Homepagina » Gezondheid » Jongeren slikken steeds langer antidepressiva
Jongeren slikken steeds langer antidepressiva

Jongeren slikken steeds langer antidepressiva

Circa 30.000 Vlaamse kinderen en jongeren slikken antidepressiva. Hoewel het aantal in de afgelopen tien jaar redelijk stabiel is gebleven, nemen steeds meer jongeren een langere kuur, zo becijferde de Christelijke Mutualiteit (CM).

De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten is het grootste Belgische ziekenfonds en bestaat uit 11 Vlaamse en 7 Waalse ziekenfondsen.

Jongeren uit sociaal kwetsbare gezinnen blijken meer antidepressiva te slikken. Datzelfde geldt voor gezinnen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorg.

Verschuiving

In totaal nemen 28.565 Vlaamse kinderen en jongeren antidepressiva. De kans dat een jongere een antidepressivum neemt, stijgt met de leeftijd: 0,9 procent bij 13- tot 17-jarigen en 3,3 procent bij 18- tot 25-jarigen. Bijna twee keer zo veel meisjes als jongens bestrijden depressieve gevoelens met antidepressiva.

Het totaal aantal gebruikers is de voorbije tien jaar vrijwel stabiel gebleven, maar binnen deze groep vindt een duidelijke verschuiving plaats. In 2001 nam 18 procent van de gebruikers meer dan 180 dagelijkse doses, in 2011 was dat al 34 procent. Dat aantal komt voor kinderen ongeveer overeen met één jaar slikken.

Gelukkiger

Zo’n 20 procent van de meisjes en 15 procent van de jongens denkt soms aan zelfdoding. Om de jongeren te leren gelukkiger te zijn heeft de Christelijke Mutualiteit een educatief pakket voor scholen gelanceerd.

Eerder dit jaar bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsvezekering (Riviz) dat het aantal Belgische minderjarigen die antipsychotica slikken in een jaar tijd is gestegen van 11.008 tot 13.963, een toename van meer dan 25 procent.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

31 reacties

 1. Sja men blijft ook wel door gaan met het slikken van allerlei chemische troep. Jammer maar waar. Er zijn zoveel andere zaken die men kan benutten zoals zaken gemaakt van planten. Jammer dat men maar blijft door gaan met het slikken van chemische pillen die door de dokter worden voorgeschreven. Ook raakt het water vervuild door de uitscheiding van allerlei medicijnresten. Rioolzuiveringsinstalaties kunnen dit er moeilijk of niet uit krijgen.

  0 likes
 2. Niet alleen bij de jongeren ,ik werk in de zorg en alle ouderen slikken AD en kalmerings tabletten erg triest ,de big pfarma wil van iedereen een zombi maken.Ze denken pak de jeugd meteen aan dan kun je alles nog in het gareel houden en dan denk ik voor hoelang nog ,je kunt deze evolutie niet tegen houden ,gelukkig maar.

  0 likes
 3. Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^

  0 likes
 4. [quote name=”magda”]Niet alleen bij de jongeren ,ik werk in de zorg en alle ouderen slikken AD en kalmerings tabletten erg triest ,de big pfarma wil van iedereen een zombi maken.Ze denken pak de jeugd meteen aan dan kun je alles nog in het gareel houden en dan denk ik voor hoelang nog ,je kunt deze evolutie niet tegen houden ,gelukkig maar.[/quote]
  Jou ook opgevallen dsat er plots veel ouderen vit D en calcium moeten slikken ? vroeger had men ook geen problemen maar anno 2012 wel.

  0 likes
 5. laat ze eerst eens beginnen met alle voedingsstoffen binne te laten krijgen die ze nodig hebben, als men alvast eens begint met suppletie van Vit D3 en visolie dan vermoed ik dat hier 90% van de gevallen al is opgelost, er zijn hier verschillende onderzoeken in geweest met een opmerkelijk resultaat, meestal is het een kwestie van te weinig van de juiste voedingsstoffen, overlijden van familie, vrienden of bekenden en trauma e.d. is natuurlijk een ander verhaal.

  Peter

  0 likes
 6. [quote name=”Plien”][quote name=”magda”]Niet alleen bij de jongeren ,ik werk in de zorg en alle ouderen slikken AD en kalmerings tabletten erg triest ,de big pfarma wil van iedereen een zombi maken.Ze denken pak de jeugd meteen aan dan kun je alles nog in het gareel houden en dan denk ik voor hoelang nog ,je kunt deze evolutie niet tegen houden ,gelukkig maar.[/quote]
  Jou ook opgevallen dsat er plots veel ouderen vit D en calcium moeten slikken ? vroeger had men ook geen problemen maar anno 2012 wel.[/quote]

  heeft ook met vergrijzing te maken lijkt me, er zijn nu “meer” ouderen

  0 likes
 7. [quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]

  Bent u een zogenoemde “ruimer” net als takken van de zogenoemde “Voedsel en Waren autoriteit” ?????

  0 likes
 8. [quote name=”Grapjas”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]

  Bent u een zogenoemde “ruimer” net als takken van de zogenoemde “Voedsel en Waren autoriteit” ?????[/quote]
  Wat is een “ruimer”?

  0 likes
 9. Zeg, Peter, geloof je nog in visolie.

  0 likes
 10. [quote name=”kengai”]Zeg, Peter, geloof je nog in visolie.[/quote]
  Haha jah goeie! mijn grootvader werd 93 zonder visolie zonder vit D en extra calcium.

  0 likes
 11. [quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]
  En als je een akeligheid bent, zou ik dat zeker niet doen!!

  0 likes
 12. In de eerste plaats waarom zoveel antidepresiva??Wel pa en ma hebben je als kind altijd voorgehouden, het komt wel goed lieverd.En als ze dan op eigen benen mogen staan, komen ze de harde werkelijkheid tegen, en zien ze dat het NIET goed gaat komen.Dan maar een pilletje die je nog dieper je dal indrukt.Bovendien schrijven artsen die rommel veel te gemakkelijk voor als medicijn.Met een beetje begeleiding is antidepresiva in mijn ogen het laatste redmiddel wat ik vast zou klampen.Jongeren willen gewoon ook graag worden gehoord.Bovendien leven we in een maatschappij, waar het elkaar groeten, uit de mode is.

  0 likes
 13. In een boek van Eckhart Tolle staat beschreven dat kalmeringsmiddel/ antidepresivicum etc. een hoop ellende voorkomt. Veel mensen zijn diep van binnen (soms onbewust) diep ongelukkig. Begrijpelijk als je ziet hoe alles er aan toe gaat.

  0 likes
 14. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Grapjas”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]

  Bent u een zogenoemde “ruimer” net als takken van de zogenoemde “Voedsel en Waren autoriteit” ?????[/quote]
  Wat is een “ruimer”?[/quote]

  Dat zijn mensen die vee ruimen bij veeziekten als MKZ of vogelgriep.

  0 likes
 15. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Grapjas”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]

  Bent u een zogenoemde “ruimer” net als takken van de zogenoemde “Voedsel en Waren autoriteit” ?????[/quote]
  Wat is een “ruimer”?[/quote]
  Grapjas

  0 likes
 16. Wat ze in de GGZ ook doen is, net op het moment dat iemand van zijn klachten begint af te komen, wordt de behandeling gestopt.De behandelaar wordt zgn overgeplaatst naar een andere afdeling. Of er wordt gezegd dat je te afhankeleijk van die persoon gaat worden.Dus krijg je weer een terugval en moet je weer je antidepressiva etc. gaan verhogen. Dus…elke keer als je je beter gaat voelen wordt de behandeling nog langer gerekt doordat je weer bij iemand anders terecht moet en weer opnieuw moet beginnen.

  0 likes
 17. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]
  En als je een akeligheid bent, zou ik dat zeker niet doen!![/quote]
  Je moet je vooral de hele tijd op negatieve dingen (waarvan je eigenlijk geen flauw benul hebt of het wel waar is) blijven richten…heel verstandig. Het feit dat je die negatieve berichten klakkeloos voor waar aanneemt, omdat ze toevallig in je straatje passen, betekent wel dat je al die ellende aantrekt, en dan biedt het vuurwater geen oplossing, want dan staat je wigwam ineens in lichterlaaie.

  0 likes
 18. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]
  En als je een akeligheid bent, zou ik dat zeker niet doen!![/quote]
  Je moet je vooral de hele tijd op negatieve dingen (waarvan je eigenlijk geen flauw benul hebt of het wel waar is) blijven richten…heel verstandig. Het feit dat je die negatieve berichten klakkeloos voor waar aanneemt, omdat ze toevallig in je straatje passen, betekent wel dat je al die ellende aantrekt, en dan biedt het vuurwater geen oplossing, want dan staat je wigwam ineens in lichterlaaie.[/quote]
  Ik had al eerder gezegd dat ik geen benzine dronk, en een wigwam??zeg maar tippi!Jij trok de schoen aan, die nu zo knelt!!Ellende heeft mij altijd getrokken, omdat ik politie ben geweest alvorens, ik mijn schaapjes op het droge had.

  0 likes
 19. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]
  En als je een akeligheid bent, zou ik dat zeker niet doen!![/quote]
  Je moet je vooral de hele tijd op negatieve dingen (waarvan je eigenlijk geen flauw benul hebt of het wel waar is) blijven richten…heel verstandig. Het feit dat je die negatieve berichten klakkeloos voor waar aanneemt, omdat ze toevallig in je straatje passen, betekent wel dat je al die ellende aantrekt, en dan biedt het vuurwater geen oplossing, want dan staat je wigwam ineens in lichterlaaie.[/quote]
  Ik had al eerder gezegd dat ik geen benzine dronk, en een wigwam??zeg maar tippi!Jij trok de schoen aan, die nu zo knelt!!Ellende heeft mij altijd getrokken, omdat ik politie ben geweest alvorens, ik mijn schaapjes op het droge had.[/quote]
  Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?

  0 likes
 20. #4 voedsel is doorgecultiveerd en verziekt, daardoor lopen we bijna allemaal met een gebrek.

  0 likes
 21. Ouders, waar zijn jullie?

  0 likes
 22. #16 Angelique, denk je dat er door deze medicatie veranderingen plaatsvinden in de hersenen? Mensen worden hier doorgaans langdurig aangezet, lijkt mij dat de hersenen worden aangetast.

  0 likes
 23. Itanimulli zei:Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?
  HUNTING WOLF zegt:Gaat mijn prive u wat aan??

  0 likes
 24. [quote name=”Hunting Wolf”]Itanimulli zei:Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?
  HUNTING WOLF zegt:Gaat mijn prive u wat aan??[/quote]
  Het is dus gewoon niet waar. Bedankt voor je antwoord.

  0 likes
 25. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Itanimulli zei:Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?
  HUNTING WOLF zegt:Gaat mijn prive u wat aan??[/quote]
  Het is dus gewoon niet waar. Bedankt voor je antwoord.[/quote]
  Oke dan nieuwschierig aapje vanaf mijn 18 de ben ik bij de politie gekomen.26 dienstjaren en toen was het darmkanker wat geheel is hersteld.Ik kreeg de keus om verder te gaan op de adminstratie,maar zo,n jongen ben ik niet.Dus deed ik het voorstel mij uit te kopen.Zodat een jonger iemand mijn plaats kon innemen.Ik heb toen 2 jaar salarissen gevraagt Bruto=Netto en dan krijg je dus een handdruk mee van 100.000 euro.Dit geld heb ik ondergebracht alzijnde dat het een verzekering is die mij maandelijks uitbetaald belasting vrij op mijn pensioen leeftijd en wel eens gehoord van de fut of pre-pensioen regeling die al lang verdwenen zijn maar niet in mijn tijd.Tevreden????? Maak nooit weer iemand voor leugenaar uit.VRIEND.

  0 likes
 26. #25 Als een ander jou voor leugenaar uitmaakt zegt dat toch meer over die persoon? Waarom laat je je zo uit de tent lokken Hunting Wolf, je bent goed zoals je bent en hoeft aan niemand hier verantwoording af te leggen. Wie was het ook al weer die zei: ‘Only God can judge me’? 🙂

  0 likes
 27. Itanimulli, je zou van velen op dit forum nog iets kunnen leren als het om positiviteit gaat. t kan ook anders weet je.

  0 likes
 28. [quote name=”Saskia”]Itanimulli, je zou van velen op dit forum nog iets kunnen leren als het om positiviteit gaat. t kan ook anders weet je.[/quote]
  Saskia laat het gewoon maar rusten.Ik ben blij dat je het voor me opneemt,maar ons jochie weet nu tegen wie die praat.Trouwens ik voel me echt niet uit de tent gelokt, maar ik laat me ook niet voor leugenaar uitmaken.En tevens weten de lezers, wie er nu in zijn hempie staat.Ik wou het daar maar bij laten. Hopelijk heeft het iets geleerd.En anders heb jij het hem wel laten voelen.Ik heb niet zo lang bad feelings maar het kriebelde wel ff.hihi. Groet van hunting wolf. Live goes on, and on, and on!En we komen elkaar weer tegen op dit forum.Een fijne avond nog!!

  0 likes
 29. [quote name=”AngeliqueS”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Grapjas”][quote name=”Itanimulli”]Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^[/quote]

  Bent u een zogenoemde “ruimer” net als takken van de zogenoemde “Voedsel en Waren autoriteit” ?????[/quote]
  Wat is een “ruimer”?[/quote]
  Grapjas[/quote]
  Ik bedoelde Itanimulli hiermee:) is volgens mij aan het zuigen

  0 likes
 30. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Itanimulli zei:Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?
  HUNTING WOLF zegt:Gaat mijn prive u wat aan??[/quote]
  Het is dus gewoon niet waar. Bedankt voor je antwoord.[/quote]
  Oke dan nieuwschierig aapje vanaf mijn 18 de ben ik bij de politie gekomen…blablabla[/quote]
  Dank je wel voor je antwoord, Hunting Wolf. Het was kennelijk wel even nodig om je uit je tent te lokken, anders geef je geen antwoord.
  Het is trouwens ‘nieuwsgierig aagje’ i.p.v. ‘nieuwschierig aapje’.

  0 likes
 31. [quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”Itanimulli”][quote name=”Hunting Wolf”]Itanimulli zei:Hoezo heb jij nu al je schaapjes op het droge dan?
  HUNTING WOLF zegt:Gaat mijn prive u wat aan??[/quote]
  Het is dus gewoon niet waar. Bedankt voor je antwoord.[/quote]
  Oke dan nieuwschierig aapje vanaf mijn 18 de ben ik bij de politie gekomen…blablabla[/quote]
  Dank je wel voor je antwoord, Hunting Wolf. Het was kennelijk wel even nodig om je uit je tent te lokken, anders geef je geen antwoord.
  Het is trouwens ‘nieuwsgierig aagje’ i.p.v. ‘nieuwschierig aapje’.[/quote]
  In jou geval heb ik het volledig correct geschreven. Precies zoals het bedoeld was.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

rutte

Wilders: ‘Rutte laat Nederlanders keihard in de steek. Schandalig!’

Premier Mark Rutte zat vrijdag aan het ...

friesland

Friesland vol met spandoeken tegen coronamaatregelen: ‘Media = vergif’

Actiegroepen De Buren en Vrij Normaal hebben ...