Mens en Dier

Deze nieuw ontdekte bacterie die plastic flessen eet kan ons wereldwijde afvalprobleem oplossen

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Plastic afval vervuilt bijna elke uithoek van onze planeet. Wetenschappers hebben nu een manier gevonden om alle troep op te ruimen: met de hulp van bacteriën die plastic verteren.

Plastic bestaat uit polymeren. In tegenstelling tot natuurlijke polymeren, zoals cellulose in planten, zijn plastics niet biologisch afbreekbaar. Wetenschappers van de Universiteit van Kioto hebben na vijf jaar onderzoek microben ontdekt die plastic kunnen eten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png
Verdwenen

Ze kwamen een microbe tegen die pet (polyethyleentereftalaat) afbreekt, een kunststof die onder andere wordt gebruikt voor petflessen en andere verpakkingen van voedingsmiddelen. Ze stopten plastic in een schaal met bacteriën en een paar weken later was al het afval verdwenen.

De onderzoekers hebben daarnaast aangetoond dat het enzym ook zonder de bacterie, die de naam Ideonella sakaiensis heeft gekregen, pet kan afbreken. De enzymen kunnen dus worden toegevoegd aan grote vaten afval, waarin ze alle flessen en ander plastic afval afbreken.

Onkruidverdelger

“Erg interessant,” reageerde milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht van de TU Delft op het onderzoek. “Het toont aan dat de natuur goed in staat is relatief snel te evolueren.”

Vijftien jaar geleden ontdekten Amerikaanse wetenschappers een bacterie die zich tegoed deed aan atrazine, een veelgebruikte onkruidverdelger.

De studie is verschenen in vakblad Science.

[LA Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Michel
Michel
8 jaren geleden

Hopelijk houden ze die goed achter gesloten deuren. Een verdwaalde bacterie in je portefeuille en je kan dag zeggen tegen identiteitskaart, bankkaart, kredietkaart, …. Stel je voor dat je die “per ongeluk” in huis krijgt. Binnen de kortste keren is al je elektronica om zeep, lekt je shampoo en al je drinken op de vloer en wie weet wat nog allemaal. Goede zaak maar kan ook zeer gevaarlijk zijn!!

Ron
Ron
8 jaren geleden

Ik wil niet zeggen dat het een goede oplossing is, ook niet dat het een slechte oplossing is. Wat wel opvalt en dat is een patroon dat steeds terug komt. Het zijn steeds de anderen, dieren, planten, microben en ja ik hoor ook regelmatig dat de aliens het voor de mensheid gaat oplossen. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de problemen die we doen of laten in/op onze kleine planeet. In dit geval gaan de bacteriën ons helpen. D.w.z. vervuil er nog maar op los de bacteriën redden ons wel. Feit is als de mensheid zo door doet, dan hebben wij mensen niets geleerd van de geschiedenis. Als wij niet dringend ZELF de verantwoordelijkheid opnemen. Dan zal (en daar ben ik van overtuigd) de mensheid in haar glorie niet kunnen overleven. Dan hebben zeker wij geen recht op een toekomst. Mogelijk is er dan in de niet zo verre toekomst een bacterie of virus die ons moe is en ons iets geeft waar wij helemaal niet tegen kunnen.

trackback
Eindtijdberichten en ander bijzonder nieuws, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“Erg interessant,” reageerde milieubiotechnoloog Mark van Loosdrecht van de TU Delft op het onderzoek. “Het toont aan dat de natuur goed in staat is relatief snel te evolueren.”

Is net zo’n bullsh*t als:

“Erg interessant,” reageerde pastoor Mark van Loosdrecht van de RK Kerk op het onderzoek. “Het toont aan dat God goed in staat is relatief snel te creëren.”

Want:
“Wetenschappers van de Universiteit van Kioto hebben na vijf jaar onderzoek microben ONTDEKT die plastic kunnen eten.”

‘Ontdekt’ wat dus impliceert, dat die microben al bestonden. Maar nee hoor, volgens Mark van de TU Delft zien we weer ‘een bewijs’ voor de evolutie theorie!

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x