Financieel

In Londen wordt geschiedenis geschreven

Help door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Onze schatkist is in de afgelopen 30 jaar leeggeroofd door ‘industriële psychopaten’ en daarom zijn we bijna failliet. Dat stelt The Guardian.

Als rijkdom het onvermijdelijke gevolg zou zijn van hard werken en ondernemen, zou elke vrouw in Afrika nu miljonair zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png

De beweringen die de superrijke 1% doen, dat ze een unieke intelligentie bezitten of erg creatief zijn, zijn gebaseerd op bedrog en misvattingen. Velen die nu rijk zijn kwamen op dat niveau omdat ze bepaalde banen wisten te bemachtigen. Deze banen hebben niet zozeer te maken met talent en intelligentie maar des te meer met een combinatie van uitbuiting van anderen en de geboorteplaats, omdat dergelijke banen vooral worden toebedeeld aan mensen die op bepaalde plaatsen en in bepaalde klassen worden geboren.

Cognitieve illusie

De bevindingen van psycholoog Daniel Kahneman, tevens Nobelprijswinnaar voor de Economie, maken korte metten met de overtuigingen die de financiële hoogvliegers over zichzelf afroepen. Hij ontdekte dat hun succes een cognitieve illusie is. Hij bestudeerde de resultaten die gedurende een periode van acht jaar waren bereikt door 25 rijke adviseurs. Hij ondervond dat de consistentie van hun prestaties gelijk stond aan nul. “De resultaten leken eerder op die van een dobbelspel en hadden weinig van doen met bekwaamheid,” zei de psycholoog. De mensen die de hoogste bonussen kregen hadden simpelweg geluk.

De resultaten tonen aan dat handelaren en fondsbeheerders hun enorme beloningen op dezelfde manier krijgen als chimpansees die tossen met een geldstuk. “De illusie van bekwaamheid is diep geworteld in hun cultuur,” legde Kahneman uit.

Belinda Board en Katarina Fritzon onderwierpen 39 bestuursleden en directeurs van grote Britse corporaties aan een test. Ze vergeleken de resultaten met dezelfde test naar criminele psychiatrische patiënten van het Broadmoor ziekenhuis. In verschillende categorieën kwamen de scores van de bazen overeen met die van de patiënten of lagen deze zelfs hoger. Gebaseerd op de criteria verslaan de directeurs de patiënten die gediagnosticeerd zijn met psychopatische persoonlijkheidsstoornissen. De studie werd gepubliceerd in Psychology, Crime and Law.

De psychopatische eigenschappen van de bazen komen sterk overeen met de karakteristieken waar bedrijven naar op zoek zijn, legden Board en Fritzon uit. Mensen met deze eigenschappen zijn namelijk vaak erg goed in het manipuleren van machtige personen. Egocentrisme, een verlangen om anderen uit te buiten en de afwezigheid van empathie en een geweten brengen dit soort mensen over het algemeen erg hoog op de ladder van veel corporaties.

In hun boek Snakes in Suits tonen Paul Babiak en Robert Hare aan dat teamspelers minder worden gewaardeerd dan risiconemers in een tijdperk waarin de oude bureaucratie is vervangen door flexibele veranderende structuren. Wanneer je met psychopatische trekjes wordt geboren in een arme familie kom je hoogstwaarschijnlijk in de gevangenis terecht. Wordt je met psychopatische trekjes geboren in een rijke familie dan ga je waarschijnlijk naar een businesschool, aldus Babiak en Hare.

Neoliberaal beleid

De bazen van de corporaties hebben de vakbonden afgeschud en controleren de toezichthouders en de belastingdienst. Veel grote corporaties betalen geen belasting, ze krijgen vaak zelfs geld terug van de belastingdienst. De rest van de bevolking wordt door de regering uitgenodigd mee te doen aan de mythe van verkiezingen: het geloof dat politici over bovenmenselijke talenten beschikken. De rijken worden vaak omschreven als scheppers van rijkdom. Maar ze doen zich juist tegoed aan de natuurlijke rijkdom van de Aarde en de werkgelegenheid en creativiteit van de werknemers, als gevolg waarvan zowel de mensheid als de planeet steeds armer worden. Ze hebben ons bijna failliet gemaakt. De bedenkers van neoliberale mythologie zijn de meest effectieve vernietigers van rijkdom die de wereld ooit heeft gezien.

In de afgelopen 30 jaar is de schatkist van de wereld leeggehaald door een handvol mensen, gesteund door neoliberaal beleid dat werd opgelegd aan rijke landen door Margaret Thatcher en Ronald Reagan. Tussen 1947 en 1979 steeg de productiviteit in de VS met 119 procent terwijl het inkomen van de armste 20 procent van de bevolking steeg met 122 procent. Van 1979 tot 2009 steeg de productiviteit met 80 procent terwijl het inkomen van de armste 20 procent daalde met 4 procent. In dezelfde periode groeide het inkomen van de rijkste 1 procent met 270 procent.

In zijn boek The Haves and the Have Nots probeert Branko Milanovic te ontdekken wie de rijkste persoon was die ooit heeft geleefd. Het blijkt dat de rijkste man die de afgelopen 2.000 jaar leefde nu nog in leven is. Carlos Slim zou 440.000 gemiddelde Mexicanen kunnen inhuren. Dat maakt hem 14 keer zo rijk als Marcus Crassus van het eerste Romeinse triumviraat, negen keer zo rijk als Carnegie en vier keer zo rijk als Rockefeller.

Geschiedenis wordt geschreven

Tot voor kort waren we allen gehypnotiseerd door de grote bazen. Hun handlangers, universiteiten, media, denktanks en regeringen creëerden een extensieve infrastructuur zodat ze het stelen van andermans rijkdom konden rechtvaardigen. We werden hier zo in ondergedompeld dat we het waarheidsgehalte ervan maar zelden in twijfel trokken.

Dit verandert nu. Op zondag gebeurde er iets opmerkelijks. Aan de voet van de St. Paul’s Cathedral in Londen vond een debat plaats tussen voorzitter van de City of London Corporation Stuart Fraser, een andere functionaris van de corporatie, priester William Taylor, John Christensen van het Tax Justice Network en de betogers van Occupy Londen. Voor het eerst in decennia moest de financiële macht noodgedwongen luisteren naar het volk. Geschiedenis wordt geschreven.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x