Het Complot

Nieuwe directeur Voedingscentrum komt van ‘grootste misleider’ Unilever

Help mee door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Voedingscentrum, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid, geeft voorlichting over voedsel aan de bevolking. Veel consumenten vertrouwen blindelings op de informatie van het Voedingscentrum.

Begin maart dit jaar sprak het Voedingscentrum zich uit over de hype rond superfoods: producten zoals gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziektes en ongemakken voorkomen. Het Voedingscentrum waarschuwde dat ‘zulke wondermiddelen niet bestaan’.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

In de slipstream van de hype rond superfoods gaat het bij veel gebruikers ervan om het mijden van de gewraakte E-nummers. Het Voedingscentrum vindt de angst hiervoor onterecht: “E-nummers zijn niet slecht.”

Na deze uitspraken vroegen velen zich af of het Voedingscentrum wel objectief en eerlijk is over eten. Het zou dansen naar de pijpen van de machtige voedingsconcerns. Afgelopen maand was er ophef over de samenwerking tussen het Voedingscentrum en Albert Heijn. Ook was er kritiek op het feit dat een deel van de wetenschappers die onderzoek doen naar voedsel op één campus zitten met FrieslandCampina.

Daar komt bij dat Gerda Feunekes, de nieuwe directeur van het Voedingscentrum, van Unilever komt. Feunekes, die op 1 juli het stokje overneemt van Felix Cohen, werkte vanaf 1996 bij Unilever Research & Development, het bedrijfsonderdeel dat zich inzet voor voedingsonderzoek en productverbetering.

Ook F.J. Olieman, lid van de toezichtsraad van het Voedingscentrum, heeft een flink aantal managementsfuncties bij Unilever gedaan. Hij deed bij de multinational onder meer diervoedingsonderzoek.

Hoewel Cohen van mening is dat voedselfabrikanten niet te veel invloed op het Voedingscentrum krijgen, sijpelen de invloeden van de concerns toch door in het beleid. Zo oordeelt het centrum bijvoorbeeld dat roomboter niet gezonder is dan margarine. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat margarine, een belangrijk product van Unilever, ‘chemische troep’ is.

In 2012 won Unilever met Becel Pro-activ Het Gouden Windei, de prijs voor de meest misleidende marketing. Een jaar daarvoor kreeg Unilever ook een Gouden Windei dankzij het product Blue Band Goede Start, ‘het wit waar volkoren in zit’. Twee jaar op rij was het voedingsconcern de grootste misleider.

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
r.janssens
r.janssens
10 jaren geleden

Ik kreeg een artikel van iemand toegestuurd over de “veiligheid van aspartaam”, nadat ik een discussie hierover had. Als je het goed leest zijn aspartaam en andere zoetstoffen niet zo veilig: vroeggeboorte bij obese moeders. Er moet op de etiketten staan dat PKU patiënten geen zoetstoffen mogen hebben omdat het de hersenen schade kan aanbrengen. Er ligt een positieve relatie tussen lightproducten en obesitas. Heb nog nooit een waarschuwing over deze dingen op een fles of verpakking zien staan.
Dit artikel is geschreven door iemand van het voedingscentrum en het RIVM.
Ik heb het voedingscentrum hierover aangeschreven, kreeg reactie terug met de vraag waar dit artikel stond ,heb dit vermeld in een mail waar het te vinden was en nooit meer iets gehoord. Raar toch?
link:http://www.zoetstoffen.nl/sites/zoetstoffen.nl/files/zoetstof/VoedingNu%20Zoetstoffen%20nov%202012.pdf

Ronny
Ronny
10 jaren geleden

Euh was de directeur van de FDA geen ex monsanto hoge piet …… Oh die wereld van ons kent ons maakt deze bol kapot, waren het enkel de mensen ok nog maar al het ander leven niet. Wees critisch als je iets koopt enkel dit kan bijdragen tot een druppel op een zeer hete plaat…..

pietje bell
pietje bell
10 jaren geleden

@ ronny deze bol krijgen ze niet kapot . maar deze is al goed bezig en zal op korte termijn .laten zien en merken wie hier nu de echte baas is.De gehele voedsel industrie is een groot kanker gezwel..maar ja de massa hier denkt alleen maar Nu b.v die wereldcup half Brazilie crepeert.En een zooitje alleen op macht en geld beluste idioten worden vereerd wat oh ons elftal moet toch winnen. en daar moeten wij toch met z,n allen achterstaan.Dat het gros daar moet zien te overleven van niets is toch maar bijzaak. Ik wens hun daar allemaal een giga sink hole kunnen ze daar onder in dat gat verder rotzooien.En de oplossing voor de rest van de gezwellen is heel dicht bij.

pietje
pietje
10 jaren geleden

Advies: alles controleren wat je eet jaja… kost meer tijd in de supermarkt en jaja… je bent ook nooit zeker of de waarheid op de aangekochte artikelen staat want…..we worden constant bedrogen maar ja let in iedergeval wel op dat is het minste ! Je krijgt toch voldoende ellende binnen of het uit de lucht komt of uit je voedsel! Koop in iedergeval geen kant en klare maaltijden dat is helemaal funest ! Ja en stop met het eten van vlees zowel voor de dieren als voor jezelf zit vol hormonen en nog heel veel narigheid ! Dat is wat ik doe meer kunnen we nu niet doen ! THIS IS IT !!!

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x