Homepagina » Gezondheid » Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten
Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten

Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten

Je kunt je gehele immuunsysteem verjongen door drie dagen te vasten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Door te vasten wordt het lichaam gestimuleerd om nieuwe witte bloedcellen aan te maken. Wetenschappers spreken van een ‘opvallende doorbraak’. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Cell Stem Cell.

Als je rammelt van de honger beginnen stamcellen nieuwe witte bloedcellen aan te maken die infecties bestrijden. Wetenschappers van de University of Southern California (USC) zeggen dat met name mensen met een beschadigd immuunsysteem baat kunnen hebben bij de ontdekking. Ook ouderen met een minder effectief afweersysteem kunnen ervan profiteren.

Door te vasten gaat er een knop om in het lichaam waarna stamcellen beginnen met de productie van nieuwe witte bloedcellen, met als gevolg dat het hele immuunsysteem zich herstelt. Het hele systeem wordt als het ware opnieuw opgebouwd, aldus professor Valter Longo van de USC. “En het goede nieuws is dat het lichaam tijdens het vasten oude of beschadigde delen van het systeem weggooit.”

Tijdens het onderzoek moesten mensen over een periode van zes maanden een aantal keren tussen de twee en vier dagen vasten. Wetenschappers ontdekten dat mensen die vasten minder PKA in hun bloed hebben, een enzym dat is gelinkt aan veroudering. Vasten leidt ook tot een afname van een hormoon dat het risico op kanker en tumorgroei vergroot.

“Als je verhongert probeert het systeem energie te besparen door veel overbodige immuuncellen te recyclen, met name cellen die mogelijk beschadigd zijn,” aldus dr. Longo. Kankerpatiënten die 72 uur hadden gevast bleken bovendien te worden beschermd tegen de giftige impact van chemotherapie.

Longo voegde toe dat vasten mogelijk dezelfde positieve invloed heeft op andere systemen en organen. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

[USC]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Mohamed schreef:

  Het voor moslims vast gesteld maand ramadan waar je een maand lang moet vasten is al 1400 jaar geleden bewezen. Het reinigt je lichaam en geest.

  16 likes
  • Cormaël Lia schreef:

   Ik denk dat het niet de bedoeling is van vasten om jezelf na onsondergang ‘vol te proppen’ een ‘goede’ Moslim doet dat juist namelijk niet, ik ben geen Moslim maar heb er veel in mijn omgeving, en die eten juist heel sober … dan reinigt het niet enkel de geest maar ook het lichaam! het is vaak een aanname van mensen die er nooit iets ECHT mee te maken hebben of getuige van zijn of zijn geweest.

   12 likes
   • Wheel schreef:

    Idd, Cormael

    Ik ben zelf ook moslim en eet met mate in de avond, zoals de profeet/religie ‘t voorschrijft (1/3 maag gevuld met voedsel, 1/3 met vocht, 1/3 leeg).
    Helaas gaat een groot deel hieraan voorbij en vreet zich het leplazarus met als resultaat, dat ze aankomen in gewicht.

    Ik vast niet alle dagen door werk etc, maar merendeel heb ik wel gevast en men ziet duidelijke afname in mijn buikvolume.

    6 likes
  • johan schreef:

   Beste Mohamed,

   Ik denk dat hier een ander soort vasten mee wordt bedoelt, niet alleen overdag vasten, de gehele dag, 3 dagen lang.

   Ik hoor van moslims bij mij in de buurt dat ze aankomen tijdens de ramadan, mogelijk dat dit komt door onregelmatig en iets te veel eten wanneer het mogelijk is.

   9 likes
   • Ahmed schreef:

    En vooral wanneer niemand het ziet

    5 likes
   • hatice schreef:

    Johan,

    Inderdaad zijn er nog (rare) mensen die de bedoeling van vasten niet echt goed begrijpen en zich in de avond helemaal volproppen (in de islam). Wat eigenlijk niet zou mogen. Nja, ik denk dat ze in dit tekst bedoelen dat je je niet vol gaat proppen en af en toe wel mag verhongeren. Maar wij mensen zijn natuurlijk met alles ook met eten erg hebberig en willen eten totdat ons maag niets meer binnenkrijgt.

    0 likes
 • John schreef:

  Inmiddels, heb ik dit allang ontdekt. Dat de moslims vasten is niets nieuws. Dit staat al jaren in de bijbel vermeld. Mozes, vaste 2 x40 dagen zonder eten of drinken. Koningin Esther 3 dagen zonder eten en drinken. David 7 dagen, Elia 40 dagen zonder eten en drinken, daniel 21 dagen zonder smakelijke voedsel en wijn, Jezus 40 dagen zonder eten.

  Ik zelf ben vandaag, 11-juni 2014, op mijn 24 ste dag zonder eten. mijn laatste keer dat ik gevast had, was okt. daarvoor. toen had ik 10 dagen gevast. Ik had vreselijk last van een koortslip, die voor het vasten om de 3 weken weer verscheen. Sinds okt. 2013 heb ik deze niet meer gehad. Nu tijdens mijn vastperiode is er nog niets opgekomen, ondanks het gebrek aan vitamines. Ik ga zelf voor de 40 dagen, dus ben benieuwd hoe dit zich uit zal pakken.

  Na deze periode zal ik weer een studie hier over schrijven die je kunt vinden op mijn website.

  16 likes
  • Wendy schreef:

   Wow John, wordt je niet ontzettend beroerd van het niet eten? Of is dat vol te houden.. IK wil het ook wel eens proberen, alleen heb ik normaal nogal behoefte aan mijn regelmaat in eten. Ben bang dat ik van het niet eten hondsberoerd wordt. Ben heel benieuwd naar je ervaringen.

   1 likes
   • John schreef:

    de eerste 2 dagen zijn zwaar, omdat het lichaam alle afvalstoffen moet afvoeren. Na de 2de dag, ga je ineens veel beter voelen en je wordt ook fitter. Meest moeilijke is het mentale gedeelte. Je bent een patroon gewend van wanneer je gaat eten, en dit moet je telkens negeren.

    Van beroep ben ik schilder, dus ben in mijn werk vrij actief en moet zo nu en dan wat steigers opbouwen. Ook ben ik van postuur niet zwaar, dus mijn gewicht is vrij minimaal.

    Maar mocht ik het einde halen, zal ik zeker dit op mijn website beschrijven hoe mij dit vergaan is.

    4 likes
    • Elene schreef:

     Hai John,

     Neem je dan wel genoeg vocht tot je?
     Zelf neem ik zelf gemaakt sap van vers fruit en groenten gecombi met tarwegraspoeder en andere. Hoor graag van je.
     Elene

     1 likes
     • John schreef:

      Ik neem momenteel alleen drinken. Dat is, thee in de ochtend ( citroen en honing) tussen door water met aanmaak limonade, ( ben geen water drinker), en in de avond een beker bouillon met wat peper en een klein beetje knoflook voor de smaak.

      6 likes
  • Wheel schreef:

   John, drink je wel ? Lijkt me dat je ‘t loodje zou leggen na 40 dagen niets drinken

   0 likes
   • John schreef:

    Inmiddels heb ik 40 dagen vasten erop zitten. Hierbij heb ik dan wel drinken genomen maar geen vast voedsel.

    Ik zal mijn bevindingen op korte termijn beschrijven, want ik ben momenteel er een studie over aan het schrijven voor mijn website.

    3 likes
    • Anton schreef:

     Ik ben ook erg benieuwd John.

     Je beschreef al dat je licht van stuk bent. Kun je ons vertellen welke lengte je hebt en wat je momenteel precies weegt?

     Er zou in mijn geval weinig van me overblijven als ik het alleen moet doen met een bakkie thee in de ochtend, water in de middag en een bekertje boullion in de avond. Ik val met name de eerste dagen behoorlijk wat af in het begin van mijn vastenperiode, dan ga ik in 2/3 dagen van 71 naar 65.

     Momenteel heb ik een goed ritme te pakken. Blijf overdag bezig en in de avond veel water drinken en met name ook gezond blijven eten wat voor mij betekent: Genoeg groente/fruit maar ook letten op mijn eiwitinname. Als ik een avond wat minder heb gegeten dat voel ik mij zelf gelijk een stuk slapper de dag daarna, te meer ook omdat ik intensief sport.

     Ben benieuwd naar je antwoord.

     1 likes
     • John schreef:

      Mijn studie is momenteel in grote lijnen klaar. Ik moet hem alleen nog helemaal nalopen. Voor iedereen die serieus gaat vasten, zou het een interessante onderwerp zijn, want ik geloof dat voor velen deze studie compleet nieuw zou zijn.
      LET OP! ik ben een christen en heb deze studie daarom ook geschreven voor mensen die christen zijn. De studie zit bordevol met een bijbelse boodschap waarom God juist het vasten in het leven van de mens heeft gelegd. Je zult daarom ook ontdekken waarom Ramadan totaal iets anders is dan het vasten die je in de bijbel leest.

      Wil je ontdekken wat het nog meer doet met je lichaam, ziel en geest, Welke beloftes God gekoppeld heeft aan vasten, dan zul je echt de hele studie moeten doorlezen en ontdekt de dingen die je nog niet wist.

      Verder zal ik in deze studie uitleggen over mijn persoon, ( lengte, leeftijd enz) en wat ik in die periode gedronken heb.

      Zodra de studie op mijn website staat zal ik hier weer een bericht achter laten.

      5 likes
    • Wheel schreef:

     Ben benieuwd naar je verhaal.
     Naar wat je drinkt (water, sappen, groene thee, else ?) etc

     1 likes
     • John schreef:

      Mijn Bijbelstudie over 40 dagen vasten is klaar. Ontdek hier dat vasten al ruim 3000 jaar geleden door God is vastgelegd in de bijbel. Het was niet alleen om je lichaam te herstellen, maar wat ( sorry voor de moslims) met name ook het geheim van vasten was, was om overwinning te halen in je leven. Veel mensen heb ik zien genezen van welke zieke dan ook door vasten, lastige situaties kwamen ze vrij van. De studie is in 3 delen. morgen en overmorgen komen deel 2 en 3 uit. In deel 3 ga ik in op de beloftes die door God gegeven worden wanneer je vast en ga ik in op mijn eigen ervaringen. Hier de link.

      http://johnedensbijbelstudie.wordpress.com/2014/08/03/40-dagen-vasten-wat-voor-nut-heeft-dat/

      1 likes
 • Oum Abdillaah schreef:

  De islam kent niet alleen de ramadan. Het is voor de moslims ook een optionele/sterk aanbevolen zaak om 3 dagen per maand te vasten.
  Dat veel moslims in de avond erg veel eten is in grote tegenstrijd met de de islam. De islam leert ons namelijk om slechts 1/3 van onze buik te vullen met voedsel, 1/3 met vocht en 1/3 leeg houden. (vandaar er gezegd wordt, bestudeer de islam, niet de moslims)

  Vele medische zaken die in deze tijd wetenschappelijk worden bewezen, hebben in de islam al 1400 jaar een basis. En ik weet zeker dat er nog veel zullen volgen.

  Waarschijnlijk komt er ooit nog een vervolgonderzoek dat aantoont dat men toch niet 3 dagen lang moet vasten, maar een bepaalde hoeveelheid per dag voedsel nuttigen wordt aangeraden.

  Mijn advies voor degenen die dit willen proberen is dan ook om wel wat te eten in de avond, zoals dadels, rozijnen of iets soortgelijks wat wel voor energie zorgt.

  Wie vragen heeft over dit onderwerp of benieuwd is naar andere medische zaken die in de islam al eeuwen bekend zijn, is vrij deze te stellen.

  18 likes
 • andre schreef:

  Je zou dan de conclusie kunnen trekken dat getrouwe Moslims een zeer goed immuunsysteem moeten hebben, omdat zijn regelmatig vasten. Navraag leerde mij dat Moslims zich overdag moeten onthouden van voeding en pas na zonsondergang weer zoveel mogen eten als ze zelf willen.
  Dan gaat deze vlieger helaas niet op voor hem.

  12 likes
 • PieterJan schreef:

  Toevallig ben ik 2 weken geleden begonnen met regelmatig vasten. Het is mijn bedoeling om telkens bij nieuwe maan 3 dagen te vasten en bij volle maan 2 dagen. Deze week zal ik 2 dagen niet vasten.
  Een jaar geleden heb ik een besmette tekenbeet gekregen en sindsdien heb ik allerlei (onschuldige) kwaaltjes die ik vroeger nooit had. Mijn immuunsysteem is er duidelijk op achteruit gegaan.
  Ik heb nog heel weinig ervaring met vasten, maar ik weet wel dat het niet zo moeilijk is en dat ik er nu al naar uit zie om deze donderdag en vrijdag niets te eten (ik drink enkel water).

  5 likes
  • densie schreef:

   even een tijdje aan het silver colloidaal beste Pieter Jan! Een besmette tekenbeet is niet iets wat zomaar verdwijnt en evt. een goede klassiek Homeopaath raadplegen, dit vanuit het hart, dat ik dit zeg!
   vr gr Densie

   6 likes
   • Robbedoes schreef:

    Een bezoekje aan de dokter na een besmette tekenbeet lijkt mij verstandiger!

    0 likes
    • Vandattem schreef:

     Dat is alleen zinvol als je er snel bij bent, voordat er klachten optreden.
     De huisarts heeft alleen tests met een vrij hoog vals positief en/of vals negatief resultaat, en weinig kennis van Lyme.
     Daarna zijn er nog remedies, maar die gaat de huisarts niet geven.
     Je moet ze nl. zelf betalen.

     Dat heeft onze regering heel slim geregeld

     3 likes
  • Berenice schreef:

   PieterJan,
   Als chronisch lyme patient, erg benieuwd naar jouw ervaring,
   Mvg

   2 likes
 • densie schreef:

  absoluut…alleen wat jammer is… dat helder maan bewustzijn (hoofd) heerst…
  en helder zonnebewustzijn (hart) laat vrij!
  Geen enkel oordeel over wat voor religie dan ook..
  alleen dit is wel wat op Aarde voor veel ellende zorgt….

  Namasté

  5 likes
 • Wheel schreef:

  Bedankt, John

  Ik als moslim kijk naar de overeenkomsten, niet naar de verschillen.
  Los van de delta’s, ben ik gewoon benieuwd naar jouw vindingen iha

  3 likes
  • John schreef:

   Hoi Wheel,

   ik begrijp wat je bedoelt met de overeenkomsten tussen moslims en christenen. Dit heb ik ook uitgezocht, omdat ik niet geloof dat alles maar 1 pot nat is. Om maar een voorbeeld te geven, Jam, pindakaas, en leverworst zijn totaal niet hetzelfde en zullen ook nooit op 1 boterham kunnen alleen maar omdat ze alle 3 in een glazen pot kunnen zitten. Je kunt dan wel 1 overeenkomst vinden of 2, maar feit blijft dat ze toch zeer verschillend zijn. Om die rede heb ik me zeer verdiept in de koran, omdat ik toch wil weten wat kan de koran en de boodschap van Mohammed mij bieden, wat de bijbel mij niet kan bieden.

   Daar ben ik toch op bepaalde feiten achter gekomen, waarvan ik zeker weet, dat menig moslim hier iets van weet. Dit heb ik allemaal uit de koran en de heilige boeken gehaald, zoals de Hadith.

   Wil je weten wat de overeenkomsten maar zeer zeker de verschillen zijn tussen de koran en de bijbel en tussen Mohammed en Jezus, dan raad ik je aan om deze studie eens door te nemen en ontdek eens hoe Mohammed aan zijn einde kwam.

   http://johnedensbijbelstudie.wordpress.com/2014/01/06/de-koran-een-boek-vol-geheimen/

   (Ps, los van alles, ik hou van de mensen die moslim zijn, maar niet van de boodschap van de koran en de boodschap van Mohammed)

   2 likes
   • Wheel schreef:

    Tsja, er zijn verschillen.
    Ik kan mijzelf ook niet vereenzelvigen met bepaalde elementen in ‘t Christendom.

    5 likes
   • Marc schreef:

    John ben het helemaal met je eens: ik hou NIET van de koran noch van mohammed die geen profeet is maar een ‘warlord’.
    Met vasten wordt btw iets beoogd waarover niemand hier spreekt. Met vasten wordt een andere ‘bewustzijn’gecreeerd, het is de bedoeling om de frequentie van het lichaam te laten toenemen…’vijanden; van je frequentie zijn; alcohol, masturbatie, overeten etc. Moslims Christenen weten niet meer waarom ze vasten..maar dat is de reden. Onderzoek het en ontdek het grote mysterie dat Yeshua (Alsook Boeddha Krisna Eckart Tolle etc etc) ons mee wil geven.

    0 likes
   • Rachel schreef:

    John,

    Ga geen vergelijkingen maken als je de materie niet kent. Want dat is wat je doet. Zelfs haast neerbuigend. Goed dat je ervaring omtrent vasten op jouw manier hier post maar hou het bij je bevindingen zonder je mening over een andere religie te botvieren.

    0 likes
 • Mark schreef:

  Ik ben het met Andre eens, als je overdag niets eet en dan s’avonds in een keer alles dan heeft dat niets met reiniging te maken, je stofwisseling raakt in de war en je suikerspiegel ook.
  Die manier van vasten heeft niets met gezondheid te maken, en dat ze het al 1400 jaar geleden al deden wil niets zeggen, wat hebben ze bewezen dan? Dit heeft te maken met religie en niets met gezondheid.
  Vasten is het geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken.

  9 likes
 • da3wa schreef:

  Het vasten van 3 dagen, wordt zelfs in de koran al genoemd en nu komt het uit een ondrzoek en dan klopt het wel?. Deze dagen worden de witte dagrn genoemd. Berekend vanuit de islamitische kalender is het voor deze maand

  Woensdag 11 juni 2014
  Donderdag 12 juni 2014
  Vrijdag 13 juni 2014

  Overgeleverd door Jabir ibn Abdullah (moge Allah tevreden met hem zijn) van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem):

  “Iedere maand drie dagen vasten is hetzelfde als het hele jaar door vasten en de dagen van de volle maan zijn de ochtenden van de dertiende, de veertiende en de vijftiende dag.”
  (islamitische kalender)

  (An-Nasaa’i en Bayhaqie) betrouwbaar verklaard door Sheikh Al-Albaanie.

  Het is aanbevolen om iedere maand 3 dagen (worden de ‘witte dagen’ genoemd) te vasten. Het vasten op deze dagen staat gelijk aan het vasten van een heel jaar en wordt sterk aanbevolen. Laat deze dagen je dus niet

  7 likes
 • Mark schreef:

  Beste Denise het heeft niets te maken met het voor of tegen een religie zijn, en je hoort mij ook niet het islam afkraken, je moet lezen wat er staat. Het ging er om dat vasten ivm rammadan niets te maken heeft met het reinigen of het ten goede komen van je gezondheid. integendeel zelfs.

  2 likes
  • densie schreef:

   jammer dat je je aangesproken voelt, er was geen aanval naar iemand….ook niet naar een religie…absoluut niet…en eigenlijk heeft het ” in het hoofd zijn…” ook niets te maken met een religie in het bijzonder…de meeste mensen zijn in het hoofd…en zijn niet wakker…jammergenoeg….persoonlijke idealen, dromen en ondertussen!
   Zelf denken is een kunst, en met het hart, licht er in! Dus goede voeding en af en toe een reiniging draagt een steentje bij aan aanwezig zijn….

   4 likes
 • jerrel100 schreef:

  De definitie op http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasten is:
  Vasten is het zich geheel of gedeeltelijk onthouden van eten of drinken voor een bepaalde periode.

  Ik ga vanaf morgen vasten door slechts 2.5 liter water per etmaal te drinken.
  Ik zal later melden wat ik ervan heb gemerkt.

  6 likes
 • spliffy schreef:

  heey NineForNews,

  ik volg deze site al een gehele tijd, en over dit vasten is zeer interesant !
  is het miss niet een idee om en sectie op de site te maken ofzo wat dieper in gaat
  over informatie over vasten? dat er verschillende plannen leesbaar zijn over verschillende manieren van vasten etc. of link naar meer informatie? loopt goed denk ik en zorgt voor meer duidelijjkheid zoals je in de reacties kan lezen over vasten van moslims en normaal vasten etc. dit geld voor meer onderwerpen(meditatie, chi, weetik allemaal wat nog meer 😛 ) niet alleen vasten maar t zou tof zijn!

  groet!

  5 likes
 • maria schreef:

  je mag toch wel gewoon water drinken als je medicijnen moet slikken.

  1 likes
  • 3esses schreef:

   Zieke (Moslims) MOGEN NIET vasten. Vanuit de Islam is het ten strengste verboden voor een
   zieke om te vasten. Je moet het wel voor het einde van de volgende aankomende ramadan
   inhalen. Voor zwangere vrouwen geldt dat hetzelfde.

   2 likes
 • benhur schreef:

  Absoluut waar.Ikheb in die 10j van ziekte 50 verschillende dokters gezien die mij steeds valse beloftes maakten, integendeel het ging steeds slechter.Antibiotica slikken die je darmen volledig om zeep helpen heb ik een jaar moeten ddoen.dus de reguliere weg , no way…. Ik heb het overwonnen door haar behandelingen, heel streng dieet door de vele intolleranties die ik had en supplementen

  2 likes
 • MRichter schreef:

  Ja hoor, het woord “vasten” is gevallen en iedereen gaat meteen praten over geloof en moslims. Dit is precies te reden dat er altijd conflicten zijn op kleine en grote schaal. Het bericht gaat over gezondheid, als je loopt te klagen over dat religie problemen veroorzaakt ben je zelf een onderdeel van de oorzaak van het probleem.

  DOEI

  2 likes
 • Comsol schreef:

  Ik wil ook graag vasten,
  maar ik heb lichamelijk zwaar werk, in de metaal.
  Dat vasten is alleen voor mensen die niet zoveel hoeven te doen dus,
  de ampermannen Zeg maar!

  0 likes
  • Wheel schreef:

   Kijk eens naar bijv Dubai of Turkije, daar zijn ook arbeiders in de bouw, die werken en vasten en dat bij veel hogere temperaturen dan hier in NL

   1 likes
  • Anton schreef:

   Comsol, je voelt je zelf wellicht een hele kerel omdat je in de metaal werkt maar als het je niet lukt om te vasten dan is dat niet iets lichamelijk maar geestelijk, feitelijk ben je dan mentaal gewoon (nog) niet sterk genoeg.

   Ik werk, zit momenteel in een verhuizing/verbouwing en daarnaast jog ik (anderhalf uur voor zonsondergang) minimaal 3 keer per week 8,5 kilometer, pak ik 2 keer per week een uur kickboksen erbij of bokszaktraining en als ik gejogged heb pak ik ook nog een half uur intensief krachttraining zonder rust. En dat alles als ik gewerkt, geklust, gesjouwd, behang van de muur heb getrokken en dergelijke. Tuurlijk, ik hou rekening met mijn lichaam en geest en ik pak mijn rust wanneer ik dat kan en dat moet ik ook zeker doen maar onmogelijk is het niet.
   Je moet het mentaal alleen willen/kunnen. Misschien ben je lichamelijk uit het juiste hout gesneden gezien het feit dat je zwaar werk doet maar je haalt niet het uiterste uit de kan, als je denkt dat vasten puur een lichamelijk iets is. Sterker nog, ik denk dat het een paar generaties terug (of langer) veel zwaarder was om te vasten omdat praktisch iedereen toen zwaar werk deed (landbouw, ambachten)..

   Dus zo heel bijzonder is het niet dat jij zwaar werk doet, wel bijzonder is het dat jij denkt dat je niet kunt vasten omdat je dat zware werk doet.

   1 likes
 • Marissa schreef:

  Vasten reinigt niet alleen je lichaam maar ook je ziel, en het helpt je erbij om je eigen begeerten onder controle te krijgen, wat je weer helpt een sterker imaan te krijgen. “Godsvrucht” Zodat je, sterker wordt en dichter bij God komt te staan. Uiteraard weed God het beste wat voor de mens goed is, Hij de Almachtige heeft ons geschapen.

  Iedere moslim is verplicht om mee te doen met de Ramadan. Dat kunnen we hieruit concluderen:
  184. O, gij gelovigen, het vasten is u voorgeschreven, zoals het degenen die vóór u waren was voorgeschreven, opdat gij vroom zult zijn.

  186. De maand Ramadaan is die, waarin de Qor’aan als een richtsnoer voor de mensen werd nedergezonden en als duidelijke bewijzen van leiding en onderscheid. Wie onder u daarom deze maand beleeft, laat hem daarin vasten. Maar wie onder u ziek of op reis is, een aantal andere dagen. Allah wenst gemak voor u en geen ongemak, en opdat gij het aantal zult voltooien en opdat gij Allah’s grootheid zult prijzen, omdat Hij u terecht heeft geleid en opdat gij dankbaar zult zijn.

  2 likes
 • benhur schreef:

  Hey Pieter jan,

  Ik had 10j cvs en zoveel meer omwille van een tekenbeett (ricketsia, borelia), schimmels en geperforeerde darmen.Ik ben nr een natuurgenezer ggeweest die mij er volledig heeft vanaf gekregen.

  1 likes
 • Lies schreef:

  Beste Wheel Je kunt je maag niet voleten, de maag is namelijk zo plat als een dubbeltje en zeer rekbaar. Als je 3 keer zoveel eet kan het toch in de maag. Bijvoorbeeld bij een barbecue of buffet wel eens gedaan.

  Je lichaam geeft zelf aan wanneer je vol zit. Hoewel er ook mensen zijn die na een maaltijd nog honger voelen. En ook dat heb ik wel. Ik neem dan ook afgemeten proties.

  Wanneer vast je eigenlijk? Ik doe dat namelijk door zoals in de bijbel staat bepaalde voedingsstoffen niet te eten. Zoals vlees en lekkernijen. Of alleen groenten te eten.
  Ik denk dat de meeste mensen denken dat het minder eten is. De getallen in de bijbel zoals 40 dagen vasten in de woestijn maar heeft een getalbetekenis. Niet omdat zij 40 dagen niet eten. In de bijbel staat dat je sober eet en nog wat voorbeelden zoals geen lekkernijen en geen vlees, of alleen groenten.

  Ik ken ook een 10 dagen sapkuur, dus alleen sappen waaronder zuurkoolsap.

  Groeten.

  1 likes
 • tony schreef:

  Ik kwam het vasten en versterken immuumsysteem tegen, begin er vandaag mee.Ik heb chronische gastritis en reflux.maw. ontstoken maagvlies.krijg maagzuur remmers, maar dit is een pleister, het lost niets op.de nadelen van de maagzuurremmers zijn dat hierdoor het natuurlijk afweersysteem teniet wordt gedaan ende bacterieen zich kunnen vermenigvuldigen, met alle gevolgen van dien bij lang gebruik.en je moet het zo’n beetje je hele leven gebruiken.ben benieuwd of het gaat lukken.volgens verschillende profs op internet werkt het voor diverse organen.iemand ervaring??(buiten die koortsslip).

  1 likes
 • spliffy schreef:

  oja nog vergeten, iik ben zelf iemand die jointjes rookt en te skinny is in verhouding met lengte. ligt er dan gevaar op de loer met vastten qua dat ik nog meer gewicht ga verliezen ? of is het juist goed en eet je het erna wel weer er aan ?

  0 likes
  • Marc schreef:

   wat denk je zelf spliffy? Van vasten ga je dus afvallen. Als je skinny bent zou ik dat maar niet doen, tenzij het je totaal niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Ik was net als jij skinny mijn werk stond me gewoon niet toe voldoende te eten, s avonds thuis kreeg ik het er niet allemaal alsnog aangegeten. Maar nu eet ik echt meer dan daarvoor en ik ‘hang aan de gewichten’; inmiddels in 3 maanden 5 kilo aangekomen. Dat kun jij ook. Beter voor ons mensen denk ik is om 1x in de maand, of iedere 3 maanden, 3 dagen te vasten. Niet meer. Dan verlies je ook niet te veel gewicht.

   0 likes
 • Mark schreef:

  Beste PieterJan, als jij je eigen goed of je er beter bij gaat voelen moet je dat natuurlijk doen, alleen om dat jou immuunsysteem al niet best is zoals je zelf aangeeft is het raadzaam om een specialist te raadplegen of bij te houden hoe je je gaat voelen na of tijdens het vasten. Verder wens ik je succes met het vasten en hoop dat je je beter gaat voelen. Grt Mark

  0 likes
 • hampie schreef:

  Ik heb 3 dagen gevast en dat viel niet mee.
  Ben ik er wat mee opgeschoten?
  Nee, ik geloof het niet.
  Was daarna straal misselijk.
  Als het allemaal zo simpel was, waren er geen problemen.

  0 likes
  • Wheel schreef:

   Misschien moet je extra water drinken, omdat je wellicht veel afvalstoffen in je systeem hebt.
   Als je verder vast en de afvalstoffen zijn weggespoeld, zal je je weer beter voelen.

   Gedurende de eerste dagen moet je waarschijnlijk door al die vrijgekomen toxinen heen (goed water drinken)

   0 likes
   • Rita schreef:

    Ik wil ook graag vasten . Maar wat is vasten precies? Water drinken . Mag je ook kruiden thee drinken bv groene of brandnetel die voeren nl afval stoffen af. Mag je licht eten zoals fruit .
    Hoor het graag want het is zeer interesant om het ta gaan doen .

    0 likes
    • Jessica schreef:

     Als je “echt” vast zoals hier bedoeld is eet je 72 uur achter elkaar NIETS maar drink je wel water, thee en eventueel koffie of melk.

     0 likes
 • John schreef:

  Ik heb 40 dagen gevast zonder eten, wel drinken. Ontdek in mijn studie, waarom ik dit heb gedaan. Het is een wat langere studie geworden, maar ik kan je zeggen, dat ik vrijgekomen ben van een koortslip virus. Deze virus verscheen om de 4-5 weken. Na mijn eerdere vasten van 10 dagen ( nu een jaar geleden ) ben ik er volledig vrij van en heb het niet meer terug gekregen.
  Wat verandert als je 40 dagen vast? lees hier mijn studie:

  http://johnedensbijbelstudie.wordpress.com/2014/08/03/40-dagen-vasten-wat-voor-nut-heeft-dat/

  0 likes
 • soesje schreef:

  Ben hur, bij welke natuurgenezrr ben jij geweest? Ik heb ook lyme en co infecties en zoek nog een goede alternatieve genezer…
  Ben drie jaar aan t behandelen zonder resultaat 🙁

  Grt soes

  0 likes
 • […] hebben op het immuunsysteem, doordat het hongergevoel de aanmaak van witte bloedcellen stimuleert (https://www.ninefornews.nl/laat-je-immuunsysteem-volledig-herstellen-door-3-dagen-te-vasten/). Ook goed om te weten: in heel Nederland (en vast ook daarbuiten) worden tijdens de Ramadan […]

 • nigel schreef:

  ik ben orthodox opgevoed.
  bij ons heb je 1x per jaar een vast periode van 3 dagen, dan mag je niks eten en drinken

  0 likes
 • x

  Check Also

  trauma-arts

  Trauma-arts: ‘We moeten NIET wachten op het coronavaccin’

  Nu het coronavirus in veel landen weer ...

  lockdowns

  Lockdowns en afstand houden verzwakken ons immuunsysteem, zegt wetenschapper

  Lockdowns kunnen mensen gevaarlijk kwetsbaar maken voor ...

  >