Buitenland

De kern van het Europese systeem is door en door verrot. Dit is wat je niet kreeg te zien over het Griekse schuldendrama

Help mee door deze info met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis vertelt in Volwassenen onder elkaar: Mijn gevecht met het Europese establishment het verhaal van zijn politieke periode.

Wat we zagen van zijn onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis met de Europese Commissie, het IMF en de Europese Bank waren al intens.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Wat we niet te zien kregen waren de dreigementen, verborgen agenda’s, chantage, en het verraad.

Brute klassenstrijd

Varoufakis onthult hoe de macht werkelijk wordt uitgespeeld in Europa en dat de kern van het Europese systeem door en door verrot is.

“Toen alle illusies na de financiële crisis van 2008 en de eurocrisis die erop volgden verloren gingen, verloor het diepe establishment van Europa alle zelfbeheersing,” schrijft Varoufakis.

“Ik heb van dichtbij iets mogen meemaken wat ik alleen kan omschrijven als een brute klassenstrijd tegen de zwakken waarbij de heersende klasse op schandalige wijze werd bevoordeeld,” voegt hij toe.

Schandalig hoge salarissen

De oud-minister vertelt over de schandalig hoge salarissen die medewerkers van het Helleens Financieel Stabiliteitsfonds kregen, dat was opgericht in het kader van het IMF-programma voor Griekenland.

De kern van het Europese systeem is door en door verrot. Dit is wat je niet kreeg te zien over de Griekse schuldencrisisVaroufakis kondigde aan de salarissen van deze lieden fors te verlagen.

De trojka nam hem dat niet in dank af. Sterker nog: herhaaldelijk werd geëist dat hij die beslissing zou terugdraaien.

Ongewettigde macht

Waarom? Omdat deze salarissen werden betaald aan functionarissen die de trojka als hun eigen mensen beschouwde.

Nadat Varoufakis het ministerie had verlaten, werden die salarissen gelijk flink verhoogd.

“Dit gebeurt er wanneer mensen met een ongewettigde macht hun legitimiteit en zelfvertrouwen verliezen: dan komt hun kwade kant naar boven,” legt hij uit.

Oorlog tegen de Europese democratie

“Het establishment greep naar karaktermoord en strafmaatregelen waarvan ze heel goed wisten dat die tot armoede en beperking van vrijheid zouden leiden,” vervolgt hij.

Overal in Europa staat de democratie op het spel, betoogde hij tijdens een politieke bijeenkomst in de zomer van 2015 op het Franse platteland.

“Griekenland is het strijdtoneel waarop een oorlog tegen de Europese democratie wordt uitgeprobeerd,” zei hij.

“Griekenland was nooit werkelijk waar het de trojka en hun knechtjes om begonnen was,” voegde hij toe. “U bent altijd het uiteindelijke doelwit geweest.”

Enige praktische alternatief

De enige praktische manier om ons te verzetten tegen het diepe establishment is een pan-Europese, democratische en humanistische beweging, stelt hij.

Die beweging heeft de naam DiEM25 gekregen. “Ons beleid van constructieve ongehoorzaamheid binnen de EU, dat we tegelijk in en tegen dit onvrije en antidemocratische Europa zijn, is het enige praktische alternatief voor de dystopie die zich ontvouwt terwijl Europa uiteenvalt.”

[MO]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
weg met ons
weg met ons
6 jaren geleden

De EU is een neo-nazi project en is de oprichting ervan mede te danken aan prins Bernhard die naast alles wat los en vast neu*te nog tijd vond zich tot het uiterste in te spannen voor het tot stand komen van een nazi EU. Verder mag duidelijk zijn dat één centrale EU maffiabank beter is te delegeren voor de Rothschilds dan vele op zich staande banken. De EU macht ligt zodoende of uiteindelijk bij de Rothschilds. De politici zijn een wassen neus geworden en slechts uitvoerders en puppets van de Rothschilds en hun aanverwante pseudo jiddische sekteleden.

De oplossing tegen dit onmenselijk gezwel zou zijn te komen tot eensgezindheid en van daaruit een boycotactie starten. Bijv. beginnen met één dag stoppen met werken en zover opvoeren dat de elite realiseert machteloos dat ze machteloos is geworden. Helaas ontbreekt het ons aan eensgezindheid, daar zorgt de elite wel voor door verdeeldheid te zaaien en mensen dom en kort aan de riem te houden. Op zich heeft de elite het erg makkelijk met het slachtvee, want dommer en simpeler vee dan Nederlanders moet nog geboren worden.

koloth
koloth
6 jaren geleden

Uit die EU dat is de enigste oplossing, maar dat wil de meerderheid van de stemmers niet dusss…
dan houdt het op.

Christgalactic
Christgalactic
6 jaren geleden

De EU heeft nazitische wortels; IG Farben ligt aan het fundament. En als je weet dat Nazi- Luitenant Walter Hallstein de eerste voorzitter van de Europese Commissie was … Nazi praktijken dus!
Loslaten is de enige uitweg van dergelijke organisaties!

Namaste

War on Error
War on Error
6 jaren geleden

Eigenlijk heeft gezond nationalisme de EU gered van doorgaan op de fascistische weg.
Dwergeconomie Griekenland doet er voor het grote geheel niet zoveel toe.
De Trojka zette vervolgens Italië het mes op de keel. De 4de economie van de EU. Founding father ook. Het zou m.n. Duitsland (en Fr.) in de val hebben meegetrokken. Duitslands succes bestaat bij de schuldenberg van de afzetlanden.
Italië land verzette zich – met succes – tegen de zekere sloop dmnv. versoberingen cq. verregaande uitverkoop van nutsbedrijven, bodemschatten – alles van waarde.

Daarom ook dat het politbureau van de EUSSR de aanval heeft geopend op alle sporen van nationaal besef, tevens gaat de vrijheid van meningsuiting door het riool, het is makkelijker repressie uit te oefenen wanneer alle dissidenten monddood zijn gemaakt:
https://edri.org/leaked-document-eu-presidency-calls-for-massive-internet-filtering/

Deze manier van oorlogvoeren, daar helpt geen aantal JSF’s, fregratten, e.d. teg
eten we effectieve waakzaamheid, afschrikking en defensie tegen opbouwen.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x