Homepagina » Mens en Dier » Deze nieuw ontdekte bacterie die plastic flessen eet kan ons wereldwijde afvalprobleem oplossen
Deze nieuw ontdekte bacterie die plastic flessen eet kan ons wereldwijde afvalprobleem oplossen

Deze nieuw ontdekte bacterie die plastic flessen eet kan ons wereldwijde afvalprobleem oplossen

Plastic afval vervuilt bijna elke uithoek van onze planeet. Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om alle troep op te ruimen: met de hulp van bacteriën die plastic verteren.

Plastic bestaat uit polymeren. In tegenstelling tot natuurlijke polymeren, zoals cellulose in planten, zijn plastics niet biologisch afbreekbaar. Wetenschappers van de Universiteit van Kioto hebben na vijf jaar onderzoek microben ontdekt die plastic kunnen eten.

Verdwenen

Ze kwamen een microbe tegen die pet (polyethyleentereftalaat) afbreekt, een kunststof die onder andere wordt gebruikt voor petflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. Ze stopten plastic in een schaal met bacteriën en een paar weken later was al het afval verdwenen.

De onderzoekers hebben daarnaast aangetoond dat het enzym ook zonder de bacterie, die de naam Ideonella sakaiensis heeft gekregen, pet kan afbreken. De enzymen kunnen dus worden toegevoegd aan grote vaten afval, waarin ze alle flessen en ander plastic afval afbreken.

Onkruidverdelger

“Erg interessant,” reageerde milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht van de TU Delft op het onderzoek. “Het toont aan dat de natuur goed in staat is relatief snel te evolueren.”

Vijftien jaar geleden ontdekten Amerikaanse wetenschappers een bacterie die zich tegoed deed aan atrazine, een veelgebruikte onkruidverdelger.

De studie is verschenen in vakblad Science.

[LA Times]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Michel schreef:

  Hopelijk houden ze die goed achter gesloten deuren. Een verdwaalde bacterie in je portefeuille en je kan dag zeggen tegen identiteitskaart, bankkaart, kredietkaart, …. Stel je voor dat je die “per ongeluk” in huis krijgt. Binnen de kortste keren is al je elektronica om zeep, lekt je shampoo en al je drinken op de vloer en wie weet wat nog allemaal. Goede zaak maar kan ook zeer gevaarlijk zijn!!

  23 likes
  • Kalki schreef:

   Ja hoe maak je zoiets beheersbaar?

   1 likes
   • exegese schreef:

    @Kalki
    alles is altijd al beheersbaar in de natuur, alleen voldoet het vaak niet aan onze eisen.
    Als de mens leert in harmonie te leven met datgene waar we zelf uit voort gekomen zijn, diezelfde natuur, dan is er letterlijk en figuurlijk geen vuiltje aan de lucht.
    Onze gemak- en hebzucht is hetgeen wat steeds weer roet in het eten gooit, nooit de natuur. Als de mens werkelijk de wil zou hebben om het ons omringende leefmilieu beheersbaar te maken zou dat zo maar kunnen. Al wat we hoeven te doen is de natuur niet verstoren of kunstmatig aan willen passen, de eerder genoemde gemak- en hebzucht laat dat echter niet toe. Dat is alles wat ons bij een prachtig en beheersbaar leven vandaan houdt. Dat is waar alle ellende vandaan komt.

    7 likes
    • Paul schreef:

     Wie is ons?

     Ons wordt dat gedrag aangeleerd/opgedrongen door de (ware) machthebbers. Probeer eens zonder plastic in je dagelijkse leven uit te komen, het zal je niet lukken.

     3 likes
     • exegese schreef:

      @Paul,
      een leven zonder plastic is echt heel erg goed mogelijk, zelfs met onze hang naar gemakzucht. Alles wat van plastic is kan makkelijk gemaakt worden van één van het snelst groeiend, meest milieuvriendelijk, meest veelzijdige gewas wat de mensheid kent: HENNEP !

      Henri Ford heeft ooit een auto gebouwd met een carrosserie van hennepvezel, vele malen sterker en lichter dan staal. De motor draaide ook nog eens op hennepolie. Hij moest echter heel snel stoppen met dit project anders hadden wij nooit meer iets van het merk Ford vernomen. Hennep is bovendien 7 x zo sterk als katoen en de kweek is veel sneller en vele malen zo milieuvriendelijk als katoen.
      Plastic tasjes kunnen makkelijk vervangen worden door biologisch afbreekbare varianten van hennep. Alles wat je bedenkt wat van plastic te maken is kan van hennep gemaakt worden, zelfs de papierindustrie zou geen bomen meer hoeven te vellen.

      Hennep can heal us and save the world ! It must be from out of space

      4 likes
     • Paul schreef:

      @Exegese, Je hebt in dat opzicht helemaal gelijk hoor, maar dat bedoel ik niet, ik bedoel het hier en nu in de huidige maatschappij. Je moet dan echt veel alternatieven bedenken, afscheid nemen van huishoudelijke apparatuur, etc. etc…

      2 likes
     • Paul schreef:

      Exegese, geloof je nu echt dat de gevestigde orde ooit het roer zal omgooien? Het volk zal toch eerst die gevestigde orde omver moeten gooien, maar ze zijn te gehersenspoeld om dat te doen.

      2 likes
     • exegese schreef:

      @Paul, je hoeft nergens afscheid van te nemen, de industrie en onze overheden moeten zo snel mogelijk het roer omgooien en onze gezondheid en het milieu voorrang geven. Dat zijn ze echter helemaal niet van plan, in tegenstelling wat ze ons wijs proberen te maken.

      0 likes
     • exegese schreef:

      Goed lezen @Paul dan weet je wat ik geloof en wat vooral niet !

      0 likes
  • Maarten schreef:

   Dat dacht ik ook gelijk Michel, er hoeven er maar twee te ‘ontsnappen’ en mijn huishouden zal er geheel anders uitzien zonder plastic, hier reageren zal dan ook niet meer lukken.

   Mij is ook geleerd en ik ben het er ook mee eens, dat als je iets verbrand, verteerd of… je hebt altijd een restproduct.

   Wat is hier het restproduct, geen gewone aarde denk ik.

   7 likes
  • xander schreef:

   dan bedenken ze weer wat nieuws, wat weer nieuwe milieuproblemen geeft, en weer meer winst voor de bedrijven.

   Misschien heeft de mens ook nog wat te evalueren, om in harmonie met de natuur te leven.

   6 likes
   • Paul schreef:

    In harmonie met de natuur, waar heb dat ik eerder gehoord?
    Ach ja, die boze nazi’s…

    “Wir leben in ein technisches Zeitalter, und je mehr wir davon Besitz ergreifen, um so mehr streben wir zurück zur Natur” (we leven in een technisch tijdperk en hoe meer we daarvan in ons bezit krijgen, om zo meer streven we terug naar de natuur)
    https://youtu.be/_FvS6f2g3Bw?t=5m34s

    Dit citaat, het feit dat de oh zo boze nazi’s de Autobahn in harmonie met de natuur bouwden en dat de verbrandingsmotor in die tijd volledig al uitgerijpt was brengt ons automatisch weer bij Viktor Schauberger en de ontwikkeling van de Duitse “Flugscheiben”.

    https://www.youtube.com/watch?v=YEM-hYv-Oeg

    Maar ja, wie luistert er nu werkelijk naar wat snorremans toen te zeggen had…

    https://www.youtube.com/watch?v=IVBMKFLBoIU

    Het plasticprobleem is mijns inziens een gecreëerd probleem, de politiek en industrie had allang andere verpakkingsmethoden en systemen in kunnen voeren door, al dan niet met een statiegeldsysteem, herbruikbare verpakkingen te verplichten. Dan zou het plasticprobleem binnen de kortste keren voor een groot deel opgelost zijn en zou het ook meteen een drastische vermindering van de afvalproductie zijn.

    1 likes
 • Ron schreef:

  Ik wil niet zeggen dat het een goede oplossing is, ook niet dat het een slechte oplossing is. Wat wel opvalt en dat is een patroon dat steeds terug komt. Het zijn steeds de anderen, dieren, planten, microben en ja ik hoor ook regelmatig dat de aliens het voor de mensheid gaat oplossen. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de problemen die we doen of laten in/op onze kleine planeet. In dit geval gaan de bacteriën ons helpen. D.w.z. vervuil er nog maar op los de bacteriën redden ons wel. Feit is als de mensheid zo door doet, dan hebben wij mensen niets geleerd van de geschiedenis. Als wij niet dringend ZELF de verantwoordelijkheid opnemen. Dan zal (en daar ben ik van overtuigd) de mensheid in haar glorie niet kunnen overleven. Dan hebben zeker wij geen recht op een toekomst. Mogelijk is er dan in de niet zo verre toekomst een bacterie of virus die ons moe is en ons iets geeft waar wij helemaal niet tegen kunnen.

  3 likes
 • Armonicus schreef:

  “Erg interessant,” reageerde milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht van de TU Delft op het onderzoek. “Het toont aan dat de natuur goed in staat is relatief snel te evolueren.”

  Is net zo’n bullsh*t als:

  “Erg interessant,” reageerde pastoor Mark van Loosdrecht van de RK Kerk op het onderzoek. “Het toont aan dat God goed in staat is relatief snel te creëren.”

  Want:
  “Wetenschappers van de Universiteit van Kioto hebben na vijf jaar onderzoek microben ONTDEKT die plastic kunnen eten.”

  ‘Ontdekt’ wat dus impliceert, dat die microben al bestonden. Maar nee hoor, volgens Mark van de TU Delft zien we weer ‘een bewijs’ voor de evolutie theorie!

  7 likes
 • Gudrun schreef:

  Ik vroeg mij af: wat als ieder na het nuttigen van de koekjes, ook de plastic verpakking zou moeten opeten?
  Dat willen we niet, in plaats daarvan recyclen we om van ons schuldgevoel af te komen.

  Door ons te verlaten op een van de kleinste organismen (een bacterie) om ons eigen, fundamentele mentaliteits probleem op te lossen..is dat niet een beetje kinderachtig anno 2016?

  En dat terwijl wij een geweldige eigenschap hebben: het vermogen tot zelfinzicht, ons te verbinden met mensen om ons heen, de aarde..onszelf.

  3 likes
  • Arwijn schreef:

   Helaas is kinderachtigheid nog steeds in overmaat aanwezig onder grote hoeveelheden mensen. De overheersende liberale media industrie juigt het toe om schaamteloos en kinderachtig te doen om te winnen, dus is het ook eigenlijk niet verbasingwekkend dat mensen dit gedrag over nemen en normaliseren.

   1 likes
 • Nietons schreef:

  Is ooit een slapstick over gemaakt. De bacterie ging door met eten en ontwrichtte de hele wereld……

  3 likes
 • Berenbotje schreef:

  Zou mooier zijn als mensen plastic konden opeten zonder negatieve gevolgen. Misschien dat we die enzym straks in ons DNA ingebouwd krijgen….

  2 likes
 • jos schoonings schreef:

  ja dan kom je met je bootje aanvaren en ineens lost ie dan op op gegeten door bacterie

  1 likes
 • Johan schreef:

  Ron, misschien zijn we daar niet zo ver vandaan, denk maar antibiotica.
  Wij kunnen nooit de Natuur beheersen.

  0 likes
 • Abel schreef:

  Lees eens het boek “de plasticvreter”
  Gegarandeerd dat je een.paar slechte nachten.hebt 😉

  0 likes
 • netska schreef:

  Wij zijn de natuur; hebben alle “wijsheid” in ons gegoten maar wie beseft dit nog? Wees dat!
  We zijn niets meer en niets minder

  0 likes
 • Orlando schreef:

  Na ja nieuw is dit nieuws bepaald niet; dit wist ik al een paar jaar.

  0 likes
 • […] probleem op te lossen. Zo zijn Wetenschappers van de Universiteit van Kioto momenteel bezig met een bacterie die in staat is om plastic in oceanen te vernietigen (deze opeten), zonder vissen en andere dieren […]

 • x

  Check Also

  lockdown

  Lockdown faalt: Thuiszitters vaker besmet dan mensen met vitaal beroep

  De Franse arts en microbioloog Didier Raoult ...

  thunberg

  Time verkiest boze klimaatactrice Greta Thunberg boven echte wereldverbeteraar als persoon van het jaar. Maak kennis met Morgan Vague

  Het prestigieuze weekblad Time heeft de spijbelende ...

  >