Mens en Dier

Is Jezus een hersenspinsel? Deze historici denken van wel

Help anderen door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zelden wordt betwist dat Jezus heeft bestaan als historisch figuur. Er wordt immers in christelijke, joodse en Romeinse teksten naar hem verwezen.

Flavius Josephus noemt Jezus bijvoorbeeld in de Oude Geschiedenis van de Joden, een verhaal in 20 boeken dat rond 94 na Christus is geschreven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De Romeinse geschiedschrijver Publius Cornelius Tacitus verwijst naar Christus in zijn Annales (jaarboeken), die rond 116 na Christus werden gepubliceerd.

Gebrek

Historici en bloggers vragen zich echter in toenemende mate af of de man die zich Jezus noemde daadwerkelijk heeft bestaan.

Er zijn al diverse boeken over geschreven, waaronder Zealot van Reza Aslan, Nailed: Ten Christian Myths That Show Jesus Never Existed at All door David Fitzgerald en How Jesus Became God van Bart Ehrman.

Historici wijzen op het gebrek aan betrouwbare historische bronnen. De meeste verhalen over Jezus zijn afkomstig van christelijke bronnen.

Ernstige tekortkoming

En in deze gevallen gaat het grotendeels om bronnen van derden die jaren na zijn dood zijn geschreven.

In de Bijbel wordt nergens verwezen naar het leven van Jezus toen hij tussen 12 en 30 jaar oud was. Een ernstige tekortkoming, aangezien de man slechts 33 jaar oud werd.

Een ander probleem is dat veel Bijbelverhalen geen auteur hebben, maar zijn ondertekend door een apostel.

Overgenomen

Fitzgerald merkt op dat het christendom honderden jaren lang enkel is bestudeerd door christenen. Zij kunnen om die reden niet worden gezien als onafhankelijke bronnen.

Historicus Richard Carrier schreef dat zelfs de verwijzingen naar Jezus in de werken van Josephus later zijn toegevoegd door christelijke schriftgeleerden.

Hij noemt de passage over de executie van Jezus, die duidelijk is overgenomen uit het Evangelie volgens Lucas.

Mythes

Carrier vermoedt dat Christus is afgeleid van halfgoddelijke wezens uit de mythologie van het Nabije Oosten. Deze mythes zijn na verloop van tijd verworden tot de evangeliën, stelt hij.

Mogelijk bestond er ooit een joodse predikant genaamd Jesjoea ben Jozef, die hele drommen mensen achter zich kreeg, maar zelfs dat weten we niet zeker.

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

46 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
bert s
bert s
6 jaren geleden

Of Jezus nu een hersenspinsel is of niet moet niet te groot worden gemaakt, het karakter Jezus verteld ons een ongelooflijk mooi verhaal over hoe we moeten omgaan met de uitdagingen van het leven op een vrede volle manier. Als er op deze wereld wat meer Jezus karakters rond liepen zou het zo veel vriendelijker zijn, nu zien we een verdorven wereld geregeerd door egoïsme en geweld.
Met pijn in mijn hart zie ik een wereld openbaren die de Yeshua(goede) karakter verwerpt en het karakter van de duivel(egoisme) propagandeert perfect voorspelt door de geschriften in de bijbel.

Joke Jansen
Joke Jansen
6 jaren geleden

Dit is al de zoveelste draadje om hier de Cristen te schoppen hier, heb het lef eens zo over Mohammed te schrijven je weet wel die moordzuchtige pedo.

duit in zakje
duit in zakje
6 jaren geleden

Ik dacht dat we geleerd hadden´historici´ niet meer al te serieus te nemen! Sinds we de alternatieve media hebben en dus zijn gaan inzien dat we een leugenverhaal opgedist hebben gekregen over de meest belangrijke historische gebeurtenissen, schuif ik alles wat ´historici´ vertellen terzijde.

Historici zijn ook maar mensjes met een hypotheek haha.

Of Jesus nu wel of niet ´aantoonbaar´ heeft bestaan – heeft hij wel ! – dankzij Hem hebben we een beschaving gebouwd die zijn weerga niet kent. Geen vruchten zonder boom, zeg ik maar.

Eelke Piers
Eelke Piers
6 jaren geleden

Als ik alle direkte en indirekte getuigenverklaringen over Hitler weglaat kan ik dan nog bewijzen dat hij ooit bestaan heeft?
Er is dus weinig kennis nodig om je “deskundig” te noemen.
Juist deze getuigenverklaringen van direkte en indirekte getuigen hebben de christenen zeer zorgvuldig bewaard.
En zelfs dan nog, als Christus nooit bestaan zou hebben, dan is de leer die Hij nooit verkondigd heeft en in de wind is ontstaan nog altijd de beste methode om een betere wereld te krijgen

Back to top button
46
0
We lezen graag je reactie!x