Homepagina » Gezondheid » Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten
Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten

Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten

Je kunt je gehele immuunsysteem verjongen door drie dagen te vasten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Door te vasten wordt het lichaam gestimuleerd om nieuwe witte bloedcellen aan te maken. Wetenschappers spreken van een ‘opvallende doorbraak’. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Cell Stem Cell.

Als je rammelt van de honger beginnen stamcellen nieuwe witte bloedcellen aan te maken die infecties bestrijden. Wetenschappers van de University of Southern California (USC) zeggen dat met name mensen met een beschadigd immuunsysteem baat kunnen hebben bij de ontdekking. Ook ouderen met een minder effectief afweersysteem kunnen ervan profiteren.

Door te vasten gaat er een knop om in het lichaam waarna stamcellen beginnen met de productie van nieuwe witte bloedcellen, met als gevolg dat het hele immuunsysteem zich herstelt. Het hele systeem wordt als het ware opnieuw opgebouwd, aldus professor Valter Longo van de USC. “En het goede nieuws is dat het lichaam tijdens het vasten oude of beschadigde delen van het systeem weggooit.”

Tijdens het onderzoek moesten mensen over een periode van zes maanden een aantal keren tussen de twee en vier dagen vasten. Wetenschappers ontdekten dat mensen die vasten minder PKA in hun bloed hebben, een enzym dat is gelinkt aan veroudering. Vasten leidt ook tot een afname van een hormoon dat het risico op kanker en tumorgroei vergroot.

“Als je verhongert probeert het systeem energie te besparen door veel overbodige immuuncellen te recyclen, met name cellen die mogelijk beschadigd zijn,” aldus dr. Longo. Kankerpatiënten die 72 uur hadden gevast bleken bovendien te worden beschermd tegen de giftige impact van chemotherapie.

Longo voegde toe dat vasten mogelijk dezelfde positieve invloed heeft op andere systemen en organen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

[USC]
3 1 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
64 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Mohamed
Mohamed
6 jaren geleden

Het voor moslims vast gesteld maand ramadan waar je een maand lang moet vasten is al 1400 jaar geleden bewezen. Het reinigt je lichaam en geest.

johan
johan
Reactie op  Mohamed
6 jaren geleden

Beste Mohamed,

Ik denk dat hier een ander soort vasten mee wordt bedoelt, niet alleen overdag vasten, de gehele dag, 3 dagen lang.

Ik hoor van moslims bij mij in de buurt dat ze aankomen tijdens de ramadan, mogelijk dat dit komt door onregelmatig en iets te veel eten wanneer het mogelijk is.

Ahmed
Ahmed
Reactie op  johan
6 jaren geleden

En vooral wanneer niemand het ziet

hatice
hatice
Reactie op  johan
4 jaren geleden

Johan,

Inderdaad zijn er nog (rare) mensen die de bedoeling van vasten niet echt goed begrijpen en zich in de avond helemaal volproppen (in de islam). Wat eigenlijk niet zou mogen. Nja, ik denk dat ze in dit tekst bedoelen dat je je niet vol gaat proppen en af en toe wel mag verhongeren. Maar wij mensen zijn natuurlijk met alles ook met eten erg hebberig en willen eten totdat ons maag niets meer binnenkrijgt.

Cormaël Lia
Cormaël Lia
Reactie op  Mohamed
6 jaren geleden

Ik denk dat het niet de bedoeling is van vasten om jezelf na onsondergang ‘vol te proppen’ een ‘goede’ Moslim doet dat juist namelijk niet, ik ben geen Moslim maar heb er veel in mijn omgeving, en die eten juist heel sober … dan reinigt het niet enkel de geest maar ook het lichaam! het is vaak een aanname van mensen die er nooit iets ECHT mee te maken hebben of getuige van zijn of zijn geweest.

Wheel
Wheel
Reactie op  Cormaël Lia
6 jaren geleden

Idd, Cormael

Ik ben zelf ook moslim en eet met mate in de avond, zoals de profeet/religie ‘t voorschrijft (1/3 maag gevuld met voedsel, 1/3 met vocht, 1/3 leeg).
Helaas gaat een groot deel hieraan voorbij en vreet zich het leplazarus met als resultaat, dat ze aankomen in gewicht.

Ik vast niet alle dagen door werk etc, maar merendeel heb ik wel gevast en men ziet duidelijke afname in mijn buikvolume.

andre
andre
6 jaren geleden

Je zou dan de conclusie kunnen trekken dat getrouwe Moslims een zeer goed immuunsysteem moeten hebben, omdat zijn regelmatig vasten. Navraag leerde mij dat Moslims zich overdag moeten onthouden van voeding en pas na zonsondergang weer zoveel mogen eten als ze zelf willen.
Dan gaat deze vlieger helaas niet op voor hem.

Peter C.
Peter C.
Reactie op  andre
6 jaren geleden

Dat heeft dus met vasten weinig te maken. Religie hmmm…

Wheel
Wheel
Reactie op  andre
6 jaren geleden

Niet zoveel als ze willen; in de praktijk doen ze ‘t helaas wel, maar men moet eigenlijk hun maag voor 1/3 maar vullen met (goede) voeding, 1/3 met vocht en 1/3 leeg laten

densie
densie
6 jaren geleden

absoluut…alleen wat jammer is… dat helder maan bewustzijn (hoofd) heerst…
en helder zonnebewustzijn (hart) laat vrij!
Geen enkel oordeel over wat voor religie dan ook..
alleen dit is wel wat op Aarde voor veel ellende zorgt….

Namasté

Kees Chinees
Kees Chinees
Reactie op  densie
6 jaren geleden

Ik heb liever chocomelk van Nestlé.

Wheel
Wheel
Reactie op  densie
6 jaren geleden

Inderdaad, religie wat gebruikt wordt voor politieke doeleinden door machtswellustelingen, zorgt voor ellende, niet religie zelf

3esses
3esses
Reactie op  densie
5 jaren geleden

Het zijjn mensen als jij die voor ellende zorgen, door te gaan haten. Leef en laat leven.

Mark
Mark
6 jaren geleden

Ik ben het met Andre eens, als je overdag niets eet en dan s’avonds in een keer alles dan heeft dat niets met reiniging te maken, je stofwisseling raakt in de war en je suikerspiegel ook.
Die manier van vasten heeft niets met gezondheid te maken, en dat ze het al 1400 jaar geleden al deden wil niets zeggen, wat hebben ze bewezen dan? Dit heeft te maken met religie en niets met gezondheid.
Vasten is het geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken.

Mark
Mark
6 jaren geleden

Beste Denise het heeft niets te maken met het voor of tegen een religie zijn, en je hoort mij ook niet het islam afkraken, je moet lezen wat er staat. Het ging er om dat vasten ivm rammadan niets te maken heeft met het reinigen of het ten goede komen van je gezondheid. integendeel zelfs.

densie
densie
Reactie op  Mark
6 jaren geleden

jammer dat je je aangesproken voelt, er was geen aanval naar iemand….ook niet naar een religie…absoluut niet…en eigenlijk heeft het ” in het hoofd zijn…” ook niets te maken met een religie in het bijzonder…de meeste mensen zijn in het hoofd…en zijn niet wakker…jammergenoeg….persoonlijke idealen, dromen en ondertussen!
Zelf denken is een kunst, en met het hart, licht er in! Dus goede voeding en af en toe een reiniging draagt een steentje bij aan aanwezig zijn….

maria
maria
6 jaren geleden

je mag toch wel gewoon water drinken als je medicijnen moet slikken.

3esses
3esses
Reactie op  maria
5 jaren geleden

Zieke (Moslims) MOGEN NIET vasten. Vanuit de Islam is het ten strengste verboden voor een
zieke om te vasten. Je moet het wel voor het einde van de volgende aankomende ramadan
inhalen. Voor zwangere vrouwen geldt dat hetzelfde.

jerrel100
jerrel100
6 jaren geleden

De definitie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasten is:
Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode.

Ik ga vanaf morgen vasten door slechts 2.5 liter water per etmaal te drinken.
Ik zal later melden wat ik ervan heb gemerkt.

PieterJan
PieterJan
6 jaren geleden

Toevallig ben ik 2 weken geleden begonnen met regelmatig vasten. Het is mijn bedoeling om telkens bij nieuwe maan 3 dagen te vasten en bij volle maan 2 dagen. Deze week zal ik 2 dagen niet vasten.
Een jaar geleden heb ik een besmette tekenbeet gekregen en sindsdien heb ik allerlei (onschuldige) kwaaltjes die ik vroeger nooit had. Mijn immuunsysteem is er duidelijk op achteruit gegaan.
Ik heb nog heel weinig ervaring met vasten, maar ik weet wel dat het niet zo moeilijk is en dat ik er nu al naar uit zie om deze donderdag en vrijdag niets te eten (ik drink enkel water).

densie
densie
Reactie op  PieterJan
6 jaren geleden

even een tijdje aan het silver colloidaal beste Pieter Jan! Een besmette tekenbeet is niet iets wat zomaar verdwijnt en evt. een goede klassiek Homeopaath raadplegen, dit vanuit het hart, dat ik dit zeg!
vr gr Densie

Robbedoes
Robbedoes
Reactie op  densie
6 jaren geleden

Een bezoekje aan de dokter na een besmette tekenbeet lijkt mij verstandiger!

Vandattem
Vandattem
Reactie op  Robbedoes
6 jaren geleden

Dat is alleen zinvol als je er snel bij bent, voordat er klachten optreden.
De huisarts heeft alleen tests met een vrij hoog vals positief en/of vals negatief resultaat, en weinig kennis van Lyme.
Daarna zijn er nog remedies, maar die gaat de huisarts niet geven.
Je moet ze nl. zelf betalen.

Dat heeft onze regering heel slim geregeld

Berenice
Berenice
Reactie op  PieterJan
6 jaren geleden

PieterJan,
Als chronisch lyme patient, erg benieuwd naar jouw ervaring,
Mvg

spliffy
spliffy
6 jaren geleden

heey NineForNews,

ik volg deze site al een gehele tijd, en over dit vasten is zeer interesant !
is het miss niet een idee om en sectie op de site te maken ofzo wat dieper in gaat
over informatie over vasten? dat er verschillende plannen leesbaar zijn over verschillende manieren van vasten etc. of link naar meer informatie? loopt goed denk ik en zorgt voor meer duidelijjkheid zoals je in de reacties kan lezen over vasten van moslims en normaal vasten etc. dit geld voor meer onderwerpen(meditatie, chi, weetik allemaal wat nog meer 😛 ) niet alleen vasten maar t zou tof zijn!

groet!

spliffy
spliffy
6 jaren geleden

oja nog vergeten, iik ben zelf iemand die jointjes rookt en te skinny is in verhouding met lengte. ligt er dan gevaar op de loer met vastten qua dat ik nog meer gewicht ga verliezen ? of is het juist goed en eet je het erna wel weer er aan ?

Marc
Marc
Reactie op  spliffy
2 jaren geleden

wat denk je zelf spliffy? Van vasten ga je dus afvallen. Als je skinny bent zou ik dat maar niet doen, tenzij het je totaal niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Ik was net als jij skinny mijn werk stond me gewoon niet toe voldoende te eten, s avonds thuis kreeg ik het er niet allemaal alsnog aangegeten. Maar nu eet ik echt meer dan daarvoor en ik ‘hang aan de gewichten’; inmiddels in 3 maanden 5 kilo aangekomen. Dat kun jij ook. Beter voor ons mensen denk ik is om 1x in de maand, of iedere 3 maanden, 3 dagen te vasten. Niet meer. Dan verlies je ook niet te veel gewicht.

x

Check Also

bhakdi

Dringende boodschap professor Bhakdi: is dit waarom zoveel mensen sterven na het Pfizer-vaccin?

Professor Sucharit Bhakdi legt in gesprek met ...

capel

Verplicht bijlesje door professor Pierre Capel voor Hugo de Jonge over bijwerkingen coronavaccins

De coronavaccins veroorzaken een heel scala aan ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

64
0
We lezen graag je reactie!x