Homepagina » Archeologie » Is Ales Stenar het Zweedse Stonehenge?

Is Ales Stenar het Zweedse Stonehenge?

Op 37 meter boven de zeespiegel liggen nabij de Zweedse vissersplaats Kåseberga 59 enorme zandstenen blokken. De zorgvuldig gepositioneerde stenen die elk zo’n twee ton wegen vormen een 67 meter lang schip dat uitkijkt over de Oostzee.

De megaliet in het Zuid-Zweedse landschap Skåne staat bekend als Ales Stenar. Een team onderzoekers komt met geheel nieuwe bevindingen.

Archeologen zijn namelijk van mening dat het monument 2.500 jaar oud is en werd gebouwd als een astronomische kalender met dezelfde onderliggende geometrie als Stonehenge in Engeland.

Zusje

“We kunnen nu zeggen dat Stonehenge een zusje heeft, maar ze is zo veel mooier,” zei Nils-Axel Mörner, een gepensioneerd geoloog van de Universiteit van Stockholm. Het onderzoek is afgelopen maand verschenen in het International Journal of Astronomy and Astrophysics.

Veel onderzoekers die bekend zijn met Ales Stenar zijn echter sceptisch. Zij baseren zich voornamelijk op resultaten van de C14-datering.

Zonnewende

Het team van Mörner observeerde hoe de zon tijdens de zomer- en winterzonnewende op specifieke punten van Ales Stenar opkomt en ondergaat wat erop wijst dat een oude cultuur de megaliet bouwde als astronomische kalender.

De archeologen zagen ook hoe bepaalde aspecten van de geometrie van het stenen schip overeenkomen met die van Stonehenge, waarvan ook wordt gedacht dat het monument werd gebruikt als kalender.

Beowulf

Als gevolg van de overeenkomsten stelde Mörner voor dat het mysterieuze stenen bouwwerk van Zweden een op Stonehenge gebaseerde astronomische kalender was die werd gebouwd door een Scandinavisch volk dat regelmatig door Europa en het Middellandse Zeegebied reisde om er handel te drijven.

De Zweedse archeoloog Martin Rundkvist is het niet eens met het idee dat het stenen schip mogelijk een astronomische kalender was. Volgens hem zijn het grafstenen. Hij denkt dat het monument is gebouwd door oorlogszuchtige zeelieden. “Dit was de wereld van Beowulf,” zei Rundkvist.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

assen

Gearresteerde boer in Assen: ‘Mensen, word nou eens een keertje wakker!’

Vandaag zijn tientallen boeren gearresteerd in het ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...