Screening op kanker heeft nog nooit levens gered. Dat stellen wetenschappers in het toonaangevende tijdschrift BMJ. Sterker nog: je hebt door kankerscreening meer kans om te overlijden.
De bewering dat kankerscreening wel levens redt berust op cijfers die wijzen op ziektespecifieke reductie in mortaliteit, maar niet op een vermindering van de totale mortaliteit. Juist dat laatste is niet bewezen.
Overdiagnose en overbehandeling
Dat komt deels doordat de ziektespecifieke sterftevermindering teniet wordt gedaan door extra sterfte als gevolg van overdiagnose en overbehandeling, met alle ongewenste gevolgen van dien. De onderzoekers wijzen erop dat mannen met prostaatkanker worden overgediagnosticeerd en overbehandeld en in een aantal gevallen stierven aan de complicaties daarvan.
Er worden ieder jaar maar liefst 200.000 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker. In de afgelopen decennia zijn miljoenen prostaten weggehaald of bestraald. Veel van die mannen waren gediagnosticeerd met HGPIN, een soort voorloper van prostaatkanker, maar in 2013 maakte het Amerikaanse nationale kankerinstituut bekend dat HGPIN goedaardig is.
De onderzoekers leggen uit dat liefst 75 procent van de screenings op prostaatkanker fout-positieve uitkomsten geven. Het volk is aangepraat dat kankerscreening levens redt, hoewel daar geen wetenschappelijke onderbouwing voor is.
Misleidend
Ieder jaar worden vele tienduizenden vrouwen onterecht gediagnosticeerd met borstkanker. Een studie uit 2012 laat zien dat in 30 jaar tijd 1,3 miljoen vrouwen zijn gediagnosticeerd met pre-invasief carcinoom, een voorstadium van een carcinoom. Ze ondergingen chemotherapie of lieten hun borst(en) verwijderen.
Ironisch genoeg dachten veel van deze vrouwen dat hun leven gered was door de screening en behandeling. In werkelijkheid werd de schade niet veroorzaakt door de ‘kanker’, maar door de psychologische en fysieke effecten als gevolg van de diagnose en behandeling.
Veel schade, pijn en lijden kan worden voorkomen als men beseft dat het terugdringen van het risico op kanker niet noodzakelijkerwijs leidt tot een vermindering van de mortaliteit. Je kunt rustig stellen dat alle campagnes of programma’s die gericht zijn op het ‘redden van levens’ of het ‘terugdringen van het aantal sterfgevallen’ als gevolg van kanker misleidend zijn.
Onzekerheid overheerst
Toen Angelina Jolie een dubbele mastectomie onderging om ‘haar kans op borstkanker flink te verkleinen’, volgden tienduizenden vrouwen haar voorbeeld. Dat terwijl de nieuwe studie in BMJ laat zien dat het weghalen van gezonde lichaamsdelen om ziektespecifieke mortaliteit te voorkomen geen invloed heeft op het risico om te overlijden.
Vorig jaar kwamen onderzoekers in het International Journal of Epidemiology ook al tot de conclusie dat geen enkele meta-analyse heeft aangetoond dat de totale mortaliteit door een onderzochte screeningsmethode verminderde.
Volgens hoofdonderzoeker Vinay Prasad moet het volk duidelijk worden gemaakt dat onzekerheid over de voor- en nadelen van kankerscreening overheerst.
[GreenMedInfo, Medisch Contact]
UFO’s hebben ‘hier al een impact gehad’ en nu komt er een hoorzitting: ‘Tot bodem uitzoeken’
‘Schok!’ Boegbeeld corona-aanpak pleegt zelfmoord
Materiaal gemaakt van aarde kan warmte omzetten in elektriciteit
Heeft jouw huisdier een beschermengel?
Ondertussen in Iran: 6 meter (!) sneeuw (en nog veel meer)
Overwinning: schooldistrict schaft mondkapjesplicht af nadat 8-jarig meisje zegt dat bestuur in de cel hoort
Premier Rutte en minister De Jonge ‘zijn staatsgevaarlijke verraders’
‘Buitengewoon verontrustend’ onderzoek coronaprikken: ‘Niet de vraag of, maar wanneer er tribunalen komen’
Dolfijnen stappen steeds meer over op vegetarisch dieet