Homepagina » Het Complot » Nieuwe directeur Voedingscentrum komt van ‘grootste misleider’ Unilever
Nieuwe directeur Voedingscentrum komt van 'grootste misleider' Unilever

Nieuwe directeur Voedingscentrum komt van ‘grootste misleider’ Unilever

Het Voedingscentrum, dat grotendeels wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid, geeft voorlichting over voedsel aan de bevolking. Veel consumenten vertrouwen blindelings op de informatie van het Voedingscentrum.

Begin maart dit jaar sprak het Voedingscentrum zich uit over de hype rond superfoods: producten zoals gojibessen, cacaobonen, hennepzaad en tarwegras. Door het hoge gehalte aan voedingsstoffen zouden ze uiteenlopende ziektes en ongemakken voorkomen. Het Voedingscentrum waarschuwde dat ‘zulke wondermiddelen niet bestaan’.

In de slipstream van de hype rond superfoods gaat het bij veel gebruikers ervan om het mijden van de gewraakte E-nummers. Het Voedingscentrum vindt de angst hiervoor onterecht: “E-nummers zijn niet slecht.”

Na deze uitspraken vroegen velen zich af of het Voedingscentrum wel objectief en eerlijk is over eten. Het zou dansen naar de pijpen van de machtige voedingsconcerns. Afgelopen maand was er ophef over de samenwerking tussen het Voedingscentrum en Albert Heijn. Ook was er kritiek op het feit dat een deel van de wetenschappers die onderzoek doen naar voedsel op één campus zitten met FrieslandCampina.

Daar komt bij dat Gerda Feunekes, de nieuwe directeur van het Voedingscentrum, van Unilever komt. Feunekes, die op 1 juli het stokje overneemt van Felix Cohen, werkte vanaf 1996 bij Unilever Research & Development, het bedrijfsonderdeel dat zich inzet voor voedingsonderzoek en productverbetering.

Ook F.J. Olieman, lid van de toezichtsraad van het Voedingscentrum, heeft een flink aantal managementsfuncties bij Unilever gedaan. Hij deed bij de multinational onder meer diervoedingsonderzoek.

Hoewel Cohen van mening is dat voedselfabrikanten niet te veel invloed op het Voedingscentrum krijgen, sijpelen de invloeden van de concerns toch door in het beleid. Zo oordeelt het centrum bijvoorbeeld dat roomboter niet gezonder is dan margarine. Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken dat margarine, een belangrijk product van Unilever, ‘chemische troep’ is.

In 2012 won Unilever met Becel Pro-activ Het Gouden Windei, de prijs voor de meest misleidende marketing. Een jaar daarvoor kreeg Unilever ook een Gouden Windei dankzij het product Blue Band Goede Start, ‘het wit waar volkoren in zit’. Twee jaar op rij was het voedingsconcern de grootste misleider.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • pietje bell schreef:

  @ ronny deze bol krijgen ze niet kapot . maar deze is al goed bezig en zal op korte termijn .laten zien en merken wie hier nu de echte baas is.De gehele voedsel industrie is een groot kanker gezwel..maar ja de massa hier denkt alleen maar Nu b.v die wereldcup half Brazilie crepeert.En een zooitje alleen op macht en geld beluste idioten worden vereerd wat oh ons elftal moet toch winnen. en daar moeten wij toch met z,n allen achterstaan.Dat het gros daar moet zien te overleven van niets is toch maar bijzaak. Ik wens hun daar allemaal een giga sink hole kunnen ze daar onder in dat gat verder rotzooien.En de oplossing voor de rest van de gezwellen is heel dicht bij.

  7 likes
  • John Doe schreef:

   Mee eens Pietje, heb ook nog die tik van *zou mooi wezen als Nederland wereld kampioen wordt* maar eigenlijk zou dat hele event moeten worden afgeblazen, bakken met geld voor een WK, maar de bevolking leeft in armoede.
   Bedenk dan ook is dat *onze jongens* (sommige) 200.000 euro per week opstrijken, schandalig..dat kan toch niet.
   Maar goed, over voedsel..let gewoon op wat je koopt, neem de tijd om te checken wat je in je winkel wagen gooit.

   3 likes
 • r.janssens schreef:

  Ik kreeg een artikel van iemand toegestuurd over de “veiligheid van aspartaam”, nadat ik een discussie hierover had. Als je het goed leest zijn aspartaam en andere zoetstoffen niet zo veilig: vroeggeboorte bij obese moeders. Er moet op de etiketten staan dat PKU patiënten geen zoetstoffen mogen hebben omdat het de hersenen schade kan aanbrengen. Er ligt een positieve relatie tussen lightproducten en obesitas. Heb nog nooit een waarschuwing over deze dingen op een fles of verpakking zien staan.
  Dit artikel is geschreven door iemand van het voedingscentrum en het RIVM.
  Ik heb het voedingscentrum hierover aangeschreven, kreeg reactie terug met de vraag waar dit artikel stond ,heb dit vermeld in een mail waar het te vinden was en nooit meer iets gehoord. Raar toch?
  link:http://www.zoetstoffen.nl/sites/zoetstoffen.nl/files/zoetstof/VoedingNu%20Zoetstoffen%20nov%202012.pdf

  6 likes
  • Rolling Stone schreef:

   Wel,… ik vind het helemaal niet zo raar, want als je alles goed gelezen hebt hierboven, dan staat daar nogal wat. Ze vragen u, wie het artikel geschreven heeft. Mag u 1x raden, waarom men dat vroeg. Dan kan men meteen ook degene even “aanspreken”, over het artikel? Natuurlijk hoort u niets weer. Wat zal hen dat schelen, zolang ze maar UNILEVER heten. Alleen die naam al. Het is alsof je bij de slager bent. Maar kijk je dan naar dat lelijke grote dure gebouw, dan zie je, dat je echt niet bij de slager bent, die alleen goed vlees verkoopt. Maar spreekwoordelijk gezien, bij de slager, die zijn eigen vlees keurt.

   3 likes
  • Roughneck schreef:

   De betreffende link naar de site werkt niet meer. Zegt al genoeg dunkt me. We worden al jaar en dag geleefd door multinationals, zo erg zelfs dat het al verboden is bij wet om zelf verbouwde groente te verkopen. Ook streek artikelen, gemaakt door kleine boeren/bedrijven, moeten aan zo’n zware keuring voldoen dat het niet meer mogelijk is dit te produceren. Dit in opdracht van multinationals die daardoor “verlies” van inkomsten hebben. Ook wordt binnen niet al te lange tijd verboden om zelf te gaan verbouwen, want dan gebruik je zaaigoed waar een patent op zit, hoe gestoord kan het zijn, een natuurproduct wat je niet mag kweken. De firma Monsanto is hierin de grote boosdoener, het duurt niet lang meer eer alle ministers zijn omgekocht met ettelijke miljoenen of worden zo onder druk gezet door het legioen aan advokaten ingezet door Monsanto, zoek maar eens op internet naar wat Monsanto de afgelopen jaren heeft voor elkaar gekregen, met name in Amerika.

   0 likes
 • Piet Spaans schreef:

  Wouter Bos heeft bij Shell gewerkt en Rutte bij Unilever, ik heb ook een vriend die bij Heineken werkt, dat zijn zeer capabele mensen die door die grote concerns uit het grote aanbod afgestudeerden zijn geselecteerd en echt niet omdat ze bij de vrijmetselarij zitten of corpsleden waren. Ook zijn de voormalig minister van landbouw, Veerman en de directeur van de Rabobank voorzitter van Natuurmonumenten geweest. We hebben het hier over zeer deskundige mensen die zich voor een goede zaak inzetten en verdachtmakingen passen hier niet vind ik. Ook deze voormalige directeur van Unilever is vermoedelijk zeer capabel en goed op de hoogte van de praktijk en van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Voor het enorme salaris hoeft de goede man het waarschijnlijk ook niet te doen. Naar mijn idee is het dus een uitstekende kandidaat als directeur van het voedingscentrum. Ik moet er niet aan denken dat nitwits die zich met samenzweringstheorieen bezig houden enige invloed in dit voor de volksgezondheid belangrijke instituut zullen krijgen.

  4 likes
  • tuurlijk schreef:

   U kunt iemand capabel vinden waar ik het niet van vind. De voorbeelden die u geeft, zoals rutte en wouter bos vind ik namelijk helemaal geen capabele mensen.

   1 likes
 • Ronny schreef:

  Euh was de directeur van de FDA geen ex monsanto hoge piet …… Oh die wereld van ons kent ons maakt deze bol kapot, waren het enkel de mensen ok nog maar al het ander leven niet. Wees critisch als je iets koopt enkel dit kan bijdragen tot een druppel op een zeer hete plaat…..

  4 likes
 • Cees schreef:

  Het ergste is dat HET VINKJE ook betaald wordt door Unilever, in samen werking met Albert Heijn en Friesland Campina. Het Vinkje is de grootse misleider op aarde. ZAANSE HOEVE Yoghurt uit Duitsland met het NEDERLANDSE Vinkje ( ikkiesbewust ). Bovendien geeft de groot grutter ORANJE HAMSTERS weg als je er veel koopt. Weten die ORANJE supporters niet dat de ZAANSE HOEVE yoghurt uit Duitsland komt?

  Daar komt nog bij dat de nieuwe directeur van het Voedingscentrum, van Unilever komt. Alle oplichters bij elkaar.

  Ons advies, koop niet te veel producten met HET VINKJE want de herkomst wordt verdoezeld. ( 3 voobeelden: KEES ( zonnebloemkaas) tot 2014 uit Polen, Mayonaise van vrije uitloop eieren uit Spanje en Zaanse Hoeve Yoghurt uit Duitsland)

  2 likes
 • eNdEmiOn schreef:

  Die Joanna Blythman waar dit artikel van afgeleid is kan best gelijk hebben, wellicht ook niet maar wat mij wel stoort bij dit verhaal is dat er staat “Uit wetenschappelijk onderzoek is echter gebleken..” en dan klik je op de link die naar dat onderzoek zou moeten verwijzen krijg je dat verhaal van Joanna Blythman die geen enkel specifiek onderzoek aanhaalt en enkel hier en daar spreekt over “een onderzoek heeft uitgewezen”. Zo kun je niks natrekken.

  2 likes
 • pietje schreef:

  Advies: alles controleren wat je eet jaja… kost meer tijd in de supermarkt en jaja… je bent ook nooit zeker of de waarheid op de aangekochte artikelen staat want…..we worden constant bedrogen maar ja let in iedergeval wel op dat is het minste ! Je krijgt toch voldoende ellende binnen of het uit de lucht komt of uit je voedsel! Koop in iedergeval geen kant en klare maaltijden dat is helemaal funest ! Ja en stop met het eten van vlees zowel voor de dieren als voor jezelf zit vol hormonen en nog heel veel narigheid ! Dat is wat ik doe meer kunnen we nu niet doen ! THIS IS IT !!!

  1 likes
 • Pascal schreef:

  Het maakt niet uit wie daar zit!!!

  De vrijmetselarij bepaald wie daar zit dus blijft de manipulatie altijd hetzelfde.

  1 likes
 • Peter w schreef:

  @ Pascal: Dat denk ik van niet…wij, de 99,99% van de wereld bevolking kunnen de verandering in dit teweegbrengen, het is een kwestie van durven en opstaan voor je rechten….da’s alles…..

  1 likes
 • Vandattem schreef:

  Voedingscentrum haha. Zegt idd niets over kwailteit.
  What’s in a name.

  Nou, geef dan gelijk de pedo’s maar de leiding over de kinderopvang.
  /off sarcasm

  0 likes
 • Piet Spaans schreef:

  Goed opgemerkt, anti evolutiesites hebben daar ook een handje van. Professionals zullen bij elk citaat een naam en jaartal zetten en een nette lijst aan het eind met de publicaties en een hyperlink vanwege het gemak. Gelukkig zijn de abstracts vaak nog wel voldoende om iets na te trekken, maar neem maar van mij aan dat ook in artikelen in bekende peer reviewed tijdschriften vaak nog wel gaten te schieten zijn in onderzoeksopzet en conclusies. “Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ….” is een frase die een professional nooit zou gebruiken, eerder iets van persoon x vond bij onderzoek naar
  .. dat ….. (Persoon x,1989).

  0 likes
 • […] dubieuze rol bij het adviseren wat gezond en ongezond is. Dat is genoegzaam wel bekend, zo komt de nieuwe directeur van Unilever, en worden ze kennelijk zelfs gesponsord door Unilever, Kellogs, Heinz, etc… Foodwatch […]

 • […] voedingscentrum en ik zijn niet de beste vrienden. Dit komt omdat bij het voedingscentrum gesponsord werd door onder andere Unilver, AH, Kellogs en Unox. Daarnaast komt de directeur van […]

 • […] Een aantal ouders hadden tijdens een vergadering al aangegeven liever water in plaats van siroop aan de kinderen te willen serveren (waaronder ik), maar helaas stond er vanaf dag 1 toch siroop op tafel. Water stond er in eerste instantie niet eens, totdat ikzelf om water begon te vragen. Alle kinderen wilden natuurlijk siroop. Ik vind dan ook dat je met name kleuters niet de keus moet geven tussen water/melk en siroop, want dan kiest het natuurlijk voor het laatste. Ze zijn te jong om voor zichzelf een gezonde keus te kunnen maken. Mijn dochter doet dat toevallig wel, maar dat is omdat we haar echt hebben aangeleerd dat water gezond en lekker is, en siroop niet. Uiteraard gaf ik gelijk aan dat siroop niet de afspraak was, maar ik stuitte al gelijk op onbegrip bij de mama’s die de inkopen doen en ik kreeg niet echt de kans het uit te leggen. Ook werd mij verteld dat de keuze voor deze siroop (Raak dus), helemaal in lijn is met de visie van gezond eten. De Raak siropen hebben het ‘Gezonde Vinkje’, dus dit is uiteraard enorm misleidend want veel consumenten denken dat deze producten dan echt gezonder voor ze zijn, maar dat is helaas een misleiding (bron & bron). Ik kan het deze mama’s dan ook niet echt kwalijk nemen, want er heerst enorme verwarring over wat nu werkelijk gezond is, en dit is mede de schuld van de intensieve lobby van het voedingsindustrie en de overheid zich enorm laat beïnvloeden en inpalmen (denk aan het Voedingscentrum die banden heeft met Unilever). […]

 • x

  Check Also

  voedingscentrum

  Dit veelgebruikte E-nummer kan darmziektes en kanker veroorzaken, maar volgens het Voedingscentrum is het veilig

  Op de website van het Voedingscentrum lezen ...

  Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

  Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

  Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig ...

  >