Binnenland

Prietpraat van de NOS doorprikt: zo zit het echt met dat natste en warmste jaar

Help ons door deze info met je kennissen op je socials te delen!

Afgelopen jaar was het natste en warmste jaar sinds het begin van de metingen, wordt beweerd in het weeroverzicht van het KNMI waar de NOS over bericht.

Het was een jaar ‘vol weer- en klimaatrecords, en die zijn reden tot zorg’, beweert de NOS. “Nog nooit viel er in een jaar zoveel regen, tenminste niet sinds het begin van de metingen in 1906. Ook was het het warmste jaar tot dusver in Nederland gemeten.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

nos

Geograaf Rob de Vos maakt op zijn website klimaatgek.nl gehakt van het NOS-bericht. De NOS kán het niet nalaten om over het weer alleen maar alarmistische taal uit te slaan, schrijft hij.

Niet het natste jaar

De Vos laat op basis van cijfers van het KNMI zelf zien dat er in De Bilt in 1998 de meeste neerslag viel: 1240 mm, gevolgd door 1965 met 1152 mm en 1966 met 1148 mm. Het record van 1998 is niet gehaald: De Bilt bleef afgelopen jaar steken op 1188 mm. “2023 is dus niet het natste jaar,” benadrukt de geograaf.

Hij gebruikte ook nog een andere aanvliegroute, aangezien De Bilt vrij centraal ligt. De Vos berekende van alle 5 hoofdstations van het KNMI de gemiddelde jaarlijkse neerslag van 1957 tot en met 2023. Wat blijkt? 1998 is met 1072 mm nog steeds het natste jaar, gevolgd door 2023 met 1066 mm. “Ook op deze wijze berekend is 2023 dus niet het natste jaar in Nederland.”

‘Ik geloof er niks van’

2023 was in De Bilt inderdaad – nipt – het warmste jaar sinds het begin van de metingen. De jaartemperatuur, 11,8 graden Celsius, kwam iets hoger uit dan de 11,7 graden Celsius van 2014 en 2020. De Vos wijst erop dat de stijging van de temperatuur sinds eind jaren tachtig vooral het gevolg is van veranderende windrichtingen en een zeer sterke toename van het directe zonlicht.

In het artikel van de NOS wordt verder nog beweerd dat er ‘recordwaarden genoteerd kunnen worden voor de zeewatertemperatuur en zeespiegelstijging’. Ook daar gelooft De Vos niks van.

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 202 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

96 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter
Peter
3 maanden geleden

NPO mag van mij zo bij het oude vuil.

TEUWEN HARRY
TEUWEN HARRY
3 maanden geleden

liegen bedriegen en manipuleren, dat zijn de slogans van de corrupte mainstream media. Het KNMI
laat zich lenen voor dit soort praktijken

Jef
Jef
3 maanden geleden

Al die leugens, daar baal je toch van met dat kutweer. Hee luister, we leven in NL …. soms is het goed en soms is het slecht weer …. altijd al zo geweest. Dus sodemieter op met je aandeel in dit verdienmodel en ga gewoon het weerbericht voor morgen roepen. Daar werden jullie al vorstelijk voor betaald.

Bas
Bas
3 maanden geleden

En toch he, wie verzint en pusht die onzin toch telkens weer? Zijn ze bij NOS echt ALLEMAAL corrupt?

Back to top button
96
0
We lezen graag je reactie!x