Mens en Dier

Kersvers FVD-Kamerlid Ralf Dekker leest Jan Paternotte de les over natuurbescherming: ‘Gewoon onjuist’

Help anderen door dit met jouw vrienden op je social media te delen!

Tijdens het stikstofdebat confronteerde het kersverse FVD-Kamerlid Ralf Dekker D66-fractievoorzitter Jan Paternotte met diens uitspraken over natuurbescherming door stikstofbeleid.

“Mijn beeld was dat het meer natuurregie is, omdat stikstof in heel veel gevallen juist werkt als meststof en juist zorgt voor extra natuur, alleen niet de natuur die we misschien als regisseurs van Nederland zouden willen. Is hij dat met me eens?” vroeg Dekker.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

“Ja, stikstof is een stof die je soms ook nodig hebt. Je moet ook helemaal niet nul stikstof hebben, maar we hebben nu veel te veel. De bodem verzuurt daardoor. Dat is al heel lang aan de gang en dat zien we in de natuur in Nederland,” beweerde Paternotte.

(Video verwijderd? Klik hier...)

Bemestende functie

“Ik heb toch andere berichten vernomen. Onlangs was er bijvoorbeeld een uitgebreid bericht over een natuurbeheerder in Groesbeek, die als gevolg van de stikstofdepositie juist extra moest maaien, omdat er te veel bosvorming was. Ik stel vast dat er wel degelijk een bemestende functie van stikstof is. Dan ontstaat alleen niet altijd de natuur die wij zouden willen, wij als regisseurs van de Nederlandse natuur, maar dat is in mijn ogen toch een ander verhaal dan natuurbescherming,” reageerde het FVD-Kamerlid.

“Als gevolg van die verzuring sterven er diersoorten en plantensoorten. Die redden het dan niet meer. De biodiversiteit neemt enorm af, maar sommige doen het ook uitstekend. Brandnetels gedijen bijvoorbeeld geweldig in die verzuurde grond. Bramenstruiken ook,” zei Paternotte.

Dekker vulde aan: “En ook bijvoorbeeld essen, een hele mooie boomsoort. Daar komen fantastische bossen van.”

Dat vind ik jammer

“Ik wilde aangeven dat het in mijn overtuiging nogal beperkt is om de stikstofdepositie als oorzaak van natuurvernietiging te zien. Het is hooguit natuurverandering. Het arm houden van gronden lukt dan niet goed, want als er stikstof opkomt, gaat de heide verloren. Dan gaan er namelijk meer planten groeien en wordt de heide dus ook weggedrukt. Dat herken ik wel, maar het beeld dat het natuurvernietiging zou zijn, is voor mijn gevoel gewoon onjuist. Dat vind ik jammer,” lichtte Dekker toe.

Paternotte ging vervolgens van de hak op de tak: “Broeikasgas is inderdaad niet de oorzaak van natuur- en klimaatvernietiging, maar wel van klimaatverandering, die leidt tot een enorm snelle opwarming van de aarde. We zien deze zomer in het hele noordelijk halfrond wat voor gigantische problemen dat oplevert. Ik vind het ontzettend verfrissend dat het nieuwe Kamerlid van Forum voor Democratie in ieder geval erkent dat stikstof wel een werking heeft, want ten aanzien van CO2 wordt dat door uw voorganger vaak totaal ontkend.”

“CO2 vind ik iets anders dan stikstof,” aldus Dekker. “Maar over CO2 komen we nog te spreken, denk ik.”

4.9 130 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

123 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Ron
Ron
1 jaar geleden

Paternotte ging vervolgens van de hak op de tak: “Broeikasgas is inderdaad niet de oorzaak van natuur- en klimaatvernietiging, maar wel van klimaatverandering, die leidt tot een enorm snelle opwarming van de aarde. DAT IS DUS EEN LEUGEN. Klimaatverandering is door de wisselwerking van zon en aarde en dat zie je OP ALLE PLANETEN.
https://www.youtube.com/user/Suspicious0bservers
https://www.youtube.com/channel/UCjBe55XpYzc0HzkK-8lgQtA
Natuurlijk past het niet in het kraampje van de experten die enkel tappen uit een dogmatische op niets gebaseerde wetenschappelijke religie. Stikstof en CO2 zijn levensnoodzakelijk voor planten en GROEN wil deze natuur zo snel als mogelijk kapot.
Neem hun klimaat statistieken en reken eens 6 maanden terug of waag het tien jaar terug. Geen punt of komma klopt daarvan.

Rob Bentvelzen
Rob Bentvelzen
1 jaar geleden

Nieuws voor paternotte: Er bestaat ook een rechtstreeks verband tussen grondwaterstand en oppervlaktetemperatuur.
Verdroging leidt tot een hogere oppervlaktetemperatuur.
Even verbinden: We zorgen dat driekwart van het regenwater binnen 24 uur in de noordzee ligt en de meeste meetstations staan….? jawel aan de oppervlakte, op 1 meter om precies te zijn.

Janosch
Janosch
1 jaar geleden

Eindelijk een frisse wind in die verstik(stof)ende discussie. Ik gebruik brandnetels al tijden om mijn groenteplanten mee te “bemesten”. Daar groeien ze goed op….

Underground
Underground
1 jaar geleden

In heel veel kamer leden, zie je het bange jongetje of meisje van vroeger. Ze denken overal verstand van te hebben, terwijl ze er eigenlijk alleen maar bij willen horen. En denken dat ze nu meer zijn, dan de rest van de Nederlanders, omdat zij denken dat alles van hun afhangt. Maar ook zij komen zich zelf tegen. Wacht maar, en dat wachten gaat niet lang meer duren. Ze worden momenteel uit gekotst. Bange mensjes.

Back to top button
123
0
We lezen graag je reactie!x