Buitenland

Verslaggevers RTL Nieuws en NOS verspreiden volgens factchecker nepnieuws over Oekraïne: ‘Nee, dit is geen wasmachine’

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social media te delen!

In mei circuleerde op social media een foto van een gecrashte legerhelikopter. Het zou gaan om een Russische Mi-28 die was neergeschoten bij de Oekraïense stad Charkov. Een opmerkelijk detail: er zou een gestolen wasmachine tussen de wrakstukken zitten.

De foto werd onder meer gedeeld door onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa. “Oekraïne haalde een Russische helikopter neer. Deze was op een speciale geheime missie, namelijk extractie van een wasmachine,” schreef hij.

Wasmachine op bestelling

RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans deelde het bericht ook en schreef erbij: “En nog een wasmachine op bestelling.” Onder andere Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom, journalist Andreas Horlings en journalist Laura Starink (Raam op Rusland) deelden zijn tweet.


Ook Pieter Gerrit Kroeger, CDA-watcher en journalist, en verslaggever Wessel de Jong (NOS, Nieuwsuur) deelden de foto op Twitter. De Jong schreef bij de foto: “Ongelofelijk. Op de gebombardeerde Russische legerbasis waar wij van de week waren, stond ook een televisie in laadbak van een truck: buit. Alsof ze in Duitsland 45 waren.”

Nepnieuws

Wat blijkt nu? Factchecker Open, de officiële Italiaanse partner van Facebook in de strijd tegen desinformatie, heeft de foto geanalyseerd en komt tot de conclusie dat er helemaal geen wasmachine tussen de wrakstukken zit.

De oorspronkelijke foto verscheen op 10 mei op het Telegram-kanaal van Anton Herascenko. Volgens de onderzoekers van Open is de ‘wasmachine’ een onderdeel van de helikopter zelf.

Akkermans, Eikelboom, Van der Noordaa, Horlings, Starink, Kroeger en De Jong hebben volgens de factchecker dus nepnieuws verspreid.

4.9 75 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeroen
Jeroen
5 maanden geleden

Dan hebben we dat nep-feitje ook even schoongewassen

Merijn Hugens
Merijn Hugens
5 maanden geleden

In eerste instantie onderschatten de Russen de kracht van de Vijand, de Nazis wachtten hen op…Amerikaanse Mainstream-Media PSYOPs beroofden de Russen in één klap van de steun van de burgerbevolking & Oekraïense Soldaten die twijfelden of ze de wapens neer zouden leggen…Miljoenen dollars, duizenden IT’ers & MK-ULTRA-Mediabedrijven wereldwijd sneden Oekraïne af van de buitenwereld & alle eerlijke objectieve informatie..Géén Bloemen voor de Russische Militairen….de Oekraïners zijn, net zoals de Europeanen verpletterd door Westerse Propaganda en Leugens, tot waanzin geïndoctrineerd & geïntimideerd…Wat gaf die Nazis het Recht om straffeloos op inwoners van de Donbass te schieten? Het Kankergezwel in de Oekraïense samenleving heeft kwaadaardige uitzaaiingen…maar de Patiënt zal worden genezen…Zachte Heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden…

Guus Velraeds
Guus Velraeds
5 maanden geleden

Nou ja, dat is nog niet het ergste nep nieuws. Het ergste is het nieuws dat bewust en manipulatief achter gehouden wordt. Wanneer gaan ze berichten over de 2020 verkiezingsfraude en wanneer gaan ze berichten over de enorme vaccinschade met de vele doden en gewonden?

Toine
Toine
5 maanden geleden

eigenlijk en feitelijk nix nieuws dus. heel bekend dat ze op commando nepnieuws verspreiden dat voor waar moet doorgaan. En net als in de politiek…. een gek zegt iets en de hele horde gaat er blind achteraan uit een soort van angst iets te hebben gemist

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

25
0
We lezen graag je reactie!x