Homepagina » Financieel » Zorggeld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de directeuren. Eén politieke partij heeft nu dit bedacht
Zorggeld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de directeuren. Eén politieke partij heeft nu dit bedacht

Zorggeld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de directeuren. Eén politieke partij heeft nu dit bedacht

Uit onderzoek van Het Financieele Dagblad is gebleken dat bij grootschalige fraude op de Veluwe voor miljoenen aan zorggeld is verdwenen.

Alleen al in 2015 zou het gaan om een bedrag dat kan oplopen tot 1,3 miljoen euro aan zorg die wel werd gedeclareerd, maar nooit is geleverd.

Veel zorggeld verdwijnt rechtstreeks in de zakken van de directie, bleek vorig jaar uit onderzoek dat Omroep Gelderland liet uitvoeren.

Te veel

Eén op de zes onderzochte bedrijven in Gelderland maakt meer dan 10 procent winst. Plushome uit Arnhem spande de kroon met 32,5 procent winst.

De twee directeuren van dat bedrijf kregen elk jaar meer dan een halve ton aan salaris en maakten daarnaast een nettowinst van bijna een half miljoen euro.

Woonzorgnet Renkum maakte 20,3 procent winst, omgerekend 1,9 miljoen euro.

“Mijn conclusie is dat te veel zorgbedrijven te veel winst maken,” zei professor Harrie Verbon. “Het gaat om overheidsgeld dat bedoeld is voor de zorg, maar dat niet allemaal aan zorg is besteed.”

Verwerpelijk

“Dat vind ik volstrekt verwerpelijk,” voegde hij toe.

Hij verbaast zich erover dat de overheid niets aan de hoge winsten doet. “Als je naar de cijfers kijkt, zie je meteen dat er vaak iets niet klopt,” lichtte hij toe.

Hij merkte op dat een derde van de bedrijven helemaal geen jaarrekening inlevert. Die bedrijven zijn niet te controleren en niemand doet er iets aan.

“Via winsten verdwijnt heel wat zorggeld in de zakken van de directie,” aldus Verbon.

Zwarte lijst

De SP pleit nu voor een zwarte lijst voor falende zorgbestuurders. “Geld voor zorg moet naar zorg en hoort niet thuis in de zakken van bestuurders,” zegt SP-Kamerlid Lilian Marijnissen.

Regelmatig vertrekken bestuurders bij een zorginstelling waar het niet goed gaat. Toch krijgen ze geregeld een vertrekbonus van vele tonnen mee.

Dit terwijl ze soms niet lang daarna alweer bij een andere zorgorganisatie werken.

“De zorg is geen markt en topsalarissen en hoge vertrekbonussen passen dus niet in de zorg,” aldus Marijnissen.Vind je dit leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Hoe leeg moet je geest zijn om op een oneigenlijke manier geld bij elkaar te harken om je nog enigszins comfortabel te voelen.. En vooral geld van de zwakkeren, hoe laag kan je zinken… En helaas gaat dit al jaren zo…..lang leve de privatisering ….. Dag schaamte…

  39 likes
  • Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat deze figuren ook gelieerd zijn aan diverse employees in het regeringswezen. Dit moet Den Haag allang weten, bovendien zijn er al teveel vragen en op- en aanmerkingen geweest vanuit het kritische publiek.

   16 likes
  • En zolang we er met zijn allen een voedingsbodem voor blijven geven verandert er niks!

   5 likes
 2. Ik vind dit een prima idee van de SP.

  20 likes
 3. Ik dacht dat ze daar zo CHRISTELIJK waren.

  13 likes
 4. SP is niks en denken ook alleen maar in roven van degene die werken en sparen. Als ondernemer die zijn zaak moest sluiten ivm bedreigingen die kwamen uit de hoek van projectontwikkelaars en gemeente liet de SP het afweten en dropen met de staart tussen de benen af na vragen om hulp uit politieke hoek. Wonder boven wonder was één raadslid van nota bene groenlinks op eigen houtje buiten de partij om zo beschaafd vragen te stellen aan de raad die wederom niet thuis gaf.

  De politiek is gewoon rot net als de zakkenvullers in het bedrijfs-, verzekerings- en bankwezen die de lakens uitdelen. De politiek heeft uiteindelijk onder de streep nul procent macht. We leven nu eenmaal in een corporatistische en collectivistische onderwereld.

  11 likes
 5. SP zegt net zoals velen daar in Den Haag een hele hoop. Later doen ze toch wel weer wijn bij het water. Zieltjes winnen en vrolijk voort gaan.
  We worden uitgekleed waar we bijstaan en ja, als ik eerlijk ben… wij gaan ook vrolijk voort.

  10 likes
 6. Goh, wanneer wordt men wakker?

  5 likes
 7. Nu onmiddelijk jeugdzorg/jeugdbescherming onderzoeken en waar hun contracten hebben lopen bij andere jeugdhulp. Budgetten, potjes en gezinnen leegtrekken, maar geen gespecialiseerde hulp in de praktijk aan kindjes bieden.

  5 likes
 8. ( sarcasme aan ) Potverdorie, die SP durft toch maar (sarcasme uit)
  Gaat het dus ook niet worden met de boze tomaatjes

  4 likes
 9. Zeer eenzijdig gekleurd artikel dat in mijn ogen niet zou misstaan in de telegraaf. Inhoudelijk wekt het de indruk dat er veel mis is bij zorginstellingen (zorgverleners) en dat enkele directeuren zich verrijken.
  Waar het in de zorg echt mis gaat is de in 2006 ingevoerde privatisering cq zorgwet cq de verplichte zorgverzekering.
  De marktwerking zou balans moeten brengen in vraag en aanbod met een verplichte zorgverzekering als spil in het web. De praktijk laat echter zien dat er niet 2 maar 4 partijen zijn. Een patiënt / zorgbehoevende, de specialist, de zorgverlener en de zorgverzekeraar. De specialist beoordeeld wie welke zorg nodig heeft. de patiënt heeft enige keuzevrijheid qua zorgverlener, maar het is altijd nog de zorgverzekeraar die beoordeelt of iets adequate zorg is en voor welk geld de patiënt de zorg mag krijgen. De patient betaald alleen de zorgpremie, maar elke zorginstelling wordt betaald door de zorgverzekeraar die ook nog eens de hoogte van het bedrag bepaald, leververplichting heeft geïntroduceerd en zelfs beoordeelt of die patiënt wel zorg hoort te krijgen (wat altijd een financieel gekleurde discussie is) dus op de stoel van de specialist gaat zitten. De zorgverzekeraar is daarmee de enige partij die zich als extra schakel geld toegeëigend, maar dus niet aan de vraag of aanbod kant zit. Winsten lijken al veel, totdat je ziet wat ze allemaal (luxe) aanschaffen om de winsten maar zo marginaal mogelijk laten lijken.
  In dit stuk wordt er dus verwezen naar de gevolgen van de marktwerking voor zorgverleners, die wel recht van spreken hebben omdat ze aan de aanbod kant zitten.
  Laat daarnaast wel duidelijk zijn dat ik een jaarsalaris boven de 150.00,00 euro per definitie absurd, ongelijk en daarmee niet passend vind in onze samen-leving.

  4 likes
 10. Nederland heeft een van de meest onmenselijke zorg systemen ter wereld.
  Iemand die zonder zijn schuld om chronisch ziek wordt, is de sjaak.
  Miljoenen aan overschotten worden gewoon geplunderd door die zorg graaiers.

  4 likes
 11. Leuk en lucratief: een bestuurders-zorggroep-caroussel!

  2 likes
 12. 50k salaris voor een directeur is echt niet veel. En winst maken als een zorginstelling, is ook geen probleem, zolang die winst maar in het bedrijf gaat naar de rezerves. Ze kunnen dus meer, met hetzelfde geld dan een ander. Ipv dit bedrijf te straffen, kijk hoe ze het doen en implementeer het bij de anderen ook. Mits alles klopt.

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zorg

De ‘enorme druk’ op de zorg in 8 tweets. ‘Ze vervelen zich te pletter. Niets te doen’

De druk op de zorg is nog ...

debat

Kijken: PVV-fractie op onbeschofte wijze de mond gesnoerd tijdens verhit debat over klimaatactivist Lars (12). ‘Dit is volslagen krankzinnig’

Een verhit debat in het Gelderse college ...