We doen caloriearme zoetstoffen – zoals aspartaam (E951), sucralose (E955), sacharine (E954) of stevia (E960) – in onze warme dranken om niet aan te komen.
Maar ze kunnen precies het tegenovergestelde doen als we ze gedurende langere tijd gebruiken. En ze zorgen niet alleen voor extra kilo’s, maar verhogen ook het risico op diabetes, een hoge bloeddruk en hartziekten.
Bovendien kunnen ze van invloed zijn op onze stofwisseling, darmbacteriën en eetlust, aldus onderzoekers van de Universiteit van Manitoba.
Juist toenamen
De onderzoekers keken nogmaals naar de resultaten van 37 studies die de gezondheid registreerden van meer dan 40.000 mensen die zoetstoffen gebruikten.
Deze mensen verloren geen gewicht, en de langer durende studies – die deelnemers tot wel 10 jaar volgden – lieten zien dat zij juist toenamen in gewicht.
Zij hadden ook meer kans op obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes, hartziekten en andere gezondheidsklachten in vergelijking met mensen die geen zoetstoffen gebruikten.
Verbazingwekkend
Hoewel miljoenen mensen iedere dag caloriearme zoetstoffen gebruiken, is het verbazingwekkend hoe weinig onderzoek er is gedaan naar hun veiligheid en het vermogen om slank te blijven en bij caloriearm zoetstofgebruik is het helemaal niet onderzocht, aldus hoofdonderzoeker Ryan Zarychanski.
Mensen zouden zoetstoffen op zijn minst met terughoudendheid moeten gebruiken – of helemaal niet – totdat er meer onderzoek naar gedaan is, stellen de onderzoekers.
Zwangerschap
Ondertussen gaan de wetenschappers ook kijken naar de impact die kunstmatige zoetstoffen kunnen hebben op het ongeboren kind als vrouwen ze gebruiken tijdens de zwangerschap.
Het onderzoek is verschenen in het Canadian Medical Association Journal.
Foto: Rama Wikimedia Commons
[Medisch Dossier]
[…] https://www.ninefornews.nl/zoetstoffen-extra-kilos-hartziekten/ […]
‘aldus onderzoekers van de Universiteit van Manitoba’
Klinkt mij niet echt overtuigend. Ik ben er zelf van overtuigd dat stevia druppels niet slecht voor je zijn mits je de goede soort gebruikt en met mate.
Die zoetstoffen zijn heel bewust gecreëerd door de elite,zij weten dondersgoed hoe die rotzooi werkt.
Ze zijn niet bedacht om de mens gezond te houden maar om juist ziek te maken.
Daarom moet de mens veel bewuster zijn over wat te eten.
Vertrouw nooit op dingen die door de media wordt aangeprezen,juist dat is slecht voor je.
Tot mijn verbazing zegt onlangs het cpb dat de mens steeds ouder en gelukkig er wordt, juist ze halen de 65 nog geeneens en ze worden steeds gekker gemaakt door die stoffen!
@Lee, stevia is inderdaad de minst slechte onder de kwaden, neemt niet weg dat het lichaam nog steeds misleid wordt door de zoete smaak en zich prepareert om de suiker te verwerken die het om die reden verwacht binnen te krijgen. Daar schijnt het mis te gaan.
Er is literatuur….vanuit de antroposofie…Steiner zelf, uiteraard…
en Hauschka o.a.
Lees! heb de moed, en zie dat er rijken zijn op aarde…waar zich zoetstoffen bevinden…
Een edel goedje is honing…Ahornsiroop is ook heel mooi en gezOnd…
hoe dieper je gaat hoe moeilijker verteerbaar…
De suikerbiet…..en daarna de kolenteerstoffen….waaruit zoet wordt gewonnen…
en dan nog allerlei zijwegen, geknutseld, gefrutseld… zoals fructose/glucose siroop uit mais…als t dan ook nog GMO mais is…well, you are done! De lever trekt dit echt niet! And so on, and so on!
namaste
nog even een ode aan de bijen, de nektar…
wordt afgenomen in ruil voor suikerwater…veel honing op zich is al vervuild met plastic deeltjes, chemtrailtroep, ze gaan dood aan de neonicotoïnide….worden ook verkast….”handel”…
Go vegan….
en wens je wat zoetigheid, alsnog…gebruik dan kokosbloesemsuiker e.d.
Mooi gezegd Densie!
Denise enig idee hoeveel regenwoud er moet wijken voor die palmen…? Kijk maar naar Indonesia hoe extreem daar gekapt wordt.