijft niet hetzelfde als wat je op school hebt geleerd, maar veranderd regelmatig, wordt aangevuld, wordt verduidelijkt etc.
   Steeds blijven blèren dat de geschiedenis is vervalst, terwijl je steeds meer correcties op tv, radio, krant, internet en wetenschappelijke publicaties ziet is gewoon zeuren…

   1 likes
   • Caesar Lion Cachet schreef:

    LS…

    Zolang het niet op school gebeurt en je de valse indoctrinatie krijgt ingepompt word je bij voorbaat op achterstand gezet. Begin eens met het koningshuis dat aan elkaar hangt van list en bedrog !

    0 likes
 • Caesar Lion Cachet schreef:

  LS…

  Jaja dat was voor dat de Vrijmetselaars de gevangenissen en de krankzinnigen instellingen open zette en de bewoners naar de Nieuwe Wereld te stuurden… Wat er van gekomen is etc.

  6 likes
 • peter schreef:

  Ja waarom wordt zoiets genegeerd?

  Net als de sumeriers, waarom worden die genegeerd ipv op iedere school in de lesstof opgenomen? De sumeriers hebben ons talloze zaken gegeven die we nog steeds dagelijks gebruiken, onze kalender, het geschreven woord, het wiel, de ploeg, landbouw, bier en ga nog maar heel lang door. De egyptenaren kon je natuurlijk niet negeren met hun gigantische piramides, maar de sumeriers waren er eerder en de opkomst van hun beschaving -de eerste die onze geschiedenis überhaupt kent- was spectaculair.

  Een probleem was wellicht dat de sumeriers het hele genesis verhaal in een heel ander daglicht zetten en daarmee de christelijke wereld op zijn kop? Gelukkig voor de kerk staan er in voormalig Sumer geen mega piramides. Onze ierse ontdekkers hadden pech dat er destijds in deze een veel grotere partij met de eer ging strijken. Kwestie van budget, Hollywood avant la lettre.

  4 likes
  • Caesar Lion Cachet schreef:

   LS…

   Zou ook zo maar kunnen zijn dat de Egyptenaren de Piramides nooit hebben gebouwd. Zeker niet om in eerste instantie als koningsgraven te dienen maar als baken voor buitenaardsen van Orion en elektriciteit / energie centales !

   1 likes
 • Frits schreef:

  Weet niet wie John.w.Swanton was maar het Smithsonian-instituut staat al 100 jaar bekent als valse geschiedschrijvers,dat is ook het Instituut (museum) wat geheel gerund wordt door de Illuminati-of de deep-state ,als er ergens zeldzame onbekende botten werden gevonden zelfs in de 19e eeuw al was het Smithsonian er direct bij en verdwenen de gevonden voorwerpen voorgoed! (vooral als ze de bekende gefabriceerde geschiedenis in de weg stond) zoals botten van reuzen die wel degelijk gevonden zijn in amerika skeletten van ruim 3 meter etc ook bij de Indianen bekent.

  4 likes
 • Azrael schreef:

  Als je bekijkt wat de Hopi GuideStones vertellen dan was er sprake van de grote witte broeder ver voordat Columbus aankwam. Leuk detail is dat er een stuk van de guidestones mist, het deel wat aan de echte witte broeder meegegeven is. Bij terugkomst van deze witte broeder zal de steen het bewijs zijn, en zal de apocalyps plaatsvinden, dat dan weer wel.

  2 likes
 • danmaarzo schreef:

  De Noormannen zaten ver in amerika. In romeinse graven in Engeland zijn zowel Indiërs als Chinezen gevonden.

  2 likes
 • Zwarte Biff schreef:

  De Ieren hadden Amerika eerder ontdekt, dat klopt. Het schip dat daar als eerste aankwam had zelfs een vrouwelijke kapitein, een unicum voor die tijd!
  Haar naam is na al die jaren in vergetelheid geraakt. Wél is bekend dat ze rood haar had, een flinke kont en kleine borsten (cup 75A).
  Ze noemde het ontdekte land Sealand, waarschijnlijk omdat ze zo lang hebben moeten varen om daar te komen.
  Deze vrouw en haar bemanning hebben nooit contact gemaakt met de inheemse bevolking omdat ze zo snel mogelijk zijn teruggevaren naar Ierland om een grote vloot te laten komen om heel Sealand in bezit te kunnen nemen.
  Helaas is haar schip kansloos ten onder gegaan tijdens een orkaan.
  Al deze informatie is dan ook tot ons gekomen via een channeling door Maggie Hotronackie in de jaren 30 van de vorige eeuw.

  er is dus eigenlijk geen bewijsmateriaal meer

  0 likes
 • Oisin schreef:

  Columbus was een vrijmetselaar die wist dat America bestond. De vikings vertelden dit aan de moslims die dit vertelden aan de kruisvaarders.

  0 likes
 • x

  Check Also

  directeur

  Directeur ziekenhuisgroep zegt dat corona ‘veel minder erg is dan griep’ (en moet weg)

  Corona is veel minder erg dan de ...

  huisarts

  Huisarts hekelt reisadvies corona: ‘Willekeur en ernstige manipulatie’

  Afgelopen week zijn er weinig coronapatiënten gemeld ...

  >