Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans (VVD) wordt op sociale media snoeihard aangepakt. Ze slingerde vrijdag een bizarre tweet de wereld in: “Koolstofverwijdering helpt om broeikasgassen te verminderen en biedt kansen voor innovatie en onze economie.”
Haar ministerie schreef daarnaast: “Het kabinet zet vol in op koolstofverwijdering. Dat is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan en het biedt kansen voor de economie.”
De tweet van Hermans werd in vijf dagen tijd slechts 28 keer geliket. Tegelijkertijd werd ze bedolven onder kritiek: bijna 1000 vrijwel uitsluitend negatieve reacties.
Koolstofverwijdering helpt om broeikasgassen te verminderen en biedt kansen voor innovatie en onze economie. Met dit plan geven we richting en zetten we een duidelijke ambitie neer. https://t.co/anBVHyOD1v
— Sophie Hermans (@MinisterKGG) March 14, 2025
Zonder koolstof bestaan we niet
Geograaf Hans van Tellingen adviseert de minister groep 8 nog eens over te doen. “Daarin […] hoorde ik voor het eerst over fotosynthese. Fantastisch spul, dat koolstof. Zonder CO2 geen leven. Het is geen gif. Het is een onmisbaar levenselixer.”
“Als deze beschaving ooit nog eens wordt opgegraven, en ze ontcijferen de krankzinnigheid van nu, ontstaat er onenigheid onder archeologen. Dit geloven ze niet. Het tijdperk zal worden gekenmerkt als doldwaze periode,” voorziet Wob-onderzoeker Cees van den Bos.
“Zou ze weten dat het lichaam voor 18 procent uit koolstof bestaat?” vraagt statisticus Herman Steigstra. “Dus zonder koolstof bestaan we niet.”
“Met 8 miljard mensen loopt er dus 120 miljard kilo koolstof op onze aarde rond. Dat zijn alleen al de mensen. Dan heb je nog apen, haringen, bomen, nog even doorgaan? Gaan we dit innovatief verwijderen?”
Ongekende tsunami
Het kabinet houdt rekening met een jaarlijkse bijdrage van 20 tot 25 megaton koolstofverwijdering per jaar in Nederland tussen 2040 en 2050. Opgevangen koolstof wordt opgeslagen onder de grond, bijvoorbeeld in lege gasvelden.
Om de doelstellingen te realiseren, moeten er dagelijks 10 volgeladen tankerschepen met CO2 uitvaren, becijferde Steigstra. Daarvoor is een speciale haven nodig. Dan hebben we zo’n 20 grote tankerschepen nodig. Die kosten rond de 100 miljoen euro per stuk. We praten al met al dus over een project van vele miljarden met een onduidelijke opbrengst.
“Dan is er natuurlijk het risico dat de bodem van de Noordzee die druk niet kan weerstaan. Een ongekende tsunami zal ons lot zijn. Die van 2004 verbleekt erbij,” waarschuwt Steigstra.
Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.
Gezichtsscans gekoppeld aan corona QR-codes? ‘Nederland glijdt steeds sneller af naar China-achtige controlestaat’
Deze bizarre ruimtesteen bevat iets wat nergens anders in ons zonnestelsel wordt gevonden
Oproep aan minister van VWS Agema: onderzoek de gevolgen van dit massale medische experiment
Kijk: Protest in Italiaans parlement tegen coronapas, chaos breekt uit
Vicepresident Raad van State Thom de Graaf (D66): ‘Democratie is iets heel anders dan: de meerderheid bepaalt’
Je moet heel goed kunnen liegen, dat hoort erbij. Zo draaien politici de burgers een rad voor ogen
Het is een wereldwijd fenomeen: ‘Overheid betaalt grif voor ‘coronadoden’, ook in Nederland’
Zoon van WEF-oprichter heeft slecht nieuws voor de wereldbevolking
Professor: “Stop met vaccinatie tegen baarmoederhalskanker, politici worden omgekocht”