Buitenland

Verslaggevers RTL Nieuws en NOS verspreiden volgens factchecker nepnieuws over Oekraïne: ‘Nee, dit is geen wasmachine’

Help ons door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!

In mei circuleerde op social media een foto van een gecrashte legerhelikopter. Het zou gaan om een Russische Mi-28 die was neergeschoten bij de Oekraïense stad Charkov. Een opmerkelijk detail: er zou een gestolen wasmachine tussen de wrakstukken zitten.

De foto werd onder meer gedeeld door onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa. “Oekraïne haalde een Russische helikopter neer. Deze was op een speciale geheime missie, namelijk extractie van een wasmachine,” schreef hij.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg
Wasmachine op bestelling

RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Akkermans deelde het bericht ook en schreef erbij: “En nog een wasmachine op bestelling.” Onder andere Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom, journalist Andreas Horlings en journalist Laura Starink (Raam op Rusland) deelden zijn tweet.


Ook Pieter Gerrit Kroeger, CDA-watcher en journalist, en verslaggever Wessel de Jong (NOS, Nieuwsuur) deelden de foto op Twitter. De Jong schreef bij de foto: “Ongelofelijk. Op de gebombardeerde Russische legerbasis waar wij van de week waren, stond ook een televisie in laadbak van een truck: buit. Alsof ze in Duitsland 45 waren.”

Nepnieuws

Wat blijkt nu? Factchecker Open, de officiële Italiaanse partner van Facebook in de strijd tegen desinformatie, heeft de foto geanalyseerd en komt tot de conclusie dat er helemaal geen wasmachine tussen de wrakstukken zit.

De oorspronkelijke foto verscheen op 10 mei op het Telegram-kanaal van Anton Herascenko. Volgens de onderzoekers van Open is de ‘wasmachine’ een onderdeel van de helikopter zelf.

Akkermans, Eikelboom, Van der Noordaa, Horlings, Starink, Kroeger en De Jong hebben volgens de factchecker dus nepnieuws verspreid.

4.9 80 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeroen
Jeroen
1 jaar geleden

Dan hebben we dat nep-feitje ook even schoongewassen

Merijn Hugens
Merijn Hugens
1 jaar geleden

In eerste instantie onderschatten de Russen de kracht van de Vijand, de Nazis wachtten hen op…Amerikaanse Mainstream-Media PSYOPs beroofden de Russen in één klap van de steun van de burgerbevolking & Oekraïense Soldaten die twijfelden of ze de wapens neer zouden leggen…Miljoenen dollars, duizenden IT’ers & MK-ULTRA-Mediabedrijven wereldwijd sneden Oekraïne af van de buitenwereld & alle eerlijke objectieve informatie..Géén Bloemen voor de Russische Militairen….de Oekraïners zijn, net zoals de Europeanen verpletterd door Westerse Propaganda en Leugens, tot waanzin geïndoctrineerd & geïntimideerd…Wat gaf die Nazis het Recht om straffeloos op inwoners van de Donbass te schieten? Het Kankergezwel in de Oekraïense samenleving heeft kwaadaardige uitzaaiingen…maar de Patiënt zal worden genezen…Zachte Heelmeesters maken nu eenmaal stinkende wonden…

Guus Velraeds
Guus Velraeds
1 jaar geleden

Nou ja, dat is nog niet het ergste nep nieuws. Het ergste is het nieuws dat bewust en manipulatief achter gehouden wordt. Wanneer gaan ze berichten over de 2020 verkiezingsfraude en wanneer gaan ze berichten over de enorme vaccinschade met de vele doden en gewonden?

Toine
Toine
1 jaar geleden

eigenlijk en feitelijk nix nieuws dus. heel bekend dat ze op commando nepnieuws verspreiden dat voor waar moet doorgaan. En net als in de politiek…. een gek zegt iets en de hele horde gaat er blind achteraan uit een soort van angst iets te hebben gemist

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x