Wetenschap

IQ ‘is een mythe’

Help mee door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De gedachte dat intelligentie kan worden gemeten aan de hand van een getal – je IQ – is onjuist, zo blijkt uit een nieuwe studie die is gedaan door onderzoekers van de University of Western Ontario.

Er werden 100.000 deelnemers onderworpen aan 12 cognitieve onderzoeken. Van een klein deel van hen werd een hersenscan gemaakt.

“Toen we naar de gegevens keken ontdekten we dat het hele concept een mythe is,” zei hoofdonderzoeker Adrian Owen. “Het IQ kan niet worden gebruikt om algemene intelligentie te meten.”

Grootste onderzoek

De studie stelde drie factoren vast, te weten redeneren, kortetermijngeheugen en verbale vermogens. Vandaag de dag wordt vaak een IQ-test gedaan om intelligentie te meten.

De onderzoekers maakten in het tijdschrift New Scientist en op Discovery.com reclame voor hun onderzoek. Ze hielden rekening met enkele duizenden deelnemers, maar uiteindelijk meldden zich meer dan 100.000 mensen aan. Het werd het grootste onderzoek naar intelligentie tot nu toe.

De wetenschappers maakten in sommige gevallen een hersenscan. “Als IQ zich in het brein bevindt moeten we het kunnen vinden door een scan te maken. Maar er bestaat geen hersengebied dat verantwoordelijk is voor het zogenaamde IQ. Er bestaan drie compleet verschillende netwerken die reageren: verbale vermogens, vermogens om te redeneren en vermogens die te maken hebben met het kortetermijngeheugen. Deze netwerken bevinden zich in verschillende delen van het brein,” legde Owen uit.

Braintraining

Het verouderingsproces heeft bijvoorbeeld een schadelijk effect op redeneren en het kortetermijngeheugen, maar laat verbale vermogens intact. Roken heeft een negatieve invloed op verbale vermogens en het kortetermijngeheugen, maar laat vermogens om te redeneren met rust.

Mensen die computergames spelen scoorden bovendien ‘significant beter’ op redeneren en kortetermijngeheugen.

De studie toonde ook aan dat producten die op de markt worden gebracht om de hersenfunctie te verbeteren niet effectief zijn. “Mensen die hun hersenen trainen scoren op de drie punten niet beter dan mensen die geen braintraining doen.

Mensen kunnen nog steeds meedoen aan het onderzoek: cambridgebrainsciences.com/theIQchallenge. Owen hoopt dat uiteindelijk meer dan een miljoen mensen hun medewerking zullen verlenen aan de studie.

Bron: Thestar.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

IQ met een getal aangeven, is mensen in een hokje plaatsen.En door dit te doen ben je IQ loos.

Marjolein
Marjolein
9 jaren geleden

De conclusie dat intelligentie niet gewaardeerd kan worden met 1 getal (iq) is een onjuiste vertaling van: “the notion of measuring one’s intelligence quotient or IQ by a singular, standardized test is highly misleading”

Er zijn dus meerdere onderzoeken op verschillende gebieden noodzakelijk om iemands iq te meten. Dat is dan ook waarom ze nu mensen oproepen om online mee te werken aan hun iq-onderzoeken. Wel jammer dat t niet werkt op een ipad 😉

ikke
ikke
9 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]IQ met een getal aangeven, is mensen in een hokje plaatsen.En door dit te doen ben je IQ loos.[/quote]

O, the irony…

En wie ben jij als je bepaald dat deze mensen IQ-loos zouden zijn?

pinobot
pinobot
9 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]IQ met een getal aangeven, is mensen in een hokje plaatsen.En door dit te doen ben je IQ loos.[/quote]
Dat is nou typisch weer zo’n reactie van mensen die niet hoog scoren. 🙂

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x