Homepagina » Natuur en Milieu » Klimaatwetenschappers komen in verzet. Waarom de apocalyptische beweringen over klimaatverandering fout zijn
klimaatverandering

Klimaatwetenschappers komen in verzet. Waarom de apocalyptische beweringen over klimaatverandering fout zijn

Journalisten en activisten hebben in de afgelopen weken weer een aantal apocalyptische voorspellingen gedaan over de impact van klimaatverandering.

De Amerikaanse journalist Bill McKibben stelde bijvoorbeeld dat koala’s als gevolg van bosbranden in Australië door klimaatverandering ‘nagenoeg uitgestorven’ zijn.

Extinction Rebellion zei dat ‘miljarden zullen sterven’ en dat ‘leven op aarde uitsterft’.

Kettingreactie

Vice claimde dat ‘de ineenstorting van de beschaving mogelijk al begonnen is’.

Het Amerikaanse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez zei dat ‘de wereld over 12 jaar zal vergaan als we niets doen tegen klimaatverandering’.

Klimaatactiviste Greta Thunberg voorspelt in haar nieuwe boek dat we ‘rond 2030 een kettingreactie in gang zetten die zal leiden tot het einde van de beschaving zoals we die kennen’.

Soms doen ook wetenschappers een duit in het zakje.

Angstgevoelens

“Ik kan me moeilijk voorstellen hoe we een miljard mensen of zelfs de helft daarvan in leven kunnen houden als de aarde vier graden opwarmt,” zei één van hen eerder dit jaar.

Als de zeespiegel zo snel stijgt als het IPCC voorspelt, wordt dit een onbeheersbaar probleem,” zei een ander.

Dergelijke apocalyptische uitspraken hebben een impact op de wereld.

In september zei een groep Britse psychologen dat kinderen steeds vaker last hebben van angstgevoelens als gevolg van klimaatverandering.

Onjuiste beweringen

De Amerikaanse beleidsschrijver Michael Shellenberger schrijft in Forbes dat er in de nieuwsmedia de afgelopen maanden veel onjuiste beweringen zijn gedaan.

Hij noemt onder meer de bosbranden in de Amazone en Californië als voorbeelden.

Shellenberger merkt op dat geen enkel wetenschappelijk instituut ooit heeft gezegd dat klimaatverandering zal leiden tot de ineenstorting van de beschaving of het uitsterven van de mensheid.

Congreslid Ocasio-Cortez zei dat de wereld over 12 jaar zal eindigen onder meer vanwege natuurrampen.

99,7 procent minder

Shellenberger: “Er sterven in vergelijking met de piek in 1931 99,7 procent minder mensen als gevolg van natuurrampen.”

In 1931 stierven in totaal 3,7 miljoen mensen door natuurrampen. In 2018 waren dat er slechts 11.000.

Het IPCC schat dat de zeespiegel tegen 2100 zo’n 0,6 meter is gestegen. “Klinkt dat apocalyptisch of onbeheersbaar?” vraagt Shellenberger.

Hij wijst erop dat een derde van Nederland zich onder zeeniveau bevindt en dat sommige gebieden ruim zeven meter onder zeeniveau liggen.

Stijgen

Daar weet het land al 400 jaar mee om te gaan, aldus de schrijver.

En dan de claims over mislukkende oogsten, hongersnood en massale sterfte.

“We produceren vandaag de dag genoeg voedsel voor 10 miljard mensen, dus 25 procent meer dan we nodig hebben,” zegt Shellenberger.

Dat aandeel zal volgens wetenschappers alleen maar blijven stijgen.

Grotere oogsten

De VN voorspelt tegen 2050 30 procent grotere oogsten. En in de armste gebieden op aarde, zoals de sub-Sahara, zullen de opbrengsten met 80 tot 90 procent stijgen.

En het zijn niet de bosbranden die ervoor zorgen dat er nog maar 300.000 koala’s zijn, aldus Shellenberger.

Richard Thornton van het Bushfire and Natural Hazards Cooperative Research Centre in Australië zei: “Klimaatverandering speelt hier een rol, maar is niet de oorzaak van deze bosbranden.”

Datzelfde geldt voor de bosbranden in de Verenigde Staten.

Verzetten

Shellenberger wijst erop dat steeds meer klimaatwetenschappers zich beginnen te verzetten tegen overdreven uitspraken van activisten, journalisten en andere wetenschappers.

“Door klimaatverandering worden we niet met uitsterven bedreigd,” zei Ken Caldeira van Stanford.

De Australische klimaatwetenschapper Tom Wigley voegde toe: “Al die jonge mensen zijn onjuist geïnformeerd. En dat is deels de schuld van Greta Thunberg. Ze zit ernaast.”

[Forbes]


Vond je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

9 reacties

 1. “Shellenberger wijst erop dat steeds meer klimaatwetenschappers zich beginnen te verzetten tegen overdreven uitspraken van activisten, journalisten en andere wetenschappers.” Dan mogen ze wel opschieten want vooralsnog stevenen we af op een compleet krankzinnige maatschappij.

  23 likes
 2. En dat is deels de schuld van Greta Thunberg. Ze zit ernaast, en daarachter zit natuurlijk di Soros.

  19 likes
  • Greta Thurnberg is een bakvisje van 16 en ‘ s werelds bekendste marionet. Per definitie is zij fout. Als een 16 jarige zonder enige scholing kwam uitleggen, dat de quantumwereld lijkt op playmobil zou men hier ook geen aandacht aan schenken. Het lemming gehalte van de linkse meute is ontzagwekkend.

   9 likes
 3. Dat is zeker niet alleen de schuld van die Greta, zij wordt slechts naar voren geschoven door door een zeer gehaaide linkse kliek die weer in opdracht van the sabbateans werkt. Het is allemaal zeer sluw gespeeld.

  14 likes
 4. Klimaatactiviste Greta Thunberg voorspelt in haar nieuwe boek dat we ‘rond 2030 een kettingreactie in gang zetten die zal leiden tot het einde van de beschaving zoals we die kennen’.

  vooral als ze naar haar luisteren.

  5 likes
 5. In september zei een groep Britse psychologen dat kinderen steeds vaker last hebben van angstgevoelens als gevolg van klimaatverandering.
  Deze Britse psychologen hebben niet door dat die kinderen juist angstig worden door praktijken van angst verspreiden die uit de psychologie voortkomen.
  De psycholoog hoeft allen maar alle therapeutisch gewauwel en methoden achter zich te laten om daarna werkelijk vanuit hun hart deze kinderen te omarmen, op te vangen en hen gerust te stellen.

  4 likes
 6. :adrianus-johannes.

  voor alle niet activisten en gezonde denkers komt de tijd om spullen uit het vet te halen om voor bereid te zijn.. toch met psychische labiele is het moeilijk vertrouwen

  4 likes
 7. Het is onzin om de CO2 hype op politieke kleur te schuiven. Links en rechts en alles tussen in zetten ook dikke vraagtekens bij deze hype! Luister naar naar de echte wetenschappers, niet. Niet naar politici en jonge kinderen!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

elektrische auto

Studie: Elektrische auto verre van klimaatvriendelijk. ‘Grote misrekening’

In Duitsland is de elektrische auto ‘verre ...

NU.nl

NU.nl komt opnieuw met krankzinnige maatregel: ‘De wereld is totaal gek geworden’

Sinds pakweg een jaar is het ontkennen ...