Binnenland

Kritiek op veroordeling Willem Engel: ‘Oproepen tot vreedzaam demonstreren zou niet strafbaar moeten zijn’

Help door dit met kennissen op je social media te delen!

Vrijdag heeft de rechtbank in Rotterdam Willem Engel veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist. Van de zes feiten op de tenlastelegging werd hij vijf keer vrijgesproken.

Engel werd veroordeeld voor een bericht op Twitter aan mensen die wilden deelnemen aan een verboden demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Volgens de rechtbank is dat een oproep tot het begaan van een strafbaar feit.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png
Hoge straf

In het vonnis valt te lezen: “Door opzettelijk op te roepen om toch aan de demonstratie deel te nemen heeft Engel laten zien dat hij lak heeft aan de lokale autoriteiten.”

Het vonnis van de rechter leidt tot veel kritiek. Arts Jona Walk spreekt van een ‘hoge straf voor het oproepen tot vreedzaam demonstreren’. Ze wijst erop dat ze in januari 2021 ook mensen meenam naar een ‘verboden’ manifestatie. “Vreedzaam demonstreren is niet strafbaar. Daartoe oproepen zou dat ook niet moeten zijn.”

Vergelijkbare situatie in Zwitserland

De vereniging De Vierde Golf, waar Walk bestuurder van is, verwijst naar een vergelijkbare situatie in Zwitserland. In dat geval oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat de demonstratie onterecht was verboden.

“Uitingsvrijheid wordt natuurlijk pas echt belangrijk bij controversiële uitingen. Ook daar moet in een democratie ruimte voor zijn, los van wat je zelf van die uitingen vindt. De uitingsvrijheid had hier zwaarder moeten wegen dan de formalistische benadering van de rechter. Het is vaste rechtspraak dat de enkele deelname aan demonstraties niet strafbaar is. Het oproepen om deel te nemen, hoort dat in een vrije democratie evenmin te zijn,” aldus De Vierde Golf.

4.9 98 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

121 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

Aan de autoriteiten hebben we stilaan allemaal lak denk ik!

semper amici
semper amici
1 jaar geleden

Tijdens mijn bezoek aan het FVD congres, stonden tientallen, triest verbitterde antifa zieltjes te demonstreren. Wanneer mogen deze los gewaaide amoebes voor de rechter verschijnen!

Bezorgde nederlander
Bezorgde nederlander
1 jaar geleden

Geweldig Jona Walk dat u dit onder de aandacht brengt.💑.

Succes met de “vierde golf”.
Dit hebben we nodig om onze democratieën te beschermen.

Onheilsprofeet!
Onheilsprofeet!
1 jaar geleden

We zullen nog heel wat te stellen krijgen als deze junta’s omvergeworpen zijn. Totaal ontbreken van enige vorm van gezag. Het wordt in ieder geval chaos

Back to top button
121
0
We lezen graag je reactie!x