Buitenland

Journalisten en Eerste Kamerlid (D66) verspreiden nepnieuwsfoto waarop Oekraïne in het donker gehuld is

Help ons door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!

Eind vorige maand circuleerde er een foto op social media waarop Oekraïne volledig in het donker gehuld is. De foto, die massaal werd verspreid, bleek bewerkt te zijn. Het gaat om een foto van NASA Earth uit 2012 met een donker filter over Oekraïne. France 24 wijdde er een factcheck aan.


De oorspronkelijke foto vind je hier en is getiteld Night Lights 2012 Map. De bewerkte foto werd onder meer verspreid door CDA-watcher en journalist Pieter Gerrit Kroeger, die erbij schreef: “Hoe een volk kan glanzen in de duisternis!”

Telegraaf-journalist Wierd Duk reageert: “De lijst van fake news komend uit dat account is eindeloos.” BBB-voorvrouw Caroline van der Plas voegt toe: “Echt ongelooflijk ja.”

‘Advies voor betweters’

BVNL-beleidsmedewerker Yernaz Ramautarsing zegt: “Hoe vaak kan een ‘betrouwbare bron’ ernaast zitten.” Daarmee verwijst hij naar de podcast van Kroeger.

NRC-journalist Hubert Smeets deelde de bewerkte foto op Twitter en schreef: “Advies voor betweters in en buiten Nederland.” Ook voormalig VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn en Eerste Kamerlid Petra Stienen (D66) retweetten de nepnieuwsfoto.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat Kroeger nepnieuws verspreidt over Oekraïne. In mei ging een foto van een gecrashte legerhelikopter rond op social media. Er zou een gestolen wasmachine tussen de wrakstukken zitten.

De foto werd onder meer gedeeld door journalist Robert van der Noordaa, RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans, Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom, journalist Andreas Horlings, journalist Laura Starink, NOS-verslaggever Wessel de Jong en Kroeger.

Factchecker Open, de officiële Italiaanse partner van Facebook in de strijd tegen desinformatie, kwam tot de conclusie dat er geen wasmachine tussen de wrakstukken zat. Volgens de onderzoekers van Open is de ‘wasmachine’ een onderdeel van de helikopter zelf.

4.9 94 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

47 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Fr4nk
Fr4nk
1 jaar geleden

We stonden er bij en keken er naar…..

joost
joost
1 jaar geleden

D666 zijn dienaren van de Khazars, zij dienen een buitenlandse entiteit, De Khazars komen oorsprongkelijk uit de Oekraïne en beheersen nu het westen, begint het een beetje duidelijk te worden,

Locke
Locke
1 jaar geleden

Maar nee, dit is een Meme onder de kleuters die hun toekomst naar elkaar aan het projecteren zijn dit is hun ideaal beeld hoe het beloofde land er moet uitzien, begrijp dat nou toch.

T.a
T.a
1 jaar geleden

Er hangt wel een donkere wolk boven alle landen .

Geen nepnieuws

Back to top button
47
0
We lezen graag je reactie!x