Gezondheid

Jongeren slikken steeds langer antidepressiva

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Circa 30.000 Vlaamse kinderen en jongeren slikken antidepressiva. Hoewel het aantal in de afgelopen tien jaar redelijk stabiel is gebleven, nemen steeds meer jongeren een langere kuur, zo becijferde de Christelijke Mutualiteit (CM).

De Landsbond der Christelijke Mutualiteiten is het grootste Belgische ziekenfonds en bestaat uit 11 Vlaamse en 7 Waalse ziekenfondsen.

Jongeren uit sociaal kwetsbare gezinnen blijken meer antidepressiva te slikken. Datzelfde geldt voor gezinnen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorg.

Verschuiving

In totaal nemen 28.565 Vlaamse kinderen en jongeren antidepressiva. De kans dat een jongere een antidepressivum neemt, stijgt met de leeftijd: 0,9 procent bij 13- tot 17-jarigen en 3,3 procent bij 18- tot 25-jarigen. Bijna twee keer zo veel meisjes als jongens bestrijden depressieve gevoelens met antidepressiva.

Het totaal aantal gebruikers is de voorbije tien jaar vrijwel stabiel gebleven, maar binnen deze groep vindt een duidelijke verschuiving plaats. In 2001 nam 18 procent van de gebruikers meer dan 180 dagelijkse doses, in 2011 was dat al 34 procent. Dat aantal komt voor kinderen ongeveer overeen met één jaar slikken.

Gelukkiger

Zo’n 20 procent van de meisjes en 15 procent van de jongens denkt soms aan zelfdoding. Om de jongeren te leren gelukkiger te zijn heeft de Christelijke Mutualiteit een educatief pakket voor scholen gelanceerd.

Eerder dit jaar bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsvezekering (Riviz) dat het aantal Belgische minderjarigen die antipsychotica slikken in een jaar tijd is gestegen van 11.008 tot 13.963, een toename van meer dan 25 procent.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
31 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Sja men blijft ook wel door gaan met het slikken van allerlei chemische troep. Jammer maar waar. Er zijn zoveel andere zaken die men kan benutten zoals zaken gemaakt van planten. Jammer dat men maar blijft door gaan met het slikken van chemische pillen die door de dokter worden voorgeschreven. Ook raakt het water vervuild door de uitscheiding van allerlei medicijnresten. Rioolzuiveringsinstalaties kunnen dit er moeilijk of niet uit krijgen.

magda
magda
9 jaren geleden

Niet alleen bij de jongeren ,ik werk in de zorg en alle ouderen slikken AD en kalmerings tabletten erg triest ,de big pfarma wil van iedereen een zombi maken.Ze denken pak de jeugd meteen aan dan kun je alles nog in het gareel houden en dan denk ik voor hoelang nog ,je kunt deze evolutie niet tegen houden ,gelukkig maar.

Itanimulli
Itanimulli
9 jaren geleden

Gezien de overbevolking zou ik ook hier niet zo’n punt van maken…^^

Plien
Plien
9 jaren geleden

[quote name=”magda”]Niet alleen bij de jongeren ,ik werk in de zorg en alle ouderen slikken AD en kalmerings tabletten erg triest ,de big pfarma wil van iedereen een zombi maken.Ze denken pak de jeugd meteen aan dan kun je alles nog in het gareel houden en dan denk ik voor hoelang nog ,je kunt deze evolutie niet tegen houden ,gelukkig maar.[/quote]
Jou ook opgevallen dsat er plots veel ouderen vit D en calcium moeten slikken ? vroeger had men ook geen problemen maar anno 2012 wel.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

31
0
We lezen graag je reactie!x