
Plastic afval vervuilt bijna elke uithoek van onze planeet. Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om alle troep op te ruimen: met de hulp van bacteriën die plastic verteren.
Plastic bestaat uit polymeren. In tegenstelling tot natuurlijke polymeren, zoals cellulose in planten, zijn plastics niet biologisch afbreekbaar. Wetenschappers van de Universiteit van Kioto hebben na vijf jaar onderzoek microben ontdekt die plastic kunnen eten.
Verdwenen
Ze kwamen een microbe tegen die pet (polyethyleentereftalaat) afbreekt, een kunststof die onder andere wordt gebruikt voor petflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. Ze stopten plastic in een schaal met bacteriën en een paar weken later was al het afval verdwenen.
De onderzoekers hebben daarnaast aangetoond dat het enzym ook zonder de bacterie, die de naam Ideonella sakaiensis heeft gekregen, pet kan afbreken. De enzymen kunnen dus worden toegevoegd aan grote vaten afval, waarin ze alle flessen en ander plastic afval afbreken.
Onkruidverdelger
“Erg interessant,” reageerde milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht van de TU Delft op het onderzoek. “Het toont aan dat de natuur goed in staat is relatief snel te evolueren.”
Vijftien jaar geleden ontdekten Amerikaanse wetenschappers een bacterie die zich tegoed deed aan atrazine, een veelgebruikte onkruidverdelger.
De studie is verschenen in vakblad Science.
[LA Times]
Hoe Gates en Soros Nederlandse schoolkinderen indoctrineren: ‘Reden genoeg voor Kamervragen’
Trump: ‘Coronavirus zal vanzelf weggaan zonder vaccin’
Gevaccineerde kinderen zijn zieker. Dit overtuigende bewijs toont het aan
Globalisten willen aan alles in de natuur een prijskaartje hangen, van het water dat we drinken tot de lucht die we inademen
Nederland wordt wakker onder chemtraildeken
Ja, chemtrails zijn echt en nee, dit is geen complot. Ex-KLM-piloot doet een boekje open
Officieel overheidsrapport: mogelijk buitenaards moederschip in ons zonnestelsel
Advocaat start samen met artsen rechtszaak om pandemiewet van Kuipers onverbindend te verklaren
Stenen van Stonehenge hebben bijzondere muzikale eigenschappen