Binnenland

Klokkenluiders steeds verder in het gedrang

Help mee door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Advies- en Verwijspunt Klokkenluiders is maandag geïnstalleerd door demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies. De commissie moet klokkenluiders doorsturen naar de juiste onderzoeksinstantie.

In een brief aan Spies verzet de stichting Expertgroep Klokkenluiders zich heftig tegen de minister.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Ook oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid Pieter van Vollenhoven is kritisch over het adviespunt. Hij noemde als belangrijkste bezwaar dat het adviespunt alleen doorverwijst en niet zelf onderzoekt.

Wankele positie

De klokkenluider moet volgens Van Vollenhoven rechtstreeks terecht kunnen bij een instantie die de melding onderzoekt. Van Vollenhoven wijst op ‘de wankele positie’ die klokkenluiders hebben.

Niburu, de grootste klokkenluiderorganisatie van Nederland, benadrukte deze wankele positie tijdens een telefoongesprek met SP-Kamerlid Ronald van Raak. Dit voorjaar kwam hij met een initiatiefwetsvoorstel voor een onafhankelijk Huis voor klokkenluiders. Dat voorstel kon in de Tweede Kamer rekenen op steun, hoewel de Raad van State er nog over moet oordelen. Op de vraag van Van Raak hoe het in Nederland is gesteld met de klokkenluiders antwoordde Niburu: ‘bedroevend’.

SOPN/Niburu is vanaf 2003 klokkenluider op het gebied van straling, E-nummers in voedsel, UMTS en chemtrails. Als klokkenluider word je bestolen, bedreigd en is het bijna onmogelijk om je werk te kunnen doen, zo is de afgelopen jaren gebleken.

Doorgeefluik

In 2003 diende Ineke van Gent (GroenLinks) een initiatiefwetsvoorstel in dat de rechtspositie van klokkenluiders beter moest gaan beschermen. Begin september 2006 presenteerde ze een voorontwerp van de wet ter bescherming van klokkenluiders in het bedrijfsleven. Ook Van Gent nam indertijd persoonlijk contact op met klokkenluiderorganisatie Niburu, maar een serieus meldpunt dat zelf onderzoek doet naar misstanden in onze samenleving lijkt nu alleen maar verder weg.

Zonder onafhankelijk onderzoek voldoet het adviespunt ‘volstrekt niet aan de bescherming van klokkenluiders’, reageerde Gerrit de Wit, voorzitter van de Expertgroep Klokkenluiders. “Wij ontraden klokkenluiders met klem om contact op te nemen met het adviespunt. Het is een doorgeefluik naar bestaande instanties. En die instanties falen al meer dan tien jaar.”

Tijdelijk meldpunt

De groep oud-klokkenluiders stuurt de Tweede Kamer deze maand een voorstel tot de oprichting van een tijdelijk meldpunt. Ook wordt de Kamer om financiële steun verzocht. De Wit noemt Van Vollenhoven als beoogd man om de organisatie te leiden. Het project zou uiteindelijk vervangen moeten worden door een permanent overheidsinstituut dat misstanden onafhankelijk gaat onderzoeken.

Voorzitter van het adviespunt Martin van Pernis verdedigt de nieuwe instantie. Volgens hem is het nog niet mogelijk om alle instanties die meldingen van klokkenluiders kunnen onderzoeken ‘onder één dak te vangen’.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.

Itanimulli
Itanimulli
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]
Vindt jouw baas het goed dat jij de hele dag zit te internetten?

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

[quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]
Vindt jouw baas het goed dat jij de hele dag zit te internetten?[/quote]
Mijn Baas??Ik ben mijn eigen baas.Ik heb de schaapjes al op het droge.Nu jij nog!

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Klik spaan, boterhaan, je mag niet door mijn straatje gaan, zit nog veel te veel bij de mensheid ingebakken.[/quote]

Hoezo ?? Het leek me nogal verstandig niet openbaar te maken dat je in die tweede wereldoorlog een aantal joden op zolder had. Of zeg maar 150 jaar terug een aantal Indianen. Bek dicht is dan beter.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x