Wetenschap

“800.000 doden door fraude-onderzoek Don Poldermans naar bètablokkers”

Help ons door dit artikel met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afgelopen jaren werd ons land meerdere malen opgeschrikt door frauderende wetenschappers. De fraude van professor Diederik Stapel, die in 2011 een onderzoek naar vegetariërs verzon, sloeg in als een bom. Twee maanden later werd de Rotterdamse internist professor Don Poldermans ontslagen wegens wetenschappelijk wangedrag.

In 1999 brak Poldermans internationaal door met zijn onderzoek naar het gebruik van bètablokkers. Hij toonde aan dat de kans op overlijden rond de operatie met 90 procent kon worden teruggebracht met behulp van bètablokkers.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Op basis van zijn onderzoek werden in 2009 Europese richtlijnen voor het gebruik van bètablokkers voor operaties opgesteld en werden die middelen op grote schaal toegediend. Vakgenoten wezen Poldermans erop dat er te weinig bewijs is voor het nut van bètablokkers bij operaties, maar daar werd niet naar geluisterd omdat Poldermans zelf voorzitter was van de commissie die de richtlijnen voor het gebruik van bètablokkers opstelde. De Canadese hoogleraar P.H. Deveraux kwam in 2008 tot de conclusie dat het gebruik van bètablokkers juist meer risico’s opleverde.

Een onderzoekscommissie die het werk van Poldermans doorlichtte, concludeerde dat bij een studie gegevens zijn verzonnen en bij andere onderzoeken onzorgvuldig is gehandeld.

Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate zegt in Zembla dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg het onderzoek naar Poldermans openbaar moet maken. Advocaat Yme Drost vindt het bovendien onbegrijpelijk dat de IGZ zich op dit punt in stilzwijgen uit. “Hier moeten Kamervragen over gesteld worden. Hier moet een minister openheid geven waarom de IGZ in een zo’n ernstige zaak, waar gesproken wordt over mogelijk duizenden doden, nou juist niet transparant is.”

De IGZ weigert het dossier openbaar te maken. Pas vorig jaar zijn de richtlijnen voor het gebruik van bètablokkers aangepast. De Britse hoogleraar Darrel Francis becijferde dat hierdoor in Europa in vijf jaar tijd mogelijk 800.000 slachtoffers zijn gevallen. Tijdschrift Forbes sprak van het ergste geval van genocide in de recente geschiedenis.

Kijk de uitzending ‘Levensgevaarlijke wetenschap’ hier terug.

[VARA]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peterhs
Peterhs
9 jaren geleden

Nou, nou. Hij is wel ontslagen. Wat een straf is dat toch zeg.
Zulke personen moet je een paar flinke ‘beta’ blokken aan zijn poten binden en in de oceaan droppen.
Geen enkele straf is te hoog voor zulke idioten.

Jolanda
Jolanda
9 jaren geleden

de bijna doodervaring bij die kwast 800.000x kunstmatig opwekken zal ‘m leren wat inzicht te krijgen

B.N
B.N
9 jaren geleden

Hij is niet de enige die hierachter zit!!

hannie
hannie
9 jaren geleden

eindelijk antwoord ,10 jaar terug kreeg ik bloeddruk pillen ,was in 10 maanden 30 pond zwaarder en nu 50 pond ,die er niet meer af gaat ,met de huis arts over gesproken ,die sprak het tegen .met gevolg dat ik nergens mee heen ga ,,,mensen spraken me er op aan ,en dat doet pijn
als je nou een vreter was ,maar at altijd gewoon als altijd .
D buik is enorm ,ook mensen om mij heen kregen die reactie ,
De zgn gestudeerde hebben alleen een eur teken in hun hersens .
Ook de POLITICI maken er een zooitje van ,kijk naar de zorgverzekering ,veel mensen raken er van streek van .en dan die Samson weer ,, kinderen van 3 jaar moeten al naar school, geen kind meer zijn .. het ergste is dat hij een hel kudde mee krijgt ..
Heb het gevoel dat er een collectief geheugen stoornis rondwaart,
nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd 83 jaar zo zou reageren .
mede lezers wens jullie veel goeds .

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x