Universum

Leven in de ruimte? Zeeplankton aan buitenwand van het ISS gevonden

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aan de buitenzijde van het internationaal ruimtestation ISS zijn zeeplankton en andere micro-organismen gevonden. Dat heeft de Russische vluchtleider Vladimir Solovjov bekendgemaakt na een succesvolle ruimtewandeling van twee kosmonauten.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemjev vijf uur en elf minuten in het luchtledige gewerkt. De twee hebben onder meer de Russisch-Peruaanse nanosatelliet NS-1 uitgezet, experimenten weggehaald en geplaatst, uitrusting geïnstalleerd en de buitenzijde van de spacemeccano geïnspecteerd. Aanvankelijk zou het uitstapje meer dan zes uur duren.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Verrassing

Leven in de ruimte? Zeeplankton aan buitenwand van het ISS gevonden
Russische missiecontrole ISS (ITAR-TASS)

Een grote verrassing was het nieuws van vluchtleider en ex-kosmonaut Solovjov dat tijdens experimenten afgelopen jaar sporen van zeeplankton en andere micro-organismen zijn gevonden aan de buitenzijde van het ISS. De piepkleine organismen weten te overleven ondanks de afwezigheid van zuurstof, de extreme temperaturen en kosmische straling. “De resultaten van het experiment zijn absoluut uniek,” zei Solovjov.

Hoe het zeeplankton zich aan het ISS heeft kunnen hechten kon Solovjov niet zeggen en moet volgens hem nader worden onderzocht, meldt het Russische persbureau ITAR-TASS. Er is geen plankton aanwezig op de lanceerbasis Bajkonoer in de steppen van Kazachstan. Gedacht wordt dat het zeeplankton via aardse luchtstromingen bij het ISS is aanbeland.

Vanwege de werking van de raketmotoren is de buitenwand van het ISS sterk vervuild geraakt. Vooral de ramen van het ruimtestation zijn toe aan een schoonmaakbeurt.

[MailOnline, RT]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
whatever
whatever
9 jaren geleden

Ok, als plankton overleeft in de ruimte.. sperma dan ook? 😀

Zoidberg
Zoidberg
9 jaren geleden

Kan dit dan als ultiem bewijs worden gezien van panspermia?

Theo
Theo
9 jaren geleden

Hoe het plankton daar kwam is een vraag maar het feit dat het daar ook gewoon overleeft is doorslaggevend bewijs dat leven buiten de aarde zonder meer mogelijk is. Tja, en wij maar zoeken naar buitenaards leven…het lijkt er nu toch op dat, dat buitenaardse leven ONS gevonden heeft.

Zoë
Zoë
9 jaren geleden

Een beetje otopic maar ook weer niet.

Spot ET’s waste heat for chance to find alien life

RATHER than searching for aliens phoning home, scientists are looking for signs of the homes themselves. A new project proposing that galaxy-spanning alien civilisations should generate detectable heat has turned up a few dozen galaxies that hold promise as harbours for life.

Het hele verhaal via de link hieronder.

http://www.newscientist.com/article/mg22329831.600-spot-ets-waste-heat-for-chance-to-find-alien-life.html?utm_content=bufferb2be0&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer#.U_TWNDgcRa7

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x