Homepagina » Bewustzijn » Ook jij kunt je afweersysteem sturen als ‘Iceman’ Wim Hof
Ook jij kunt je afweersysteem sturen als 'Iceman' Wim Hof

Ook jij kunt je afweersysteem sturen als ‘Iceman’ Wim Hof

Mensen zijn zelf in staat hun afweersysteem te beïnvloeden door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie en blootstelling aan kou. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het immuunsysteem beschermt ons normaal gesproken tegen ziektes, maar soms reageert het overactief en kunnen auto-immuunziekten als reuma ontstaan. Lange tijd werd gedacht dat het afweersysteem en het autonome zenuwstelsel niet bewust kunnen worden beïnvloed. ‘Iceman’ Wim Hof werd in eerste instantie niet serieus genomen door de wetenschap, maar zijn technieken lijken nu toch te werken.

Twaalf vrijwilligers trainden samen met Hof in Polen. Ze oefenden gedurende 10 dagen ademhalings- en meditatietechnieken in korte broek en op blote voeten in de sneeuw. In Nederland werd het experiment herhaald met een koude douche in plaats van sneeuw.

Na de training kregen de vrijwilligers en 12 niet-getrainde jonge mannen een injectie met endotoxine, een onschuldig bestanddeel van de celwand van bacteriën. Door deze celwandbestanddelen toe te dienen houd je het lichaam voor de gek, aldus professor Peter Pickkers.

Het afweersysteem reageert alsof bacteriën het lichaam zijn binnengedrongen en produceert ontstekingseiwitten, wat koorts en hoofdpijn tot gevolg heeft. De getrainde mannen bleken minder van deze eiwitten aan te maken en hadden veel minder last van griepverschijnselen.

Het is bekend dat rustgevende ademhaling, zoals meditatie, invloed kan hebben op bloeddruk en hartslag. Bij dit onderzoek gebeurde het omgekeerde: het lijf wordt in korte tijd in de stress-stand gebracht. Schadelijk is dat volgens Pickkers niet. “Chronische stress is nadelig, maar zodra deze mannen stopten met hun techniek werd hun adrenalineniveau normaal.”

De resultaten geven aanleiding tot voorzichtig onderzoek bij mensen met reuma, zegt Pickkers. Bij die auto-immuunziekte vallen immuuncellen onbedoeld het eigen lichaam aan, dus patiënten zijn gebaat bij een minder sterke afweer.

[De Morgen, Omroep Gelderland]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Kalki schreef:

  Deze maatschappij/wereld vernietigd mensen, dus een afweersysteem scheppen is een noodzaak.

 • louise schreef:

  weer een nieuw wiel??? als deze mensen zich hadden verdiept in de oude yogi`s en veda“s hadden ze dit kunnen weten…..is in het verleden al vaker met name in koude omstandigheden bevestigd….. en nog veel meer…….alleen het grote probleem is,dat de doorsnee mens zover niet komt!?onwetend? te druk?ongeloof!?gemakzucht!? veel te weinig dicipline……….ik vind t geweldig dat tegenwoordig zoveel mensen een curcus meditatie/yoga doen…..een uurtje, en de rest in volle vaart weer in hun oude leventje stappen….tja…maar wil je bv weten hoe je lichaam werkt en je geest en je ziel,zal je toch een andere manier van zien/leven moeten ontwikkelen…….ik ben toch benieuwd wanneer de geneeskunde eerst gaat aannemen,dat lichaam en geest een geheel is,dan gaat aannemen,dat het lichaam heel intelligent is en graag natuurlijk geholpen wil worden ect…..we hebben nog een lange weg te gaan……..

 • Jacqueline schreef:

  Gaaf om te lezen dat hieraan gewerkt wordt…
  Alleen hoe kan ik starten met mijn afweersysteem sturen?

 • rob schreef:

  afweer systeem is een soort bescherming die het lichaam nodig heeft om in harmonie
  te leven met wat we een lichaam noemen die bestaat uit vlees en vloeistof een substantie
  die met organen samenwerken in harmonie nu zijn de invloeden van buitenaf zo krachtig dat men
  onder grote invloed staat van wat we niet of wel goed keuren , waarmee we door deze wisselwerking
  uit balans kunnen raken ,die op zijn beurt spanningen kunnen geven waarin het lichaam in een stres situatie terecht kan komen ,wil men in balans blijven dat kan men beter Zelf op deze toestanden van het eigen lichaam die persoonlijk is voor ieder mens letten ,en de gebeurtenissen waarin we onder alle invloeden staat van buiten af niet te serieus nemen, leef in harmonie met je zelf om harmonie te vinden hoeft men niet ver te reizen , het afweer systeem/bescherming staat altijd aan ,en men hoeft helemaal niet allerlei oefeningen er voor te doen alleen maar positief denken is al voldoenden..

 • Wim schreef:

  Dicipline is het toverwoord. Jij bepaalt zelf wat met je lichaam gebeurt, niet andeen. Je bent wat je eet, spreekt enzzzzzz.

 • x

  Check Also

  ua nfn burn out

  Ongelooflijk: Burn-out in 1 week weg

  Steeds vaker hoor je dat mensen met ...

  sneeuw

  Ondertussen in Zuid-Amerika: 4 METER sneeuw en -23°C

  In de Andes is een ‘recordhoeveelheid’ sneeuw ...

  >