Archeologie

Is Ales Stenar het Zweedse Stonehenge?

Help door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 37 meter boven de zeespiegel liggen nabij de Zweedse vissersplaats Kåseberga 59 enorme zandstenen blokken. De zorgvuldig gepositioneerde stenen die elk zo’n twee ton wegen vormen een 67 meter lang schip dat uitkijkt over de Oostzee.

De megaliet in het Zuid-Zweedse landschap Skåne staat bekend als Ales Stenar. Een team onderzoekers komt met geheel nieuwe bevindingen.

Archeologen zijn namelijk van mening dat het monument 2.500 jaar oud is en werd gebouwd als een astronomische kalender met dezelfde onderliggende geometrie als Stonehenge in Engeland.

Zusje

“We kunnen nu zeggen dat Stonehenge een zusje heeft, maar ze is zo veel mooier,” zei Nils-Axel Mörner, een gepensioneerd geoloog van de Universiteit van Stockholm. Het onderzoek is afgelopen maand verschenen in het International Journal of Astronomy and Astrophysics.

Veel onderzoekers die bekend zijn met Ales Stenar zijn echter sceptisch. Zij baseren zich voornamelijk op resultaten van de C14-datering.

Zonnewende

Het team van Mörner observeerde hoe de zon tijdens de zomer- en winterzonnewende op specifieke punten van Ales Stenar opkomt en ondergaat wat erop wijst dat een oude cultuur de megaliet bouwde als astronomische kalender.

De archeologen zagen ook hoe bepaalde aspecten van de geometrie van het stenen schip overeenkomen met die van Stonehenge, waarvan ook wordt gedacht dat het monument werd gebruikt als kalender.

Beowulf

Als gevolg van de overeenkomsten stelde Mörner voor dat het mysterieuze stenen bouwwerk van Zweden een op Stonehenge gebaseerde astronomische kalender was die werd gebouwd door een Scandinavisch volk dat regelmatig door Europa en het Middellandse Zeegebied reisde om er handel te drijven.

De Zweedse archeoloog Martin Rundkvist is het niet eens met het idee dat het stenen schip mogelijk een astronomische kalender was. Volgens hem zijn het grafstenen. Hij denkt dat het monument is gebouwd door oorlogszuchtige zeelieden. “Dit was de wereld van Beowulf,” zei Rundkvist.

Bron: Livescience.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x