Universum

Leven op Ceres? Mysterieuze veranderingen heldere stippen doen astronomen versteld staan

Help ons door dit artikel met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze maand werd bekend dat er leven mogelijk is in de ondergrondse oceaan van Jupitermaan Europa. Dat concludeerden wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA.

Een nieuwe studie heeft geleid tot soortgelijke conclusies over dwergplaneet Ceres. Aan het eind van de 20e eeuw werd door ruimtetelescoop Hubble voor het eerst een foto gemaakt van een intrigerende heldere stip op Ceres, de grootste asteroïde tussen Mars en Jupiter.

Er wordt nog altijd druk gediscussieerd over de witte vlekken. Sommige astronomen denken dat ze worden veroorzaakt door ijs, zout of iets heel anders. Het is bekend dat onder het oppervlak van Ceres grote hoeveelheden bevroren water liggen opgeslagen.

Raadsel

Onlangs bestudeerde Paolo Molaro van de sterrenwacht van Triëst in Italië Ceres met de HARPS-telescoop. Hij ontdekte samen met zijn collega’s dat de heldere vlekken gedurende de dag van vorm veranderen en helderder worden. Het team staat voor een raadsel.

Met de HARPS-telescoop ontdekten de onderzoekers onverwachte veranderingen. Ze dachten in eerste instantie dat de apparatuur niet goed werkte. Uiteindelijk moesten ze concluderen dat de stippen echt veranderden. En wel op momenten dat ze zichtbaar waren vanaf de aarde.

Deze variaties doen astronomen nog steeds perplex staan, omdat er geen plausibele verklaring voor is te vinden. “We weten niets over deze veranderingen,” vertelde Molaro aan Astrowatch.net. “En dit vergroot het mysterie rond de stippen alleen maar.”

Vluchtige stoffen

Hij hoopt dat wetenschappers die betrokken zijn bij de ruimtesonde Dawn in de komende maanden meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Molaro wil eind dit jaar meer metingen doen.

Volgens één hypothese kunnen de veranderingen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van vluchtige stoffen, die verdampen door zonlicht. Als ze worden verlicht door de zon, vormen ze pluimen die zonlicht reflecteren.

Vanwege het enorme waterreservoir op de dwergplaneet wordt er ook nog altijd druk gediscussieerd over de vraag of er leven mogelijk is op Ceres. “Niemand weet dat op dit moment,” besloot Molaro.

[Astro Watch]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Richard
Richard
5 jaren geleden

Oplichtende algen of micro-organismes onder het ijsoppervlak?
Hier op aarde bestaan ze ook.

Okedan
Okedan
5 jaren geleden

Goh, natuurlijk is er leven mogelijk op alle planeten waar zich water bevind. De vraag is alleen nog of er al menselijk leven te vinden is op dit moment.

Ph
Ph
5 jaren geleden

“Deze maand werd bekend dat er leven mogelijk is in de ondergrondse oceaan van Jupitermaan Europa.”

Echt, dat is al voor jaren bekend, of waarom denkt men dat NASA en ESA al jaren een missie plannen naar deze ijs manen van Jupiter.

En wat Ceres betreft, zal wel gewoon ijs water zijn, dat verlicht word door onze ster en het licht weerkaats, niets speciaal, laat staan om te speculeren over eventueel leven.

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Kunnen die stippen mega-UFO’s zijn?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

17
0
We lezen graag je reactie!x