Buitenland

India heeft een manier gevonden om Monsanto het land uit te werken

Help mee door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

India weigert de Amerikaanse landbouwreus Monsanto nog langer hoge royalties te betalen voor zijn katoenzaad. Monsanto dreigt nu de markt te verlaten.

Vorige maand besloot India de royalties die lokale bedrijven voor de genetisch gemodificeerde katoenzaden van Monsanto betalen met 70 procent te verlagen. Het land negeert dreigementen van de grootste zadenproducent ter wereld om zich terug te trekken uit India.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Indiase boerenbedrijven klaagden dat Monsanto te hoge licentierechten zou vragen aan katoenproducenten die de zaden van Monsanto gebruiken. De Indiase overheid liet de zaak onderzoeken en besloot de royalties flink te verlagen.

Einde aan hebzucht

Monsanto dreigde zich volledig terug te trekken uit India als de regering de prijsverlaging zou doorvoeren. In 2002 werden genetisch gemodificeerde katoenzaden van Monsanto geïntroduceerd in India. Het land groeide uit tot de grootste producent van katoen ter wereld. In India heeft Monsanto 90 procent van de katoenmarkt in handen.

“Het is nu aan Monsanto om te beslissen of ze de nieuwe prijs accepteren of niet,” liet het Indiase ministerie van Landbouw weten. “Er moet een einde komen aan de hebzucht.”

Uitzichtloze situatie

Zo’n zeven miljoen Indiase katoenboeren maken gebruik van de zaden van Monsanto. Verleid door slimme verkooppraatjes besloten veel boeren dure zaden en pesticiden bij Monsanto af te nemen. Velen van hen bevinden zich in een uitzichtloze situatie.

Ze willen een betere katoenproductie om het hoofd boven water te houden, steken zich daarom in de schulden door de zaden en bestrijdingsmiddelen van Monsanto te kopen, komen niet meer uit de schulden omdat de prijs niet in verhouding is tot de opbrengst en plegen uiteindelijk zelfmoord.

[Tijd]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
papamic
papamic
8 jaren geleden

ze kunnen beter overgaan op hennepteelt ipv katoen

Richard
Richard
8 jaren geleden

India heeft heerlijke Indica’s (noorden) en Sativa’s (zuiden), mmmm…
Maar dat is weer jammer om kleding van te maken.

Freba
Freba
8 jaren geleden

Monsanto; behorend tot de orde der Hebreeuwse Bloedzuigers, zoals Churchill dit in 1937 zo mooi liet verwoorden in een bekende Londense krant. Dit bedrijf wordt geleid door dezelfde verachtelijke kliek, die de Farmaceuten in handen hebben EN de Wapenhandel, TV, Filmwereld, Staalhandel, ICT, etc. etc. etc. Hoe komt het toch dat er zoveel antisemitisme in de wereld is? Ik weet het wel……..

Bertus Buizer
Bertus Buizer
8 jaren geleden

Dit is mooi nieuws. Het kán dus wel, boeren uit de greep redden van een grote agrochemie corporatie.

Er zijn voor Nederland en Europa, ja internationaal, grote uitdagingen en kansen voor agrarische sector in nieuwe wereldwijde trend ggo-vrij voedsel
Ook in Afrika zorgen ggo-gewassen voor problemen. Ghana bijvoorbeeld heeft nu grote problemen met de export omdat biotech-bedrijven daar ggo-gewassen hebben geïntroduceerd, waar de Europese landen waarheen Ghana voorheen altijd veel exporteerde niet van willen weten. Daarmee is nu een deel van de markt van de veelal kleine boeren weggevallen, met alle financieel-economische en sociale gevolgen van dien. Lees verder: http://www.sustainablefoodsupply.org/kansen-voor-agrarische-sector-in-nieuwe-wereldwijde-trend-ggo-vrij-voedsel/

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x