Homepagina » Financieel » IJsland opent klopjacht op frauderende bankiers
Ólafur Þór Hauksson

IJsland opent klopjacht op frauderende bankiers

Het net begint zich te sluiten rond de verantwoordelijken voor de bankencrisis in IJsland. Het land heeft een rechercheteam gevormd dat onderzoek doet naar de fraude en de daders voor de rechter sleept, meldt de Franse krant Le Monde.

Oud-politiecommissaris Ólafur Hauksson spoort sinds 2009 bankiers op die een rol speelden bij de financiële crisis een jaar daarvoor.

Nadat de zeepbel was gebarsten benoemde de nieuwe minister-president Jóhanna Sigurðardóttir een speciale aanklager om onderzoek te doen naar de oorzaken van de crisis. Kandidaten waren moeilijk te vinden.

Werklast

Haukkson zat geïsoleerd in zijn kleine provinciale politiebureau in Akranes en had verder geen banden met de elite die ervan wordt beschuldigd het eiland dicht bij een faillissement te hebben gebracht. Hij was de enige die solliciteerde naar de functie. Hij begon met een team van vijf agenten, maar heeft inmiddels de beschikking over meer dan 100 assistenten.

De rechercheurs hebben een extra zware werklast. “Aan de ene kant moeten we alle verdenkingen van fraude van voor 2009 onderzoeken en aan de andere kant moeten we ook de rechtszaken aanspannen tegen de verdachten,” legde Hauksson uit.

Om de taken van het team gemakkelijker te maken heeft de regering de wet aangepast. De rechercheurs hebben toegang tot alle informatie en banken kunnen gegevens niet langer geheim houden, aldus Hauksson. Hij voegde toe dat de vier verhoorkamers waar ze over beschikken nooit leeg zijn.

IJsland

Luxemburg

De meeste verdachten zijn mensen die tot 2008 werkzaam waren binnen de banksector of oud-bestuursleden van banken. Deze IJslanders hebben vaak hun toevlucht gezocht in Luxemburg om daar hun carrière voort te zetten. Hauksson benadrukte dat zijn team kan rekenen op volledige internationale samenwerking en ook buitenlanders kan ondervragen.

Er zijn al resultaten geboekt. Twee oud-bestuursleden van de Byr Bank zitten een gevangenisstraf van 4,5 jaar uit. Oud-stafchef van het IJslandse ministerie van Financiën Baldur Guðlaugsson zit twee jaar vast. En oud-directeur van Baupthing Bank Sigurður Einarsson moest 3,2 miljoen euro terugbetalen aan zijn bank. Ook zijn resterende tegoeden zijn bevroren.

Anderen wachten de dag af waarop ze zullen worden voorgeleid. Het gaat daarbij onder meer om Jón Þorsteinn Oddleifsson van Landsbanki en Lárus Welding van de Glitnir Bank.

Geir Haarde
Ex-premier van IJsland Geir Haarde werd veroordeeld, maar ging vrijuit

Zuivering

Hauksson is zich ervan bewust dat alle ogen op hem zijn gericht. Hij wil de bankiers achter slot en grendel krijgen, maar kan het proces niet versnellen omdat er anders wellicht fouten worden gemaakt. Het is voor hem lastig werken in een wereld waarin dubieuze praktijken lange tijd normaal waren.

Er is nog een lange weg te gaan. Zo zegt bijvoorbeeld een kwart van de topmannen die rondlopen op Wall Street dat fraude en corruptie de sleutel zijn tot succes. Dat blijkt uit een peiling door advocatenkantoor Labaton Sucharow.

De ‘zuivering’ van het IJslandse financiële systeem, zoals Ólafur Hauksson het graag noemt, heeft niet gelijk een zichtbare uitwerking. De speciale aanklager hoopt dat IJsland op een dag met trots kan terugkijken op de geleerde lessen uit het verleden.

Bron: Businessinsider.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

21 reacties

 1. shapo dar ijsland op treed en als er een dit kan kan anderen landen dit ook .

  0 likes
 2. bravo ijsland het is zo simpel in nederland!!! kunnen ze nog geen pedovarken goed berechten die baby s van 19 dagen verkracht heeft bravo. misschien dat jullie dat ook kunnen doen voor ons

  0 likes
 3. Het begin is er, gelukkig…

  0 likes
 4. Wat zie ik?????? die groet zag ik ook jaren geleden bij George W. Bush en is toch het teken van de duivel????
  Is het dan toch waar dat er slechts gemanipuleerd wordt met de loonslaven en de 1% er niet echt wakker van ligt.
  Hoop dat IJslands voorbeeld doet volgen, ook hier in Nederland. Want hier stinkt de crisis ook heel erg.

  0 likes
 5. onderzoek ZALM eens met zijn misselijkmakende elite ideeen…..zakkenvullen en de gewone hardwerkende mens de strot omdraaien…

  0 likes
 6. Je zou je af kunnen vragen waarom Nederland dit niet doet, de politiek moet dit besluiten en ze doen het niet, wat wil je nog meer weten..

  0 likes
 7. @kukumatz, tja volgens mij heb je gelijk, viel mij ook gelijk op dat hij dat gebaar maakt, gevaarlijk volk wat achter de tralies moet.

  0 likes
 8. De deur is eindelijk geopend!

  warme harte groet,

  0 likes
 9. De grote bancaire schoonmaak lijkt begonnen!
  In de staat Californië gaat de ene gemeente na de andere gemeente bankroet tgv van de hypotheekcrisis, dalende belastingsinkomsten, gapende begrotingstekorten, het geld is op voor de pensioenen van ambtenaren en andere curciale diensten te dekken. Privatisering van overheidsdiensten politie en bandweer lijkt een optie.Terwijl in Monte Rio in de staat Californië verzamelen meer dan 2000 rijke mannen zich momenteel voor hun jaarlijkse retraite in de Bohemian Club,sinds 1872 alleen mannen en geen vrouwen toegelaten een ander Saudi Arabië binnen de geld Olympische Spelen
  Tellen het geld van uit de hemel der luchtkastelen.
  Reizen van de Aarde naar de ruimte of bezoek van uit de ruimte zijn actueler dan ooit.
  In de VSA waar alles kan, geen republikein of democraat komt met de gepaste oplossing, moeten de les komen spellen in de EU, politieke verstand verloren!

  0 likes
 10. Ex-premier van IJsland Geir Haarde werd veroordeeld, maar ging vrijuit!!! Zou graag willen weten hoe je vrij uit gaat terwijl je veroordeeld bent! Als dit de tendens wordt met die rechtszaken zie ik het somber in. Hij laat met zijn gebaren duidelijk zien wie en wat hij is….preventief ruimen die vent samen met dat andere tuig. Allemaal in de cel slingeren en sleutel weggooien.

  0 likes
 11. moet nu wel vaker denken aan de film “momo”. daar werd een vrij duidelijk beeld geschetst van de grijze mannen (ik noem ze pakkenmafia) die alleen maar bezig zijn met mensen hun tijd stelen en mensen dwingen om alleen maar nog te werken, werken, werken zonder vreugde en plezier net als machines. de schrijver van het gelijknamige boek michael ende zag het blijkbaar aankomen dat we overweldigt zullen worden door deze grijze mannen/pakkenmafia, die zelf eigenlijk niets kunnen maar mensen die het werk doen vertellen hoe ze het moeten doen en daarvoor het meeste geld instrijken. aanpakken de pakkenmafia!

  0 likes
 12. “…dat fraude en corruptie de sleutel zijn tot succes” – inderdaad. maar dan succes in de zin van winst en groei zoals we het tot nu toe kennen. winst en groei ten kosten van anderen. en wie er geen zin heeft om anderen te belazeren en uit te zuigen die moet zijn leven lang werken voor een paar euro per uur. je kan dus bijna stellen dat arme mensen gewoon eerlijk zijn omdat ze niet meedoen aan corruptie en fraude … ~

  0 likes
 13. Ijsland staat op dit moment geschiedenis te schrijven.

  Dit in tegenstelling tot Nederland waar gasten als Dirk Scheringa; de grootste oplichter na heer olivier nog vrolijk vrij rond mag huppelen en zelfs verdiend met het geven van dure lezingen over hoe het hem is geflikt om over de ruggen van mensen flink geld te verdienen. Nederland is een land van Klassejustitie bij uitstek. Ik mag hopen dat ooit de rechters van deze neoliberale heilstaat vol met europsychopaten zelf ook eens verantwoording gaan afleggen

  Het is tijd voor de revolutie

  0 likes
 14. Als je bij voorbaat al de innige verwovenheid van politiek en bankwezen strafbaar stelt op straffe van een aantal jaar gevangenis(iets waar de linksmens wat betreft het bankwezen spontaan geen bezwaar tegen zou hebben, dit in tegenstelling wanneer het dagelijkse criminelen betreft), dus voor de politici en het bankwezen, waarbij duidelijk is dat private instellingen nooit maar dan ook nooit mogen worden geholpen met afgeperst belastinggeld.Dus een daadwerkelijk vrije markt zonder overheidsbemoeienis. Dan neemt leiding in het bankwezen ook geen risico´s meer, men is namelijk aansprakelijk voor wanbeleid en wordt niet geholpen door de vrienden van de diverse overheden. Andersom, kunnen politici niet oneindig geld uitgeven, omdat de banken geen leningen meer geven aan landen die het budget niet kunnen/willen houden. Banken nemen geen risico meer en overheden nemen in grote af en laten de burger weer voor zichzelf zorgen zonder welvaartsverdeling, iets dat gelijk staat aan diefstal.

  0 likes
 15. Peter van der Slikke

  Ronduit geweldig is het dat in IJsland keihard gewerkt wordt om de onderste steen boven de halen. Tevens juich ik het toe dat, als onomstotelijk vaststaat dat een bankier fraude heeft gepleegd, hieraan stevige juridische, maatschappelijke en economische consequenties worden verbonden. In mijn recent verschenen boek “Ontmaskerd” heb ik de nodige misstanden bij Nederlandse banken beschreven en bijna dagelijks worden mij nieuwe misstanden gemeld. Het is erg belangrijk om dit momentum met elkaar als samenleving vast te houden en de noodzakelijke verandering te gaan afdwingen. Met beste groet, Peter van der Slikke, auteur v/h boek Ontmaskerd, hoe de financiële wereld écht werkt

  0 likes
 16. [quote name=”Jos”]Je zou je af kunnen vragen waarom Nederland dit niet doet, de politiek moet dit besluiten en ze doen het niet, wat wil je nog meer weten..[/quote]

  De Nederlandse politiek zit er zelf voor het grootste deel tot zijn nek in.
  Op 12 september a.s. kunnen we bepalen hoe het in de toekomst beter kan/moet.

  0 likes
 17. als er in india kinderen zijn die een bak kunnen openen waarom kan het hier dan niet .kijk eens op Occupy Bankenkartel is een vidio teminste ik dacht dat het bankenkartel via face book was .

  0 likes
 18. Het valt me op dat het handgebaar wat Geir Haarde maakt door steeds meer mensen wordt gebruikt en terug te zien is via media, foto’s video…

  http://www.google.nl/search?hl=nl&q=handsign+illuminati&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1024&bih=590&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=8qECUL7BG6PO0QW_2sWQBw

  0 likes
 19. [quote name=”sus”]”…dat fraude en corruptie de sleutel zijn tot succes” – inderdaad. maar dan succes in de zin van winst en groei zoals we het tot nu toe kennen. winst en groei ten kosten van anderen. en wie er geen zin heeft om anderen te belazeren en uit te zuigen die moet zijn leven lang werken voor een paar euro per uur. je kan dus bijna stellen dat arme mensen gewoon eerlijk zijn omdat ze niet meedoen aan corruptie en fraude … ~[/quote]
  Goed gezien! Ik hou mijn geweten en karma ook liever zuiver, laat anderen maar pronken met overdadige onzin. Lieve mensen je kan je materieele rijkdom niet mee je graf innemen, je innerlijke rijkdom wel en daar pluk je in de rest van al je volgende levens wel de vruchten van. Je kan het onzin vinden, dat mag, maar het verklaard voor mij waarom de ene mens oliedom is en de ander als het ware al als genie ter wereld komt.

  0 likes
 20. Die ‘meneer’ Geir Haarde op die foto doet wel heel duidelijk de satansgroet (wijsvinger en pink schuin naar voren)
  Gaat wel erg opvallen.
  Moedig van die rechercheurs in IJSland, een lichtend voorbeeld voor allemaal.

  0 likes
 21. ijsland! al die zohenaamde joodse wonderbamkiers die de wereld aan de afgrond hebben gebracht . diepvriezen

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

soros

Hoppa: George Soros stopt 220 miljoen in radicale BLM-groepen

De Soros Foundation stopt 220 miljoen dollar ...

kaag

Kaag smijt midden in reces met belastinggeld om oorlogen in stand te houden. ‘Intens slecht mens’

Afgelopen maand liet Egypte weten bereid te ...