Homepagina » Financieel » VIDEO: “Het huidige geldstelsel is een kaartenhuis dat overeind wordt gehouden door de overheid”
VIDEO: "Het huidige geldstelsel is een kaartenhuis dat overeind wordt gehouden door de overheid"

VIDEO: “Het huidige geldstelsel is een kaartenhuis dat overeind wordt gehouden door de overheid”

De stichting ‘Ons Geld’ pleit voor een beter geldstelsel dat minder gammel en slecht geregeld is. Het huidige geldstelsel is een kaartenhuis dat overeind gehouden wordt door de overheid, stelt het brein achter Ons Geld Edgar Wortmann.

De kosten die daarmee gepaard gaan zijn enorm en worden gedragen door de overheid. Er wordt volgens de bedrijfsjurist en onderzoeker steeds doorgeborduurd op een gammel bouwwerk dat alleen maar complexer en onbeheersbaarder wordt.

Ons Geld wil dat de overheid met de samenleving het stelsel opnieuw onderzoekt en definieert. Er moet nagedacht worden over wie er voordeel moet hebben bij geldcreatie, aldus Wortmann.

Intens verstrengeld

We hebben nu een geldstelsel dat geëxploiteerd wordt door de banken. Toen de stichting vier jaar geleden aan de banken vroeg of ze wisten wat geldcreatie eigenlijk is, bleek dat zelfs bankbestuurders daar niet eerder over hadden nagedacht.

De geldhoeveelheid en de commerciële banken zijn intens met elkaar verstrengeld. Het gevolg is dat banken hun risico’s op anderen, zoals de overheid en belastingbetaler, kunnen afschuiven. We kunnen banken niet failliet laten gaan omdat we anders ons geld zouden kwijtraken. Ons Geld pleit dan ook voor ontvlechting van geldomloop en banken.

Nu betaalt de overheid rente over geld dat de maatschappij nodig heeft om te kunnen functioneren. Ons geld wordt ‘gehuurd’ van de banken. Dat is fout en onnodig, aldus de stichting.

Voor het te laat is

Commerciële geldschepping heeft de financiële markten in de afgelopen decennia opgeblazen tot ongekende proporties. Het huidige geldstelsel verstoort de markt, leidt tot instabiliteit en ongelijkheid en ondermijnt de samenleving en de democratie, klinkt het verder.

“De huizenbubbel, de enorme werkloosheid en de toenemende ongelijkheid worden grotendeels veroorzaakt door de manier waarop geld gecreëerd wordt, door private commerciële banken,” valt te lezen op de website van Ons Geld. “Dit moet maatschappelijk bespreekbaar worden voor het te laat is.”

De stichting streeft ernaar dat er een geld- en banksysteem komt dat vóór de maatschappij werkt, in plaats van tegen. Nu wordt geldschepping alleen ingezet om het winstbejag van banken te dienen, terwijl het dient te worden gebruikt in het algemeen belang, vindt Ons Geld.

[Café Weltschmerz]


Vond je dit artikel interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

12 reacties

 1. “Het huidige geldstelsel is een kaartenhuis dat overeind gehouden wordt door de overheid…”

  En door wie werd die overheid ook al weer overeind gehouden? Eh….oh ja, door ons burgers! Kortom wij financieren ons eigen (schuld)slavernij. 🙁

  14 likes
 2. Luistert iemand wel naar wat deze Edgar Wortmann oppert?

  “De overheid moet het geld gaan maken dat de banken hebben beloofd in de vorm van geldtegoed”

  Hoe wil je een hyperinflatie creëren? Door dit te gaan doen. Dit heeft men geprobeerd in de Weimar Republiek, met alle gevolgen van dien.
  Deze hyperinflatie zal de doodsteek zijn voor de Nederlandse economie!

  Er is wel dégelijk een oplossing mogelijk. Zet de DNB buitenspel, schaf de Euro af en richt een nieuwe munt op met een nieuwe intrinsieke waarde die renteloos door de overheid kan worden uitgeleend.
  Dit is de basis van het IJslandse systeem en de basis van het Wirtschaftswunder van Duitsland in de jaren ’30 van de vorige eeuw. De Rothschild bankiers (die dit systeem al meer dan 200 jaar hanteren) zullen hier AB-SO-LUUT niet blij mee zijn.

  O en arresteer dan meteen de hele kliek voor valsemunterij, geldzwendel, piramidesystemen, oplichting, belastingontduiking en wat al niet meer voor een vergrijpen deze sujetten hebben begaan.

  11 likes
 3. De overheid heeft alleen naar de banken en multinationals te luisteren, volk wordt slaafs gehouden?

  4 likes
 4. De overheid is een paria van de elite! de rijken, de cabal, de illuminati, de grootkapitalisten, etc etc, etc,

  3 likes
 5. En wie zijn de overheid, volgens mij is de taak van de overheid vertegenwoordigen en wie moeten zij vertegenwoordigen ?

  0 likes
  • Jij snapt het niet,

   Een staat heeft een bepaald budget. Wanneer dit wordt overschreden spreekt men van een “begrotingstekort”. Dit tekort wordt geleend bij een “staatsbank” (lees private Rothschild bank) waarover rente moet worden betaald (over het hele bedrag). Dit geld bestond voorheen niet, maar wanneer een staat “bonds” – ofwel staatsobligaties – uitgeeft belooft een land deze schuld aan een Rothschild bank terug te betalen en dan wordt dit “geld” UIT HET NIETS gecreëerd met een aantal handelingen op een computer. Het probleem hierbij is dat een staat ELK JAAR EEN BEGROTINGSTEKORT HEEFT, WAARDOOR ER STEEDS MEER RENTE OVER RENTE MOET WORDEN BETAALD. De staatsschuld van de “Staat der Nederlanden N.V.”- gelieerd aan Waal Straat – bedraagt op dit moment ongeveer € 500.000.000.000, ongeveer 70% van het BNP.

   Een staat heeft inkomsten, met name in de vorm van belastingen van de inwoners/ bedrijven – of door militaire “overwinningen”en het beroven van grondstoffen van het desbetreffende land (Waarom denk je dat Nederland “missies” in Mali heeft – 70% van de export van dit land is goud) .

   Doordat er steeds meer rente over rente moet worden betaald ZULLEN DE BELASTINGEN ALLEEN MAAR STIJGEN!! Er wordt door de politiek met moeilijke woorden gepraat over “belasting dit” en “belasting dat”. De bottom line is dat we steeds meer belastingen moeten betalen.
   Om dit te maskeren zijn de termen “privatisering” en “marktwerking” uitgevonden. Zaken als water, nutsvoorzieningen, zorgstelsel, “openbaar” vervoer, telefonie, post, afval, etc. zijn DOOR DE BELASTINGBETALER BETAALD EN DOOR DE STAAT IN DE AFGELOPEN DECENNIA VERKOCHT AAN DE HOOGSTBIEDENDE!

   Heeft dit bereikt wat men ervan verwacht, of moet je steeds meer betalen voor een steeds verder uithollend systeem? Kijk alleen al naar het zorgstelsel. Ik zie Hoogervorst in 2006 nog zeggen: “Iedereen gaat erop vooruit!.
   Nu ben je 10 jaar verder. en? Ben je er op vooruit gegaan? Ik niet. En met mij zéér veel mensen meer niet.

   Een “staatsbank” kan geld bijdrukken. Maar wanneer er niets tegenover staat is het net alsof iemand begint met wijn en er vervolgens alleen maar water bij blijft gieten. Wanneer dit niet ophoudt, waar eindig je mee? Juist. Dit is INFLATIE in een notendop.

   Een private bank heeft spaarders. Er wordt beweerd dat het geld van spaarders wordt gebruikt om schulden te betalen. Dus wanneer iemand een hypotheek neemt, rood staat, een credit card gebruikt, of een PL aan gaat, dan is dit door het geld van de spaarders gedekt. Dit is slechts ten dele waar. (Ongeveer 2%) De overige 98% moet je erbij denken. De moeilijke term hiervoor is “fractionele reserve”.

   DIT WERKT EXTRA INFLATIE ALLEEN MAAR IN DE HAND!

   Want wáár denk je dat de private banken naar toe gaan op het moment dat ZIJ geld nodig hebben? I rest my case here,

   Kortom: De Rothschild familie heeft het volledige monetaire stelsel WERELDWIJD in handen. ELK LAND dat NIET aan dit systeem meedoet wordt VOL-LE-DIG gedemoniseerd. In 2000 waren er nog zeven landen in de wereld die NIET in de tentakels van de Rothschilds waren, te weten: Iran, Irak, Syrië, Libië, Soedan, Mali en Noord-Korea. Van deze landen zijn er weliswaar nog maar 3 over (Syrië houdt als een gallisch dorpje, tegen alle verwachting in, stand tegen de Zionistische overmacht door de “druïde” Assad). Er zijn er echter in de afgelopen tijd een 3-tal bijgekomen. IJsland, Hongarije en…..(tromgeroffel…..) Rusland.

   I rest my second case here also…

   Fijne dag.

   0 likes
   • O nog één ding:

    De STAATSschuld omvat alleen de schuld die de Nederlandse regering en ministeries bij een Rothschild bank hebben. De tekorten van provincies en gemeenten van onder een COMMERCIËLE SCHULD (Dus bij de private banken!!!)

    Nu snap je meteen wat de 2e maskering van de overheid is. Stoot zoveel mogelijk activiteiten af naar provincies en gemeenten.. Op deze manier blijft het begrotingstekort “beperkt”.

    0 likes
 6. Een kaartenhuis? Met een beetje spanning is niks mis, kan ik in ieder geval mee leven.. Niet ideaal echter, maar nog enigsinds hanteerbaar.
  Het grote probleem is dat het kaartenhuis op z’n kop staat. Een basis van 3 kaarten, 6 daarboven, enz. En helemaal daar bovenop, op de wankele op z’n koppe piramide, staan wij met z’n allen al ruziënd met vingertjes wijzend dat huis verder te bouwen met kaarten die we lenen van de mensen die we overal de schuld van geven als we klaar zijn met elkaar beschuldigen.
  Afhankelijk van hoe hoog we gebouwd hebben, overleven we de val naar beneden. Instorten gaat t toch dus waarom niet wat opschudding veroorzaken waardoor het naar beneden tieft of zelfstandig naar beneden springen en het schip der perpetuele slavernij verlaten?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Kijk, zo ziet een echte politicus eruit. Maak kennis met Ivan Pernar

Kijk, zo ziet een echte politicus eruit. Maak kennis met Ivan Pernar

Ivan Pernar is sinds 2016 lid van ...

Tsjechische oud-president doorziet klimaat- en immigratiereligies en neemt stelling tegen gevestigde orde. Bekijk hier zijn lezing

Tsjechische oud-president doorziet klimaat- en immigratiereligies en neemt stelling tegen gevestigde orde. Bekijk hier zijn lezing

Begin deze maand verzorgde de wereldberoemde schrijver ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.