Homepagina » Binnenland » Klokkenluiders steeds verder in het gedrang
Klokkenluiders steeds verder in gedrang

Klokkenluiders steeds verder in het gedrang

Het Advies- en Verwijspunt Klokkenluiders is maandag geïnstalleerd door demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies. De commissie moet klokkenluiders doorsturen naar de juiste onderzoeksinstantie.

In een brief aan Spies verzet de stichting Expertgroep Klokkenluiders zich heftig tegen de minister.

Ook oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven is kritisch over het adviespunt. Hij noemde als belangrijkste bezwaar dat het adviespunt alleen doorverwijst en niet zelf onderzoekt.

Wankele positie

De klokkenluider moet volgens Van Vollenhoven rechtstreeks terecht kunnen bij een instantie die de melding onderzoekt. Van Vollenhoven wijst op ‘de wankele positie’ die klokkenluiders hebben.

Niburu, de grootste klokkenluiderorganisatie van Nederland, benadrukte deze wankele positie tijdens een telefoongesprek met SP-Kamerlid Ronald van Raak. Dit voorjaar kwam hij met een initiatiefwetsvoorstel voor een onafhankelijk Huis voor klokkenluiders. Dat voorstel kon in de Tweede Kamer rekenen op steun, hoewel de Raad van State er nog over moet oordelen. Op de vraag van Van Raak hoe het in Nederland is gesteld met de klokkenluiders antwoordde Niburu: ‘bedroevend’.

SOPN/Niburu is vanaf 2003 klokkenluider op het gebied van straling, E-nummers in voedsel, UMTS en chemtrails. Als klokkenluider word je bestolen, bedreigd en is het bijna onmogelijk om je werk te kunnen doen, zo is de afgelopen jaren gebleken.

Doorgeefluik

In 2003 diende Ineke van Gent (GroenLinks) een initiatiefwetsvoorstel in dat de rechtspositie van klokkenluiders beter moest gaan beschermen. Begin september 2006 presenteerde ze een voorontwerp van de wet ter bescherming van klokkenluiders in het bedrijfsleven. Ook Van Gent nam indertijd persoonlijk contact op met klokkenluiderorganisatie Niburu, maar een serieus meldpunt dat zelf onderzoek doet naar misstanden in onze samenleving lijkt nu alleen maar verder weg.

Zonder onafhankelijk onderzoek voldoet het adviespunt ‘volstrekt niet aan de bescherming van klokkenluiders’, reageerde Gerrit de Wit, voorzitter van de Expertgroep Klokkenluiders. “Wij ontraden klokkenluiders met klem om contact op te nemen met het adviespunt. Het is een doorgeefluik naar bestaande instanties. En die instanties falen al meer dan tien jaar.”

Tijdelijk meldpunt

De groep oud-klokkenluiders stuurt de Tweede Kamer deze maand een voorstel tot de oprichting van een tijdelijk meldpunt. Ook wordt de Kamer om financiële steun verzocht. De Wit noemt Van Vollenhoven als beoogd man om de organisatie te leiden. Het project zou uiteindelijk vervangen moeten worden door een permanent overheidsinstituut dat misstanden onafhankelijk gaat onderzoeken.

Voorzitter van het adviespunt Martin van Pernis verdedigt de nieuwe instantie. Volgens hem is het nog niet mogelijk om alle instanties die meldingen van klokkenluiders kunnen onderzoeken ‘onder één dak te vangen’.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel leuk? Deel het dan met iedereen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.

  0 likes
 2. [quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]
  Vindt jouw baas het goed dat jij de hele dag zit te internetten?

  0 likes
 3. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]
  Vindt jouw baas het goed dat jij de hele dag zit te internetten?[/quote]
  Mijn Baas??Ik ben mijn eigen baas.Ik heb de schaapjes al op het droge.Nu jij nog!

  0 likes
 4. [quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]

  Hoezo ?? Het leek me nogal verstandig niet openbaar te maken dat je in die tweede wereldoorlog een aantal joden op zolder had. Of zeg maar 150 jaar terug een aantal Indianen. Bek dicht is dan beter.

  0 likes
 5. wat zijn eigenlijk klokkenluiders het zijn mensen die uit ontevredeheid of ergens niet mee eens zijn die teveel weten of waarin hun geweten begint te spreken waarmee ze niet kunnen leven deze mensen moeten beschermt en gekoesterd worden want ze brengen een boel rottigheid naar buiten die het daglicht niet kan verdragen..eigenlijk zijn het pioniers in het verbeteren van omstandigheden die een welzijn kunnen zijn voor het leven zelf.. alle verborgen duisterlijke gebeuren word zo aan het licht van het weten gebracht mensen die ten koste van anderen zich omhoog willen werken en dat kan van alles zijn moeten eens gaan beseffen dat iedereen steeds bewuster word waardoor men steeds meer moet gaan opletten wat men uitvreet zo voeden we elkaar op in het licht van het weten dat men geen duisteren dingen meer kan creeren ..pas op de mens wordt steeds bewuster onbewustheid word afgestraft als je onbewust duistere zaken doet..

  0 likes
 6. [quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]

  Hoezo ?? Het leek me nogal verstandig niet openbaar te maken dat je in die tweede wereldoorlog een aantal joden op zolder had. Of zeg maar 150 jaar terug een aantal Indianen. Bek dicht is dan beter.[/quote]
  Klopt maar een klokkenluider brengt misstanden naar buiten zoals bv. dat een pilletje niet grondig is onderzocht. Een klokkenluider meld de misstanden in onze samenleving.

  0 likes
 7. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Aardebewoner”][quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]

  Hoezo ?? Het leek me nogal verstandig niet openbaar te maken dat je in die tweede wereldoorlog een aantal joden op zolder had. Of zeg maar 150 jaar terug een aantal Indianen. Bek dicht is dan beter.[/quote]
  Klopt maar een klokkenluider brengt misstanden naar buiten zoals bv. dat een pilletje niet grondig is onderzocht. Een klokkenluider meld de misstanden in onze samenleving.[/quote]
  Dat is zeker goed dat men heeft uitgezocht dat een bepaald pilletje niet geheel onderzocht is (dit pilletje dat pilletje !!??). Ik vraag me wel eens af welk pilletje dan wel ?? Geen pilletje lijkt mij het beste. Echter ieder de eigen keuze.

  0 likes
 8. Wie iets zegt wat aan de positie, het ego of de status quo van bazen, dienstkloppers of andere mensen met macht raakt: die is aan de beurt. Ondanks mooie verhalen over klachtenregelingen, lerende orgaqnisaties,openheid of rechtvaardigheid.

  Het is ongelofelijk hoe het ook in Nederland hiermee gesteld is. Bijna niet te geloven voor wie het niet heeft meegemaakt.

  Ook in Nederland worden klokkenluiders geïsoleerd, belachelijk gemaakt, gecriminaliseerd; zij verliezen hun baan, worden ziek, onontkomelijk: dat is de standaardpraktijk.

  Er zijn zo erge zaken bij de expertgroep klokkenluiders gemeld, dat die geadviseerd hebben om daar maar niet mee naar buiten te komen in dit klimaat hier in Nederland, waar de leidinggevenden en magistraten elkaar de hand boven het hoofd houden.

  Heel duidelijk, realistisch en goed beschreven in dit zwartboek:
  http://www.expertgroepklokkenluiders.nl/assets/files/20120930_Zwartboek_v2.pdf

  0 likes
 9. Lieve mensen, ALLES is een kwestie van balans…. ieder mens moet voor zichzelf uitzoeken waar hij/zij/het zich het beste bij voelt. Vegetarier uit principe? Prima! Vlees eten omdat je 98% primaat bent en af en toe de dierlijke behoefte voelt en je lichaam erom vraagt? (eiwitten etc.) ook prima! wij mensen zijn allemaal individuen met verschillende lichamen en behoeftes! Eén tip van mij echter… Try to keep it natural! Stay away from -genetic- or chemical “modifications”….

  0 likes
 10. [quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]

  Wat er werkelijk zit ingebakken Hunting Wolf, is het feit dat banken, overheden, verzekeringen, farmacie, grote bazen en kleine bazen graaien en klauwen van de burger/werknemer! Dat zoiets volkomen tegen alle normen en waarden ingaat interesseert ze geen malle moer. Ze gaan vrijuit. En als er dan eens een moedig iemand is die dergelijke dieven in de openbaarheid brengt, dan zijn er mensen zoals jou die de criminelen gaat bijstaan, mijn God, hoe is het mogelijk???

  Waarom denk je dat klokkenluiders nog steeds niet beschermd worden? Als ze dat wel werden, dan zou er een tsunami aan rottigheid naar buiten komen! Iets waar bovengenoemde criminelen niet op zitten te wachten Hunting Wolf. Schaam je!!!

  0 likes
 11. Paul Harmans: Kun je ook lezen???Al mijn reaktie,s Begin daar dan nu maar mee.En denk niet dat ik een onnozel ben!Als je klaar bent met lezen, zul je zien dat ik me echt niet sta of hoef te schamen.Bovendien verslijt u mij zeker voor achterlijk zo te lezen??Maar goed er zit wat vertragingen in de plaatsing van de reaktie,s, dus ik geef u het voordeel van de twijfel.Maar ik meen toch stellig, dat ik iemand al had uitgelegd wat een klokkenluider is, en doet!!(zie de reaktie,s).

  0 likes
 12. Paul Harmans: De site waar je nu op zit te schrijven, is zelfs een klokkenluiders site!!!!

  0 likes
 13. [quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]
  Immers als je iets aan mistanden tegen komt en je meld dit, dan is de klokkenluider meestal de klos!!!Terwijl het andersom behoort te zijn.

  0 likes
 14. Wis die kop van Pieter van Vollenhove. Ik kan hem niet meer uitstaan.

  0 likes
 15. ik snap het even niet – je gaat toch niet de regering om hulp vragen hierbij?

  Regering = Negering

  0 likes
 16. [quote name=”Rise Above”]ik snap het even niet – je gaat toch niet de regering om hulp vragen hierbij?

  Regering = Negering[/quote]
  In een verzorgingstaat als Nederland, zou dit geen probleem behoren te zijn. Maar voorbeelden te over die anders uitwijzen.

  0 likes
 17. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Rise Above”]ik snap het even niet – je gaat toch niet de regering om hulp vragen hierbij?

  Regering = Negering[/quote]
  In een verzorgingstaat als Nederland, zou dit geen probleem behoren te zijn. Maar voorbeelden te over die anders uitwijzen.[/quote]
  Maar ja die verzorgingsstaat, is nu Zorg maar voor je zelf staat geworden.

  0 likes
 18. Een probleem is niet op te lossen op hetzelfde nivo als war het probleem zich voordoet (De Hoeders van de Aarde, de Laika).
  M.i. is het zo dat hoe harder iemand probeert om de baas over een ander te zijn, hoe afhankelijker die wordt van degene over wie die de baas wil zijn; en afhankelijk is synoniem voor ondergeschikt. Dus daarom werkt het niet maar mensen die zo graag de baas over anderen wil zijn en zich dit principe niet bewust wordt, probeert steeds harder hetzelfde, en natuurlijk werkt dat nooit, hoe hard zo iemand het ook probeert. Vandaar dat machtszucht steeds tot een uiterste extreem doorgevoerd wordt, waarbij er dus op een gegeven moment een soort kantelpunt bereikt wordt en de machtsstructuurin elkaar stort.

  En na een ineenstorting zijn er mensen die het niet snappen en weer van voor af aan beginnen met het opbouwen van machtsstructuren…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

rutte

Foto van Rutte met zoon George Soros leidt tot ophef: ‘Nog iemand die twijfelt aan de verborgen agenda?’

Premier Mark Rutte was vrijdag en zaterdag ...

energietransitie

Professor waarschuwt alvast: ‘Energietransitie loopt uit op regelrechte ramp’

De prominente SPD’er Fritz Vahrenholt waarschuwde tijdens ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 20 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.