Gezondheid

“Kankerscreening heeft nog nooit levens gered en leidt tot overdiagnose en overbehandeling”

Help door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Screening op kanker heeft nog nooit levens gered. Dat stellen wetenschappers in het toonaangevende tijdschrift BMJ. Sterker nog: je hebt door kankerscreening meer kans om te overlijden.

De bewering dat kankerscreening wel levens redt berust op cijfers die wijzen op ziektespecifieke reductie in mortaliteit, maar niet op een vermindering van de totale mortaliteit. Juist dat laatste is niet bewezen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/09/banner8.png
Overdiagnose en overbehandeling

Dat komt deels doordat de ziektespecifieke sterftevermindering teniet wordt gedaan door extra sterfte als gevolg van overdiagnose en overbehandeling, met alle ongewenste gevolgen van dien. De onderzoekers wijzen erop dat mannen met prostaatkanker worden overgediagnosticeerd en overbehandeld en in een aantal gevallen stierven aan de complicaties daarvan.

Er worden ieder jaar maar liefst 200.000 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker. In de afgelopen decennia zijn miljoenen prostaten weggehaald of bestraald. Veel van die mannen waren gediagnosticeerd met HGPIN, een soort voorloper van prostaatkanker, maar in 2013 maakte het Amerikaanse nationale kankerinstituut bekend dat HGPIN goedaardig is.

De onderzoekers leggen uit dat liefst 75 procent van de screenings op prostaatkanker fout-positieve uitkomsten geven. Het volk is aangepraat dat kankerscreening levens redt, hoewel daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor is.

Misleidend

Ieder jaar worden vele tienduizenden vrouwen onterecht gediagnosticeerd met borstkanker. Een studie uit 2012 laat zien dat in 30 jaar tijd 1,3 miljoen vrouwen zijn gediagnosticeerd met pre-invasief carcinoom, een voorstadium van een carcinoom. Ze ondergingen chemotherapie of lieten hun borst(en) verwijderen.

Ironisch genoeg dachten veel van deze vrouwen dat hun leven gered was door de screening en behandeling. In werkelijkheid werd de schade niet veroorzaakt door de ‘kanker’, maar door de psychologische en fysieke effecten als gevolg van de diagnose en behandeling.

Veel schade, pijn en lijden kan worden voorkomen als men beseft dat het terugdringen van het risico op kanker niet noodzakelijkerwijs leidt tot een vermindering van de mortaliteit. Je kunt rustig stellen dat alle campagnes of programma’s die gericht zijn op het ‘redden van levens’ of het ‘terugdringen van het aantal sterfgevallen’ als gevolg van kanker misleidend zijn.

Onzekerheid overheerst

Toen Angelina Jolie een dubbele mastectomie onderging om ‘haar kans op borstkanker flink te verkleinen’, volgden tienduizenden vrouwen haar voorbeeld. Dat terwijl de nieuwe studie in BMJ laat zien dat het weghalen van gezonde lichaamsdelen om ziektespecifieke mortaliteit te voorkomen geen invloed heeft op het risico om te overlijden.

Vorig jaar kwamen onderzoekers in het International Journal of Epidemiology ook al tot de conclusie dat geen enkele meta-analyse heeft aangetoond dat de totale mortaliteit door een onderzochte screeningsmethode verminderde.

Volgens hoofdonderzoeker Vinay Prasad moet het volk duidelijk worden gemaakt dat onzekerheid over de voor- en nadelen van kankerscreening overheerst.

[GreenMedInfo, Medisch Contact]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

De Kanker Industrie is een Scam! Het volk betaald het onderzoek, terwijl er alleen maar meer kanker bij komt! Volgens mij zit er een patroon in: Meer geld voor kanker onderzoek = meer kanker.
Doe mij maar German New Medicine of 1 van de andere tientallen zeer goedkope alternatieve behandelingen.

Guy Cretnik
Guy Cretnik
8 jaren geleden

Kanker wordt niet behandelt om te genezen, maar juist om te doden. Van 2000 tot 2015 zijn er reeds 16.000.000 mensen in de V.S. vermoord met chemotherapie. Het is een mes wat aan twee kanten snijdt, ten eerste om de wereldbevolking te reduceren en ten tweede om een pak geld te verdienen. Men zegt wel eens, ja, maar zie al die mensen die zogezegd ‘ genezen’ zijn na chemo en bestraling. Wel, dat is heel simpel die mensen hadden in eerste plaats helemaal geen kanker. Zo mogen al blij zijn dat ze de ‘behandeling’ overleefd hebben.

Orlando
Orlando
8 jaren geleden
Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x