Binnenland

Zo gaat dat in een laf land met bekrompen en slechte journalistiek. Ex-Telegraaf-journaliste veegt vloer aan met NRC

Help door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jolande van der Graaf, die vele jaren misdaadverslaggever was bij De Telegraaf, heeft op Facebook keihard uitgehaald naar NRC vanwege het gewraakte artikel dat de krant op 11 november publiceerde over CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Hieronder een deel van haar bericht:

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Een maand nadat NRC Pieter Omtzigt met leugenachtige verdachtmakingen kapot schreef, is die journalistieke bagger nog altijd niet met veel excuses door de betrokken journalisten opgeruimd en weigert de ‘kwaliteitskrant’ het CDA-Kamerlid in ere te herstellen.

Dat terwijl Omtzigt-gate door de kenners van het MH17-dossier in de social media allang is gedebunked. De main stream media (uitgezonderd Geen Stijl) zwijgen echter angstvallig over de NRC-hetze, want journalistiek Nederland beschouwt het als not done om kritiek te hebben op elkaar. Daar heb ik in dit geval en voor het eerst in dertig jaar mooi maling aan. Ik ken het MH17-dossier en ik ken Pieter Omtzigt. Hem is groot onrecht aangedaan.

Als ik in de schoenen van de CDA’er stond, deed ik niet alleen uitgebreid mijn verhaal in een andere krant of bij Pauw. Ik diende tevens een klacht in bij NRC, bij de Raad voor Journalistiek en ik stapte naar justitie voor een aangifte wegens smaad en laster. Grote kans dat dit tot een strafrechtelijk onderzoek leidt. Er zijn namelijk grenzen.

Wat gebeurde er ook alweer? Pieter stond in mei voor aanvang van een publiekscollege een Oekraïens/Russische asielzoeker/getuige te woord. Complotdenker Jeroen van Rijsbergen – schrijver van een MH17-blog – nam dat gesprek stiekem op zijn telefoon op.

Het was een warrig gesprek in een lawaaierige omgeving dat nog bar slecht in het Nederlands werd vertaald ook. Pieter Omtzigt liet meermalen weten er weinig van te verstaan.

De aanwezige ‘tolk’, een kerel die net in Nederland woonde, verklaarde onlangs tegenover MH17-burgerjournalist Marcel van den Berg allerlei vertaalfouten te hebben gemaakt. Russisch sprekenden die het later door NRC vrijgegeven transcript van de gsm-opname lazen, bevestigen dat.

Het weinige dat Omtzigt van het gebrabbel begreep, was dat de asielzoeker/getuige ten tijde van de crash Oekraïense gevechtsvliegtuigen had zien vliegen. Let op: had zien vliegen. Niet: op MH17 had zien schieten. Een groot verschil. En – ondanks ontkenningen door de OVV – helemaal niet uitgesloten omdat er hevige gevechten aan de gang waren. De dagen ervoor en erna hingen bovendien ook Oekraïense straaljagers in de lucht. Alleen lieden die het MH17-dossier goed kennen, begrijpen klaarblijkelijk dat de rol van Oekraïne in het geheel niet is opgehelderd.

Terug naar het publiekscollege waar de asielzoeker/getuige spreekrecht opeiste. Een half uur zelfs. Pieter Omtzigt en de organisatie van de bijeenkomst voelden daar niets voor. De man kon twee minuten krijgen, daar moest hij het mee doen.

Alleen om de asielzoeker/getuige behulpzaam te zijn, om te voorkomen dat de man een tirade van een half uur ging afsteken – en gewoon omdat Pieter Omtzigt een aardige vent is – schreef de CDA’er aan Van Rijsbergen in een sms wat volgens hem de belangrijkste punten waren van zijn betoog. Geen haan die toen naar die sms kraaide. En waarom ook, er is niets bijzonders mee aan de hand.

Totdat NRC-journalisten Wilmer Heck en Andreas Kouwenhoven maanden later geluidsopname en sms door Van Rijsbergen toegespeeld kregen. Niet omdat Van Rijsbergen CDA’er Pieter Omtzigt wilde naaien, maar omdat hij de verhalen van de asielzoeker/getuige gelooft.

Heck en Kouwenhoven zagen echter een mooie bijvangst die een hoofdvangst werd. Van die ene sms sponnen zij een web aan leugens en verdachtmakingen waarin Pieter Omtzigt ervan wordt beticht bewust Russisch nepnieuws te verspreiden, bewust een nep-getuige twijfel te laten zaaien en willens en wetens het MH17-onderzoek te frustreren. Kans op een fatsoenlijk weerwoord kreeg de CDA’er niet.

Peter Vandermeersch deed er in een hoofdredactioneel commentaar nog een schepje bovenop en eiste het vertrek van het Kamerlid. Over de column van Joshua Lievestro wil ik het niet eens hebben. Teveel eer.

De gevolgen zijn bekend. Pieter Omtzigt kreeg niet de steun van zijn partij die hij had moeten krijgen, kreeg niet de credits die hem als kritisch Kamerlid ten deel vallen en is voor veel Nederlanders nog steeds met pek en veren besmeurd.

Zo gaat dat in een laf land met bekrompen en slechte journalistiek.

[What happened to flight MH17?]

1 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
6 jaren geleden

Zum kotzen!

rob
rob
6 jaren geleden

Zo langzamerhand weten we wel dat leugens en bedrog de overhand heeft op alles, hoe kom je er van af gewoon door alle nieuws te mijden dan sterft het vanzelf wel af..dan kan leugens en bedrog zich niet wereldwijd meer verspreiden , geen journaal geen kranten geen tv geen internet geen telefoon enzv
denk dat het niet gaat lukken vinden de mensen een beetje saai, gewoon dan maar met leugens en bedrog leven en heel veel commentaar erop geven dan houden we het ook in stand verheerlijkte toestand..

marcel Koningen
marcel Koningen
6 jaren geleden

Er is nog een scenario mogelijk waarbij iederen schuld heeft namelijk:er wordt een buk op een straaljager afgeschoten die begint met afleidings trucks en de raket raakt doel a kwijt en pakt doel b die daar nooit had mogen vliegen.Schuld is dan verdeelt over nl.overheid de geheime dienst had moeten waarschuwen.De vliegtuig maatschappij had het voorbeeld van andere moeten volgen om risico’s voor de zekerheid uit te sluiten.De russen en of hun bondgenoten hadden geen buk moeten afschieten vanwege risico burgerluchtvaart.En de betrokken luchtmacht had geen aanval of verkenningsvlucht mogen uitvoeren als er burgervliegtuigen overvliegen.Dit zou ook kunnen verklaren waarom iedereen in de kramp schiet en iedereen met andere invalshoeken komt.Hoe dan ook met geen zuurstof en min 50 kan er geen langere lijdensweg geweest zijn dan zo’n 20 seconden dan begin bewusteloosheid door zuurstof gebrek en bevriezing ademhalingsorganen.

luna
luna
6 jaren geleden

Helemaal mee eens, echt een e c h t GOEDE politicus ( zit helaas in de verkeerde Cluib..) kapot maken en de club van het cda staat er bij en … vult U zelf maar in ja.. jammer dat hij geen premier is want ik geloof stellig in zijn gevecht om die onderste steen boven te hevelen!
Hij zal binnenkort opstappen, let maar op / dit gaat hij op een heel bijzondere wijze doen, daar is hij te integer voor om het op de makkelijke manier te laten gebeuren, daar gaan we echt meer van horen
Buma is een ouwe stoffige kerkdeur die zijn vleugeltjes aan zijn rug al ziet zitten.. enge kliek

Hebben jullie b.t.w. gezien hoe Kukident Pinokkio zijn ” maat ” Macron begroete afgelopen dag tijdens die zogenaamde klimaattop ? Wat een miserabele vertoning daar inside de eurofielen, weg met die hap!

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x