
Deze maand werd bekend dat er leven mogelijk is in de ondergrondse oceaan van Jupitermaan Europa. Dat concludeerden wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.
Een nieuwe studie heeft geleid tot soortgelijke conclusies over dwergplaneet Ceres. Aan het eind van de 20e eeuw werd door ruimtetelescoop Hubble voor het eerst een foto gemaakt van een intrigerende heldere stip op Ceres, de grootste asteroïde tussen Mars en Jupiter.
Er wordt nog altijd druk gediscussieerd over de witte vlekken. Sommige astronomen denken dat ze worden veroorzaakt door ijs, zout of iets heel anders. Het is bekend dat onder het oppervlak van Ceres grote hoeveelheden bevroren water liggen opgeslagen.
Raadsel
Onlangs bestudeerde Paolo Molaro van de sterrenwacht van Triëst in Italië Ceres met de HARPS-telescoop. Hij ontdekte samen met zijn collega’s dat de heldere vlekken gedurende de dag van vorm veranderen en helderder worden. Het team staat voor een raadsel.
Met de HARPS-telescoop ontdekten de onderzoekers onverwachte veranderingen. Ze dachten in eerste instantie dat de apparatuur niet goed werkte. Uiteindelijk moesten ze concluderen dat de stippen echt veranderden. En wel op momenten dat ze zichtbaar waren vanaf de aarde.
Deze variaties doen astronomen nog steeds perplex staan, omdat er geen plausibele verklaring voor is te vinden. “We weten niets over deze veranderingen,” vertelde Molaro aan Astrowatch.net. “En dit vergroot het mysterie rond de stippen alleen maar.”
Vluchtige stoffen
Hij hoopt dat wetenschappers die betrokken zijn bij de ruimtesonde Dawn in de komende maanden meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Molaro wil eind dit jaar meer metingen doen.
Volgens één hypothese kunnen de veranderingen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van vluchtige stoffen, die verdampen door zonlicht. Als ze worden verlicht door de zon, vormen ze pluimen die zonlicht reflecteren.
Vanwege het enorme waterreservoir op de dwergplaneet wordt er ook nog altijd druk gediscussieerd over de vraag of er leven mogelijk is op Ceres. “Niemand weet dat op dit moment,” besloot Molaro.
Oplichtende algen of micro-organismes onder het ijsoppervlak?
Hier op aarde bestaan ze ook.
Goh, natuurlijk is er leven mogelijk op alle planeten waar zich water bevind. De vraag is alleen nog of er al menselijk leven te vinden is op dit moment.
“Deze maand werd bekend dat er leven mogelijk is in de ondergrondse oceaan van Jupitermaan Europa.”
Echt, dat is al voor jaren bekend, of waarom denkt men dat NASA en ESA al jaren een missie plannen naar deze ijs manen van Jupiter.
En wat Ceres betreft, zal wel gewoon ijs water zijn, dat verlicht word door onze ster en het licht weerkaats, niets speciaal, laat staan om te speculeren over eventueel leven.
Kunnen die stippen mega-UFO’s zijn?