Homepagina » Binnenland » Kabinet in 2020: er is geen geld voor hoger zorgsalaris. Kabinet in 2021: 1 miljard euro voor sneltesten
test
Foto: Mark Rutte en Hugo de Jonge (Defensie CC0 1.0)

Kabinet in 2020: er is geen geld voor hoger zorgsalaris. Kabinet in 2021: 1 miljard euro voor sneltesten

Op 19 augustus 2020 zei premier Rutte in het debat over extra salarisverhoging voor de zorgmedewerkers: “Het gaat niet. We kunnen niet en-en doen. Alle salarissen extra laten stijgen en de economische crisis bestrijden.” Nederland kan het niet betalen, benadrukte Rutte.

Er gaat nu wel bijna een miljard naar sneltesten bij evenementen. Het geld wordt overgemaakt naar een stichting die losstaat van de overheid en die het geld naar eigen inzicht kan besteden. Het werk van de stichting, Open Nederland, moet ertoe leiden dat mensen die zijn getest binnenkort weer naar een museum, dierentuin of theater kunnen.

In strijd met de wet

De stichting wordt geleid door oud-militair Tom Middendorp en de opdracht die Open Nederland van de overheid heeft gekregen, is geheim. Net als de vaccindeals. De opdracht is overigens niet aanbesteed, wat in strijd is met de wet, schrijft Follow the Money.

“Voor maar liefst 925 miljoen euro wordt de nieuwe ‘testsamenleving’ ingericht. Er is in 1 jaar tijd geen 1 IC-bed bij gekomen of nieuw ziekenhuis gebouwd. Trusten mensen,” twittert Samira Tarrass. Simone Juffermans vraagt: “Hoeveel geld is er uitgegeven voor extra zorgpersoneel of meer bedden? Wat is er nog meer nodig om jullie te doen ontwaken?”

“Ministerie stort 925 miljoen voor entreetesten: in strijd met de wet, zonder toezicht, in een particuliere stichting. In een opmaat naar een volstrekt ongewenste samenleving waarin gezonde mensen en bedrijven onnodig op kosten worden gejaagd,” schrijft Kamerlid Wybren van Haga (FVD).

Antiburgerbeleid

“Hoelang pikken we dit antiburgerbeleid nog?” vraagt gezondheidswetenschapper Yvonne Simons zich af. “Het is wel ons geld, hè? Nu dragen we ongewild bij aan de testmaatschappij die we verafschuwen.”

Politicus Mick de Vlieger heeft een Wob-verzoek ingediend met betrekking tot de misstanden rond de aanbesteding. “Iemand moet het doen,” schrijft hij. “Ik en mijn team gaan dagelijks discutabele overheidsuitgaven bekijken en transparanter maken.”

4.8 65 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Nathalie Kauffman
Nathalie Kauffman
5 maanden geleden

Schandalig!!!

ProAsfalt
ProAsfalt
5 maanden geleden

Waarom geen salarisverhoging voor de zorg maar wel 1 miljard naar de onzinnige testen?

Simpel: oorlog voeren is nu eenmaal duur.

Chello
Chello
5 maanden geleden

Ongelooflijk

A.Wenners
A.Wenners
5 maanden geleden

Goede vraag voor de journalisten bij de persconferentie

x

Check Also

van meijeren

Gideon van Meijeren reageert op ‘ophef’ rond corona-uitspraken: ‘Steeds hetzelfde trucje’

Vijf Joodse organisaties willen dat Tweede Kamerfracties ...

van haga

Van Haga: ‘Wat ons betreft gaan de daders zo snel mogelijk naar de gevangenis’

De leugen regeert. Minister De Jonge misleidde ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

86
0
We lezen graag je reactie!x