Homepagina » Buitenland » De waarheid die ‘de media verborgen houden over Assads Syrië’
De waarheid die 'de media verborgen houden over Assads Syrië'

De waarheid die ‘de media verborgen houden over Assads Syrië’

Als een onderwerp regelmatig wordt besproken in het nieuws, waarbij steeds maar één kant van het verhaal wordt verteld door diverse nieuwsorganisaties, kunt u er zeker van zijn dat er ook een andere kant van het verhaal is die bewust niet wordt verteld.

Op deze manier wordt geprobeerd om de Nederlandse publieke opinie te manipuleren. De afgelopen vijf jaar heeft Syrië vaak het nieuws gehaald, veelal in een slecht daglicht. We leerden via de media Daesh kennen, we leerden een ‘slechte’ Assad kennen en we leerden dat onze ‘leiders’ niks van de geschiedenis geleerd hebben. Maar hoe hebben we Syrië leren kennen? Klopt het beeld wel dat de media geschetst hebben, en hoe is het leven in steden waar Assad nog steeds de macht heeft? In steden als Damascus hebben moslims, christenen, joden en alevieten onder Assad altijd vredig samengeleefd. De Syrische kerken behoren zelfs tot de oudste ter wereld. Wat vindt de Syrische bevolking ervan, en wat zien zij als de oplossing voor het conflict?

Tot 2010 waren de Romeinse ruïnes, kruistochtkastelen, Ottomaanse souks en mediterrane zandstranden van Syrië een enorme toeristische trekpleister en te vinden in internationale reismagazines. De beelden die we na 2010 te zien kregen zagen er heel anders uit: opgeblazen gebouwen, met puin bezaaide straten en rijen lichamen gewikkeld in lakens. Sinds het voorjaar van 2011 is Syrië het toneel van een grootschalige gewapende opstand tegen de Syrische overheid, die inmiddels is uitgemond in een burgeroorlog waarbij meerdere landen zijn betrokken. Het conflict heeft tot nu toe meer dan 250.000 doden geëist en bijna 4 miljoen mensen het land doen ontvluchten. Ook de slachtoffers van een chemische aanval op 21 augustus 2013 aan de rand van de hoofdstad Damascus kunnen niet meer vergeten worden. De media wezen direct naar president Assad alhoewel dit tot op heden nog steeds niet bewezen is. Het is een beetje hetzelfde verhaal als de massavernietigingswapens van Saddam die nooit gevonden werden, maar dan een ander land met een andere leider.

Vluchtelingen

Syrië heeft traditioneel gediend als toevluchtsoord voor ontheemden in de regio. De Syriërs hebben vluchtelingen uit de regio altijd met open armen ontvangen. Sinds 1948 kwamen verschillende golven van Palestijnen het land binnen, waar meer dan 400.000 Palestijnen vandaag de dag leven. Tijdens de oorlog in juli 2006 vluchtten ongeveer 100.000 Libanese burgers naar Syrië om op korte termijn onderdak te vinden. Syrië verwelkomt meerdere kleine golven Irakezen in de jaren 1930. Syrië sloot zijn grens met Irak in de nasleep van de Golfoorlog van 1991, maar die werd opnieuw geopend in 1997. In 1999 is de stroom van de Irakezen naar Syrië hervat, en tegen 2003 zijn naar schatting 250.000 Irakezen naar Syrië gevlucht. De Irakoorlog zorgde voor nog meer vluchtelingen die naar Syrië vertrokken. Velen van hen wonen er nog steeds.

Opstand

In 2011 ontstonden er demonstraties in Syrië. In navolging van de buurlanden gingen demonstranten de straat op, met de gedachte dat er een betere toekomst stond te wachten. Dat liep drastisch anders. Westerse landen bemoeiden zich met het conflict, en bewapenden de oppositie. Burgeroorlogen waren het gevolg. De tienduizenden Syriërs die demonstreerden tégen de overheid van Assad kregen volop de aandacht van internationale media. Maar tegelijk gingen ook honderdduizenden Syriërs de straat op om te laten zien dat ze juist achter president Assad stonden, waarvan de Nederlandse bevolking niets te zien kreeg. Syrische politieagenten die tegendemonstranten met harde hand neersloegen werden wel getoond in het nieuws. Waarom zij dit deden was niet belangrijk voor de media: de bevolking moest Assad immers zien als de slechterik, en dit was het perfecte moment om te framen. Nadat er vanuit de demonstranten geschoten werd op Syrische politieagenten, schoten de politieagenten terug. Meerdere agenten zijn doodgeschoten. Dit zou in Nederland niet veel anders aflopen. Hetzelfde verhaal gebeurde in Libië, waar achteraf bleek dat er leden van Al Qaida tussen de tegenstanders van Gaddafi meeliepen.

Niet veel later mondden de demonstraties in Syrië uit in een bloedige burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van de president. De tegenstanders worden zoals gewoonlijk gesteund door het Westen, maar dit keer ook door de Arabische landen en Turkije. Rusland daarentegen verleent militaire steun aan Assad. Russische straaljagers bombarderen alle groeperingen die tegen het Syrische leger vechten, waaronder Daesh. Zonder de Russische steun zou de overheid van Assad allang gevallen zijn, en zou Syrië er niet veel anders uitgezien hebben dan Libië of Irak. Inmiddels zijn bijna 50 groeperingen en landen bij de strijd betrokken.

‘Islamitische’ Staat

In 2013 leerde Nederland Daesh kennen, ook wel bekend als IS, ISIS of ISIL. De terroristische organisatie bestaat naar eigen zeggen sinds 1999 en stamt af van Al Qaida, een groep die gecreëerd is door de CIA. Daesh is een terroristische groepering die momenteel actief is in Syrië en Irak en wordt geleid door Abu Bakr al-Baghdadi. Na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog werd de groepering in 2013 voor het eerst onder de naam ISIS in Syrië actief. Sindsdien groeide de organisatie explosief waaruit duidelijk naar voren komt dat zij gefinancierd wordt door één of meerdere supermachten. Later bleek dat het geld vanuit zowel Arabische als westerse landen stroomde naar de organisatie, terwijl de logistieke steun via Turkije liep. Gelekte documenten op WikiLeaks onthullen dat de VS al in het begin wist dat deze groepering bestond, en het land liet ze ‘onder toeziend oog’ groter en machtiger worden. De Nederlandse bevolking leerde een terroristische organisatie kennen die de meest afschuwelijke gruwelijkheden in naam van de islam pleegt. Maar hoe islamitisch is deze terroristische organisatie eigenlijk? Aangezien de meeste slachtoffers van ‘ISIS’ moslims zijn, vinden wij het niet gepast om ze aan te duiden als ‘Islamitische Staat’. Ook als we naar andere feiten kijken, zien we er niet veel islam in voorkomen.

De slachtoffers van ISIS noemen deze terroristische organisatie Daesh, wat een afkorting is voor de Arabische naam ‘Dawlat Al-Islamiyah f’al-Irak wa Belad El-Sham’.

Daesh heeft zelf al aangegeven de naam Daesh te verafschuwen. Daesh is vergelijkbaar met een ander Arabisch woord – das – wat ‘vertrappen’ of ‘verpletteren’ betekent, dat dus de bron van hun afkeer zou kunnen zijn. Westerse media die nog steeds ‘ISIS’ of ‘IS’ gebruiken, geven de terroristen alleen maar hun zin. Wij staan aan de kant van de slachtoffers en blijven ze daarom Daesh noemen.

Rebellen

De oppositie wordt militair gesteund door de landen Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije, Israël, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Libië en Nederland. Ze wordt politiek gesteund door de NAVO, EU, Arabische LIGA en de GCC. Via de media is ons altijd verteld dat deze rebellen tegen Daesh vechten, maar klopt dat wel? Indien we een kaart van Syrië erbij pakken waarop te zien is wie waar de macht heeft, wordt duidelijk dat het Westen én deze rebellen een heel andere doel voor ogen hebben: namelijk president Assad afzetten.

Chemische aanval in Ghouta

De chemische aanval in Ghouta vond plaats op de vroege ochtend van 21 augustus 2013. Verschillende oppositie-gecontroleerde gebieden in de buitenwijken rond Damascus werden getroffen door raketten die het chemische middel sarin bevatten. Schattingen van het dodental lopen uiteen van tenminste 281 tot 1729. Het betrof de dodelijkste chemische aanval sinds de Iran-Irakoorlog. Wat opmerkelijk is aan dit verhaal, is dat de internationale media vanaf de eerste dag president Assad de schuld gaven van dit voorval. Tot op heden is daar nog geen bewijs van gevonden. Assad zelf ziet de beschuldigingen als ‘westerse propaganda’.

Drie dagen voor de aanval op 18 augustus kwamen inspecteurs van de VN-missie naar Syrië. Ze waren aanwezig op uitnodiging van de Syrische regering om onderzoek te doen naar eerder vermeend gebruik van chemische wapens. Zou president Assad nou werkelijk chemische wapens gebruiken, terwijl VN-inspecteurs op zijn uitnodiging in zijn land aanwezig zijn? Of zou het toch een valse vlag-aanval zijn geweest zoals de Russen beweren, om hiermee de president te demoniseren? Tot nu toe zijn er in ieder geval geen bewijzen gevonden die leiden naar de president.

Huidige situatie Syrië

De enige manier om erachter te komen hoe het is om onder president Assad te leven, is er zelf naartoe gaan. Frontline-journalist Martin Smith is één van de weinigen die het leven in Syrië tijdens de oorlog gefilmd heeft. Beelden spreken meer dan duizend woorden. Wij waren in ieder geval erg verrast na het zien van deze beelden:

Het wordt met de dag duidelijker dat er flink gelogen wordt in de media om zo de bevolking op het verkeerde been te zetten, zodat we dit soort oorlogen steunen. We zijn er massaal ingetrapt tijdens de oorlog in Irak en de Libië-invasie. Achteraf werd pas duidelijk dat er gretig gebruik is gemaakt van propaganda en leugens, en dat desbetreffende landen beter af waren zonder inmenging van het Westen. Laten wij ons ook dit keer meeslepen in deze info-war, of kijken we nu wel verder dan onze neus lang is?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op De Stille Waarheid.



Vond je deze informatie waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Goed artikel, er word steeds dezelfde strategie gebruikt om regimes omver te werpen, valse flags, eenzijdige media leugens(propaganda) om de simpele massa achter je corrupte ideeën te krijgen. De meeste Nederlanders denken ook echt dat de media onafhankelijk is, terwijl die in werkelijkheid in de zak van oa de Rothschilds zit. Persbureau Reuters wel te verstaan, alles met maar 1 einddoel in het vooruitzicht, Total World Domination! a New World Order! Syrië is 1 van de laatste soevereine landen, Het is toch allemaal zo duidelijk. Waarom kunnen zo weinig mensen tegenwoordig nog logisch nadenken?

  19 likes
 2. “Op deze manier wordt geprobeerd om de Nederlandse publieke opinie te manipuleren.”
  Ik denk dat de meerderheid van de Nederlanders dit soort mindcontrol-games zo langzaam wel doorziet….
  Das war mal…

  8 likes
  • Mensen zien het allang, maar willen het niet zien. Het is voor hun makkelijker om de dwalingen en fouten, zelfs in grote hoeveelheden, te negeren dan om door te laten dringen dat de wereld niet meer zo rooskleurig is aan deze zijde van de Media muur als dat ze dachten.

   7 likes
 3. in antwoord op de vraag; nee, USA en bondgenoten zullen domweg dezelfde kant op kijken.
  Het lot is al bepaald en is dat niet linksom dan maar rechtsom en desnoods er dwars doorheen.

  0 likes
 4. Gister was er op Belgie / CANVAS wel een heel erge martel getuige aan het woord over voor Assad martelenden .. terzake of nieuws ..

  0 likes
  • Dat zal er zeker gebeuren, maar ach waar eigenlijk niet?
   Ook de VS maakt zich er regelmatig schuldig aan, en dan heb ik het nog niet eens over Saoedi Arabië waar onze koning gezellig koffie gaat drinken.

   3 likes
  • Duidelijk een suggestief verhaal van een Engelse tegenstander en VS maatje

   Dus een onderschrijving van dit hele verhaal en een goed voorbeeld van westerse propaganda.
   “Iets” suggereren maar niets durven zeggen. Hoe hypocriet

   3 likes
 5. De joden krijgen altijd de schuld. Zo zijn de mensen beschuldigen en beschuldigen. De leugen regeert steeds meer over de wereld.

  1 likes
 6. Ik heb mij altijd afgevraagd waarom een volk eerst weg gaat uit het Twee Stromenland, Egypte wordt uitgetrapt. Hun versie is natuurlijk anders. Dan 40 jaar rondzwerft door de woestijn, neerstrijkt in Palestina en met iedere stam ruzie maakt. Vervolgens door de Romeinen wordt verjaagd. Diverse holocausten. En dan zie ik in Frankrijk in Pesenas, dat 500 jaar geleden meer dan 10.000 Joden zijn afgeslacht. In 1937 wilde de Groot Moefti van Palestina niet de Duitse Joden toelaten, daar hij problemen voorzag. De man had een voorbeeldige visie. Je vraagt je dan toen werkelijk, waarom MEN die mensen “altijd moet hebben”. Zou dat iets te maken kunnen hebben met je eigen arrogantie en jezelf beschouwen als “Uitverkoren” Dat op zich plaatst je al buiten de samenleving. Ook nu weer. Het CIDI is in alle staten nu de schrijver Irving, die verketterd wordt als anti-semiet en dan ben je al snel, een lezing gaat geven in NL. De Anti-Duitse propagandamachine werkt op volle toeren – zoals als elk jaar – tegen de 4 mei periode. En wij lekker bombarderen in Syrië en Irak. Ik schaam mij. Wat eens een vooraanstaand volk was van handwerkmensen, kunstenaars, politieke dieren, natuurkundigen is nu een volk geworden van Koelies en nalopers van de US. Maxima had gelijk. Er bestaat geen NL nationaliteit. De Verdeel- en Heerspolitiek heeft prima gewerkt en uiteraard geregisseerd vanuit Jeruzalem III, t.w. de Grachtengordel, Amsterdam-Zuid/Buitenveldert en Amstelveen. Jeruzalem II is New York. Jeruzalem I spreekt voor zich. Jeruzalem IV is in de maak t.w. Frankfurt. Sjalom

  0 likes
 7. Iemand in Syrie geleeft ? Ik wel ! En Assad junior is naar mijn mening even erg als Assad senior; en dat was geen lieverdje ! Duldde absoluut geen tegenstand !
  Ik denk dat beide partijen, voor en tegen, niet precies het fijne ervan weten. Net zo min als ik. De waarheid ligt altijd in het midden. Maar Assad junior vertrouwen ? Voor geen meter !!!
  Ik wil alleen de mensen die het volhouden in Syrie te leven heel veel sterkte wensen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Regering maakte onderzoek naar oorzaak MH17-ramp bewust kapot. Hoe dit politieke spel gespeeld wordt over de ruggen van de nabestaanden

Regering maakte onderzoek naar oorzaak MH17-ramp bewust kapot. Hoe dit politieke spel gespeeld wordt over de ruggen van de nabestaanden

Het proces over de MH17 wordt een ...

Militaire operatie tegen IS-leider al-Baghdadi was een 'toneelstuk'. Syrische president vertelt zijn kant van het verhaal

Militaire operatie tegen IS-leider al-Baghdadi was een ‘toneelstuk’. Syrische president vertelt zijn kant van het verhaal

De Amerikaanse militaire operatie waarbij IS-leider Abu ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 5 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.