Gezondheid

Indiase boeren gebruiken cola als bestrijdingsmiddel

Help mee door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is een fractie van de prijs van echte chemicaliën, maar lijkt minstens zo effectief in de bestrijding van ongedierte: cola. Bovendien is cola veel veiliger om mee te werken: minder giftig en dus minder schadelijk voor de gezondheid.

In de Indiase deelstaat Chhattisgarh worden Pepsi en Coca-Cola al sinds jaar en dag succesvol ingezet als pesticide. Wetenschappers zeggen dat de frisdrank door het hoge suikergehalte een geschikt bestrijdingsmiddel is. Suiker trekt mieren aan, die zich op hun beurt tegoed doen aan de larven van insecten. Boeren gebruiken de cola onder meer om hun rijstplantages te beschermen tegen ongedierte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In andere delen van India worden lokale colamerken ingezet als pesticide. Cola is in India over het algemeen een stuk goedkoper dan pesticiden. Vroeger gebruikten Indiase boeren gur, een ruwe, stroopachtige vorm van suiker om hun gewassen te beschermen. Pepsi en Coca-Cola worden gebruikt om hetzelfde resultaat te bereiken.

Andere wetenschappers denken dat de gewassen een directe toevoer van koolhydraten en suiker krijgen, waardoor hun immuunsysteem een boost krijgt. Dat zou weerslag hebben op de hele oogst.

Kan er nog een andere verklaring zijn voor het succes van Coca-Cola en Pepsi als bestrijdingsmiddel? Het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu ontdekte in 2003 dat cola die in India wordt geproduceerd, een gevaarlijke hoeveelheid pesticiden bevat.

Analisten onderzochten 57 monsters van 11 verschillende soorten frisdrank, alle geproduceerd door Coca-Cola en Pepsi. In de frisdranken zaten gemiddeld 24 keer meer pesticiden dan toegestaan. Het ging om een cocktail van vier tot vijf verschillende soorten bestrijdingsmiddelen, waaronder lindaan, DDT, malathion en chloorpyrifos. Volgens de frisdrankfabrikanten werkt hun product niet op dezelfde manier als gif.

Het centrum voegde toe dat ieder monster giftig genoeg was om op de lange termijn kanker, schade aan het zenuwstelsel, geboorteafwijkingen en verstoring van het immuunsysteem te kunnen veroorzaken. Als gevolg van overmatig pesticidegebruik is het grondwater in India door de jaren heen sterk vervuild geraakt.

[Prevent Disease]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
10 jaren geleden

Cola werkt ook uitstekend als gootsteenontstopper.

DenTheMen
DenTheMen
10 jaren geleden

Ook goed voor autobanden mooi zwart te maken.
Roest verwijderen en ohja sommige mensen drinken het ook : p

DenTheMen
DenTheMen
10 jaren geleden

Oh ik vergeet er nog een paar…..
Bevroren ruiten ontdooien,Bloed verwijderen,Bloemen langer goed houden,Ontroesten van chromen zaken als bumpers of uitlaten,Sneller compost maken,Een mentosfontein,Foto sepia maken,Groener gras,Kauwgom uit je haar verwijderen,Verstopte gootsteen,Theepot met aanslag,Doffe munten weer glanzend maken,Olievlekken van de van de straat verwijderen,etc,etc eigenlijk kan je al je chemische producten wel weg doen en alleen cola onder de gootsteen zetten “weloppassen dat de kinderen er niet bij kunnen”

Huisheks
Huisheks
10 jaren geleden

Cola werkt ook uitstekend als schoonmaakmiddel voor zilveren en bronzen sieraden.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x