Financieel

IJsland opent klopjacht op frauderende bankiers

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het net begint zich te sluiten rond de verantwoordelijken voor de bankencrisis in IJsland. Het land heeft een rechercheteam gevormd dat onderzoek doet naar de fraude en de daders voor de rechter sleept, meldt de Franse krant Le Monde.

Oud-politiecommissaris Ólafur Hauksson spoort sinds 2009 bankiers op die een rol speelden bij de financiële crisis een jaar daarvoor.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Nadat de zeepbel was gebarsten benoemde de nieuwe minister-president Jóhanna Sigurðardóttir een speciale aanklager om onderzoek te doen naar de oorzaken van de crisis. Kandidaten waren moeilijk te vinden.

Werklast

Haukkson zat geïsoleerd in zijn kleine provinciale politiebureau in Akranes en had verder geen banden met de elite die ervan wordt beschuldigd het eiland dicht bij een faillissement te hebben gebracht. Hij was de enige die solliciteerde naar de functie. Hij begon met een team van vijf agenten, maar heeft inmiddels de beschikking over meer dan 100 assistenten.

De rechercheurs hebben een extra zware werklast. “Aan de ene kant moeten we alle verdenkingen van fraude van voor 2009 onderzoeken en aan de andere kant moeten we ook de rechtszaken aanspannen tegen de verdachten,” legde Hauksson uit.

Om de taken van het team gemakkelijker te maken heeft de regering de wet aangepast. De rechercheurs hebben toegang tot alle informatie en banken kunnen gegevens niet langer geheim houden, aldus Hauksson. Hij voegde toe dat de vier verhoorkamers waar ze over beschikken nooit leeg zijn.

IJsland

Luxemburg

De meeste verdachten zijn mensen die tot 2008 werkzaam waren binnen de banksector of oud-bestuursleden van banken. Deze IJslanders hebben vaak hun toevlucht gezocht in Luxemburg om daar hun carrière voort te zetten. Hauksson benadrukte dat zijn team kan rekenen op volledige internationale samenwerking en ook buitenlanders kan ondervragen.

Er zijn al resultaten geboekt. Twee oud-bestuursleden van de Byr Bank zitten een gevangenisstraf van 4,5 jaar uit. Oud-stafchef van het IJslandse ministerie van Financiën Baldur Guðlaugsson zit twee jaar vast. En oud-directeur van Baupthing Bank Sigurður Einarsson moest 3,2 miljoen euro terugbetalen aan zijn bank. Ook zijn resterende tegoeden zijn bevroren.

Anderen wachten de dag af waarop ze zullen worden voorgeleid. Het gaat daarbij onder meer om Jón Þorsteinn Oddleifsson van Landsbanki en Lárus Welding van de Glitnir Bank.

Geir Haarde
Ex-premier van IJsland Geir Haarde werd veroordeeld, maar ging vrijuit

Zuivering

Hauksson is zich ervan bewust dat alle ogen op hem zijn gericht. Hij wil de bankiers achter slot en grendel krijgen, maar kan het proces niet versnellen omdat er anders wellicht fouten worden gemaakt. Het is voor hem lastig werken in een wereld waarin dubieuze praktijken lange tijd normaal waren.

Er is nog een lange weg te gaan. Zo zegt bijvoorbeeld een kwart van de topmannen die rondlopen op Wall Street dat fraude en corruptie de sleutel zijn tot succes. Dat blijkt uit een peiling door advocatenkantoor Labaton Sucharow.

De ‘zuivering’ van het IJslandse financiële systeem, zoals Ólafur Hauksson het graag noemt, heeft niet gelijk een zichtbare uitwerking. De speciale aanklager hoopt dat IJsland op een dag met trots kan terugkijken op de geleerde lessen uit het verleden.

Bron: Businessinsider.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Catharina R
Catharina R
11 jaren geleden

shapo dar ijsland op treed en als er een dit kan kan anderen landen dit ook .

gerrit herrits
gerrit herrits
11 jaren geleden

bravo ijsland het is zo simpel in nederland!!! kunnen ze nog geen pedovarken goed berechten die baby s van 19 dagen verkracht heeft bravo. misschien dat jullie dat ook kunnen doen voor ons

Paulussie
Paulussie
11 jaren geleden

Het begin is er, gelukkig…

Kukumatz
Kukumatz
11 jaren geleden

Wat zie ik?????? die groet zag ik ook jaren geleden bij George W. Bush en is toch het teken van de duivel????
Is het dan toch waar dat er slechts gemanipuleerd wordt met de loonslaven en de 1% er niet echt wakker van ligt.
Hoop dat IJslands voorbeeld doet volgen, ook hier in Nederland. Want hier stinkt de crisis ook heel erg.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x