Mens en Dier

Kamerbestuur trekt vreemde conclusie uit onderzoeksrapport over Arib: ‘Klopt niet’

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!

Deze week heeft het presidium van de Tweede Kamer de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar het Kamervoorzitterschap van Khadija Arib. Het Kamerbestuur concludeert dat de oud-voorzitter zich schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van ‘een onveilige werkomgeving’.

Het bestuur baseert zich op de samenvatting van het onderzoeksrapport van bureau Hoffmann. Eind september vorig jaar gaf het presidium opdracht voor het instellen van een onafhankelijk extern onderzoek naar het functioneren van Arib.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Zelf noemt ze het onderzoek tegen haar ‘een uiting van achterbakse politiek’. Het is ingesteld om haar als persoon te beschadigen, stelt ze in een verklaring. “De anonieme beschuldigingen zijn instrumenten geworden om gekozen volksvertegenwoordigers politiek uit te schakelen of het werk onmogelijk te maken.”

Er is iets opmerkelijks aan de hand

Er kwamen veel kritische reacties op het rapport. “Wat een flutrapport over oud-voorzitter Arib. Stemverheffing, emotioneel lijden, wat een slap geleuter. Ze is gewoon geslachtofferd door Bergkamp en het presidium. Schandelijk,” reageerde PVV-leider Geert Wilders.

‘Emotioneel onder geleden’ nog wel. Heel goed dat Arib geen excuses maakt en het beestje bij de naam noemt: achterbakse politiek, aldus jurist Sietske Bergsma.

“Begrijp ik het goed dat Khadija Arib weg moest omdat ze wel eens haar stem verhief? Althans, op basis van 10 anonieme klachten? Het landsbestuur moet niet bestaan uit watjes. Dit raakt kant noch wal en het presidium moet zich doodschamen,” vindt auteur en spreker Hans van Tellingen.

“Stilte over de miserabele ambtelijke statuur van stiekeme klikspanen. Geen bedenkingen over niet-verifieerbare klachten. Let wel: een anoniem dossier tegen een boef belandt in de prullenmand!” merkt strafpleiter Theo Hiddema op.

Er is iets opmerkelijks aan de hand. Auteur Fred van ’t Ent las met open mond over de zogenaamde ‘onveilige werksituatie’ door Arib. “Het bizarre is: het onderzoeksrapport van bureau Hoffmann zelf trekt die conclusie helemaal niet! De enige die deze conclusie wél trekt, is het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onder leiding van Kamervoorzitter Vera Bergkamp,” merkt hij op.

Deze conclusie is op geen enkele wijze verdedigbaar

Hoffmann sprak met 19 personen. Uit de gesprekken maken de onderzoekers op dat Arib zich structureel bemoeide met de ambtelijke organisatie. Volgens 10 mensen sprak zij hen ‘rechtstreeks’ en ‘soms met stemverheffing’ aan. Negen mensen zeiden hier emotioneel onder te hebben geleden.

Vervolgens staat in het onderzoeksrapport van Hoffmann letterlijk dit: “Vijftien van de negentien hebben ook een positief oordeel over Arib. “Hoewel het strikt genomen buiten de orde van het feitenonderzoek valt, verdient het vermelding dat vijftien gesprekspartners verklaarden dat zij de voormalig Voorzitter als een zeer bekwame Kamervoorzitter hebben ervaren, die op momenten attent en betrokken was”, schrijven de onderzoekers.”

Van ’t Ent: “Als 15 van de 19 letterlijk zeggen dat iemand ‘zeer bekwaam is’, hoe kan dan in hemelsnaam de eindconclusie zijn dat iemand dus een onveilige werksituatie heeft veroorzaakt? Deze conclusie klopt niet. Deze conclusie is zelfs op geen enkele wijze verdedigbaar.”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.9 163 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

82 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ex Politicus
Ex Politicus
8 maanden geleden

Raar. Waarom willen ze Arib eigenlijk een oor aannaaien?

ik snap het niet

Poesie maaauw
Poesie maaauw
8 maanden geleden

Wat een kleuterklas

Anne
Anne
8 maanden geleden

Nu dan maar eens een onderzoek naar het functioneren van Vera Bergkamp, want ik zit weliswaar niet in de kamer, maar voel me emotioneel wel voortdurend aangevallen door haar dictatoriale, hoogmoedige en kleinerende gedrag

Joshua
Joshua
8 maanden geleden

Lijkt me mooi wanneer er een vergelijkbaar onderzoek wordt gedaan naar madam Bergkamp. Als je bij dit onderzoek de “juiste” snaren raakt (in dit geval de mensen die op zeeeer ondemocratische wijze de mond gesnoerd is door Bergkamp) dan is het finaal exit voor haar. Gelukkig verdwijnt ze met een paar weken van dit plekje in de tweede kamer.

Back to top button
82
0
We lezen graag je reactie!x